Αποκάλυψη: Ποιοι θα δουν αυξημένες συντάξεις από την Πρωτοχρονιά

ӵ㪝���𫮠Ũ�޲ m�᳧򠪡頰ﱥߡ 󵭴ᮩキ�𯵱㥟񣡳ߡ򬠽󴥱ᠡ𼠪ܫ峬ᠴ��㡦� ӵ���񣡭󥩲 Ɋ`- ρŅ - ħ쯳߯�ЏӅ ρŅ - ŋԁ - ϓŠ- ́Ԡ- ЮӮӮ ĩꧣ��Н찴砸 ̡񴟯�18, 󴧭 hޭᮠϩ 󵭴ᮩキ褐媶񜦯�筠᭴ߨ峞 � 󴯭 尡�﫯㩳켠�󵭴ܮ幭 ꡩ �𥱩꯰ݲ �𱯳�򠤩ᶯ񜲬 頻�᪾�𩤯윴�ﱯ믣ߡ򮠄饪䩪ュ �ﵲ ݷ婠ᶡ鱥襟 ꡩ �꡴ܱ㧳砼빭 �᭴屣ᴩ꾭 - ᭴髡���頡𡩴ュ �᭡ꥶ᫡鯰󧠴�쥟��(EUROKINISSI/ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Εξι κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων θα δουν μεγαλύτερη σύνταξη από την 1/1/2020 που θα ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις.

Διπλές αυξήσεις σε 500.000 κύριες συντάξεις και 460.000 επικουρικές, φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που πήραν το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Εξι κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων θα δουν μεγαλύτερη σύνταξη από την 1/1/2020 που θα ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις και μάλιστα οι αυξήσεις θα έχουν και αναδρομικά τριών μηνών, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, και Δεκεμβρίου 2019.

Οι αυξήσεις που έρχονται από 1/1/2020 σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είναι:

1. Από 27 ως 150 ευρώ σε 500.000 κύριες συντάξεις.

2. Ως 175 ευρώ σε 460.000 επικουρικές.

Πέραν των αυξήσεων οι συνταξιούχοι έχουν και αναδρομικά 3μηνών, ήτοι Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019.

Στις 10 Ιανουαρίου του 2020 δε, αποφασίζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τι θα γίνει με το μεγάλο πακέτο των επιστροφών και κυρίως αν οι αντισυνταγματικές περικοπές που έπρεπε να επιστραφούν στους συνταξιούχους μετά τον Ιούνιο του 2015, θα φέρουν αναδρομικά 10 ή περισσότερων μηνών.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας που συντάσσει τον νέο ασφαλιστικό νόμο, σκοπεύει να εφαρμόσει πλήρως όσα απορρέουν από τις αποφάσεις που έβγαλε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά την αύξηση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις και την ακύρωση των περικοπών στις επικουρικές που προβλέπονταν σε διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Οι αυξήσεις στις επικουρικές έχουν κλειδώσει ενώ στις κύριες εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής δυο βασικές εκδοχές για τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου:

• Η μια προβλέπει αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης από 2 ως 6,6 ποσοστιαίες μονάδες.

• Η δεύτερη περιλαμβάνει αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης από 2,4 ως 7,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εκδοχές αυτές αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών.

Τα δυο σενάρια είναι τα βασικά που επεξεργάζονται στην μελέτη που καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας. Το μίγμα των δυο σεναρίων είναι που θα καθορίσει τους νέους συντελεστές.

Αν για παράδειγμα επιλεγεί να ενισχυθούν σημαντικά οι συντάξεις όσων έχουν πάνω από 35 έτη, τότε η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 ως τα 34 έτη θα είναι μικρή ως 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ από τα 35 και πάνω μπορεί να δοθεί αύξηση ως και 10 μονάδες ιδίως για χρόνο ασφάλισης μετά τα 40, ή 42 έτη.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν:

α) Σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά [που θα έχουν υπολογισμό σύνταξης με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.

β) Σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 ως και την ψήφιση του νέου νόμου που θα έχουν επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

γ) Σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη επανυπολογισμό με τα παλιά ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με καλύτερους συντελεστές.

Πιθανές αλλαγές και στις εισφορές

Το νέο ασφαλιστικό έχει σχεδόν κλειδώσει για τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα ποσά που παρουσίασε το υπουργείο πριν μερικές μέρες είναι πιθανό να τροποποιηθούν εκ νέου, ιδίως ως προς την κατώτατη εισφορά που μπορεί να ξεκινά από τα 200, ή τα 190 ευρώ αντί 210 ευρώ και να αναπληρωθεί η μείωση αυτή από τις επόμενες κλίμακες, και κυρίως την 6η και την 7η που ορίστηκαν αρχικά στα 435 ευρώ και 566 ευρώ.

Οι 6 κατηγορίες που κερδίζουν

Ωφελημένοι από τις αυξήσεις θα είναι 6 κατηγορίες συνταξιούχων:

1 Οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν μικρή προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξη της τάξης των 50 ως 110 ευρώ και πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος που έχει 1.000 ευρώ σύνταξη και 90 ευρώ προσωπική διαφορά, αν έχει αύξηση με τους νέους συντελεστές κατά 100 ευρώ, σημαίνει ότι κερδίζει την προσωπική διαφορά στην σύνταξη και παίρνει και 10 ευρώ επιπλέον αύξηση!

2 Οι συνταξιούχοι με επικουρική που μειώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016. Το Σ.τ.Ε ακύρωσε τις μειώσεις και περίπου 460.000 θα δούν μέση αύξηση 53 ευρώ. Για 260.000 εξ αυτών η αύξηση φτάνει στα 174 ευρώ.

3 Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω μετά τις 13/5/2016 και είχαν μειώσεις ως 19% από το νόμο Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα συνταξιούχος που πήρε 870 ευρώ ενώ θα είχε 1.050 ευρώ χωρίς τον νόμο Κατρούγκαλου, θα έχει επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και ανάλογα με τα έτη και τον μισθό η σύνταξη μπορεί να βγεί στα 950 ευρώ με αύξηση 80 ευρώ τον μήνα.

4 Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 ως τέλος του 2016, και παίρνουν την μισή μείωση ως προσωπική διαφορά εφόσον η μείωση που τους προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου υπερβαίνει το 20%. Με τους νέους συντελεστές το ποσό της προσωπικής διαφοράς θα μετατραπεί σε σύνταξη.

5 Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από το 2017 και παίρνουν προσωπική διαφορά ίση με το 33% της μείωσης που τους προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Με τους νέους συντελεστές θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα συνταξιούχος που παίρνει 70 ευρώ προσωπική διαφορά με αποχώρηση το 2017, και με τους νέους συντελεστές προκύπτει αύξηση κατά 95 ευρώ, σημαίνει ότι κερδίζει 25 ευρώ επάνω στην σύνταξη και σβήνει την προσωπική διαφορά των 70 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και με τους συνταξιούχους που αποχώρησαν το 2018 και παίρνουν ως προσωπική διαφορά το 25% της περικοπής με το νόμο Κατρουγκαλου.

6 Οι νέοι συνταξιούχοι που προγραμματίζουν την έξοδο από το 2020 θα έχουν επίσης κέρδος στην σύνταξη γιατί θα την πάρουν με τα νέα και αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr/