Στα γραφεία της ΔΙΜΕΑ εξετάζουν την κίνηση του μικτού περιθωρίου κέρδους 2.500 κωδικών καταναλωτικών προϊόντων από κάθε μία από τις 9 αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να διαπιστωθεί αν τηρείται η σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα επίπεδα του 2021.
Κάθε αλυσίδα απέστειλε ηλεκτρονικά τα δεδομένα της για τους 2.500 κωδικούς, ενώ παράλληλα 15 προμηθευτικές εταιρείες, εκ των οποίων πολλές είναι πολυεθνικές, έστειλαν τα στοιχεία τους για τα προϊόντα τους που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς.
Στο μικροσκόπιο της ΔΙΜΕΑ τα περιθώρια κέρδους
Πηγές που είναι θέση γνωρίζουν έλεγαν προς τον ΟΤ ότι πρόκειται κατ’ ουσίαν για τα προϊόντα που είναι ενταγμένα στο «καλάθι του νοικοκυριού» και αφορούν σε 59 κατηγορίες. Κυρίως τροφίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (απορρυπαντικά, είδη ατομικής υγιεινής κλπ).
Αυτό τον τεράστιο όγκο των στοιχείων η ΔΙΜΕΑ θα τους αξιολογήσει κα θα τους συγκρίνει με βάση τα δικά της δεδομένα και αν χρειαστεί θα «ανοίξει» αλληλογραφία με τις ελεγχόμενες εταιρείες ζητώντας διευκρινίσεις ή επιπλέον πληροφορίες.
Η παράταση και τα πρόστιμα
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως πρόκειται για μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά – όπως είχε γράψει προσφάτως ο ΟΤ – είχε δοθεί ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των στοιχείων αυτών η 10η Νοεμβρίου, αλλά οι αλυσίδες ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση, η οποία δόθηκε από την ΔΙΜΕΑ και έληξε την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ωστόσο προσφάτως η ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ στην οποία είχε υποβληθεί πρόστιμο με βάση την διάταξη του καθορισμένου μικτού περιθωρίου κέρδους, προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια και σε πρώτο βαθμό «έριξε» το πρόστιμο.
Τα μέτρα Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια
Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ο έλεγχος του μικτού περιθωρίου κέρδους στο «καλάθι του νοικοκυριού» ήταν ένα από τα τρία πρώτα μέτρα που πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του – τα άλλα δύο είναι η παράταση της ισχύος της προαναφερόμενης ρύθμισης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η αύξηση των προστίμων από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι όπως προαναφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς της ρύθμισης και σύμφωνα με όσα ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ανακοινώσει, πρόκειται να την παρατείνει για άλλο ένα εξάμηνο, δηλαδή ως τις 30 Ιουνίου 2025.
Τι ζητούν τα σούπερ μάρκετ
Από την πλευρά τους οι διάφοροι επιχειρηματικοί φορείς της αγοράς έχουν επιχειρήσει κατ’ επανάληψη να πείσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για την παράταση της ρύθμισης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και ιδιαίτερα ο «πληθωρισμός» των σούπερ μάρκετ είναι πλέον αρνητικός.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η άρνηση του υπουργείου Ανάπτυξης – αλλά και γενικότερα του Μεγάρου Μαξίμου, που παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα, μέσω του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου – οφείλεται αποκλειστικά πλέον σε πολιτικούς λόγους, που εξηγούνται από την υπάρχουσα συγκυρία. Κι όχι από οικονομικούς, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Μείωση τιμών σε 600 κωδικούς
Γενικότερα πάντως η δυσαρέσκεια της αγοράς, προμηθευτών και λιανεμπόρων, είναι εμφανής διά … «γυμνού οφθαλμού». Παράλληλα ήδη «τρέχει» νέο πρόγραμμα μείωσης τιμών που θα υπερβεί τους 600 κωδικούς, κυρίως διατροφής, που η διάρκεια τους θα είναι τουλάχιστον δύο μηνών.
Οπως έλεγαν πηγές της αγοράς εν προκειμένω, οι προμηθευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα διαθέσιμα κεφάλαια που είχαν για προσφορές επί των συγκεκριμένων προϊόντων και τα «έριξαν» στην μείωση των τιμών. Και στην μείωση των προμηθευτών πρόσθεσαν ένα επιπλέον ποσοστό και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Κι όλα αυτά για να αποδείξουν ότι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα λόγο να διατηρεί σε ισχύ τη ρύθμιση για το μικτό περιθώριο κέρδους. Αλλά όπως φαίνεται δεν κατόρθωσαν να την πείσουν….
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ