Τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές της Ζακύνθου
Εκτιμήσεις για ζημιά έως και 80%

Πολλά και μεγάλα είναι τα ζητήματα που καλούνται να λύσουν οι τουριστικοί πράκτορες σε μια καλοκαιρινή σεζόν που αναμένεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για τους tour operators, οι οποίοι βλέπουν μεγάλες απώλειες από τη βρετανική και την ιταλική αγορά, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σερβία είναι επίσης, δυσοίωνες. Οι πράκτορες μιλούν για πτώση που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%, ενώ θεωρούν ότι φέτος δεν θα αφιχθούν περισσότεροι από 150-200.000 επισκέπτες. Αν βέβαια επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, είναι δεδομένο ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για φέτος, αφού δεν θα μπορέσουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Πιθανό είναι και αρκετοί άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά το καλοκαίρι και να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης τον χειμώνα. Μέγιστη βαρύτητα δίνεται στις διακρατικές συμφωνίες. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με την Πολωνία ή την Τσεχία, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα βέβαιο. Οι τουριστικοί πράκτορες παρακολουθώντας τις εξελίξεις καθημερινά δεν εκφράζονται με μεγάλη αισιοδοξία και θα περιμένουν τον Ιούλιο για να δουν τελικά αν θα έρθουν τουρίστες στο νησί μας.


Ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης δήλωσε ότι ακόμα όλα είναι «στον αέρα», αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις των εταιρειών ή των tour operators. Επίσης, επισημαίνει ότι η επόμενη μέρα για το νησί μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα πάρει η βρετανική κυβέρνηση. «Για τις χώρες ακόμα δεν έχει δοθεί η λίστα. Υπάρχει μια επιβεβαιωμένη πτήση από Ουγγαρία. Είναι πολλές εταιρίες από Τσεχία και Σλοβακία που μοιράζονταν ένα αεροπλάνο και δεν συμφωνούν για το αν θα πετάξουν ή όχι. Μπορεί να συμβούν και άλλα πράγματα. Δηλαδή να έχουμε το ΟΚ από Σλοβακία, αλλά να μην θέλει ο ένας tour operator από τους δυο. Ακούμε ότι θα έρθουν επισκέπτες από Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, και Τσεχία. Για Πολωνία όμως, όχι. Οι Γερμανοί λένε ότι θα ανοίξουν αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο. Από πτήσεις ήταν μια από Τσεχία που θα ξεκινούσε στις 2 Ιουλίου, αλλά δεν είναι σίγουρο. Έχω επίσης μια πτήση από Βουδαπέστη που είναι επιβεβαιωμένη. Γύρω στο 80% θα είναι οι απώλειες, με βάση τα τωρινά δεδομένα που Βρετανοί και Ιταλοί δεν πρόκειται να έρθουν. Εξαρτάται από τη Βρετανική Κυβέρνηση για να δώσει το ΟΚ. Αλλά προς το παρόν ξέρουμε ότι όποιος βγει από τη χώρα θα έχει 14 μέρες καραντίνα. Όσον αφορά τις αρχές, έπρεπε να γίνει η θωράκιση του νοσοκομείου και ευτυχώς, έγινε. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Πρέπει να καθαριστεί το νησί. Οι επιχειρηματίες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ήδη κάποιοι κοιτούν να βελτιώσουν τα καταλύματα τους. Αν ξέρουν ότι θα ανοίξουν, θα φροντίσουν για τα πάντα».


Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης, δήλωσε: «Στις 3 Ιουλίου θα έρθει το Grecos Holidays (Πολωνία), το Blue Sky (Τσεχία). Περιμένουμε και το Kon Tiki και Big Blue από Σερβία, το Relax από Σλοβενία, το FTI από Γερμανία. Για το Utravel από Αγγλία και τους Ιταλοί και το Edem δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Για τις υπόλοιπες αγορές περιμένουμε… Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν αποφασίσει να πετάξουν από τα τέλη Αυγούστου. Όλοι οι tour operator θέλουν να κάνουν πρόγραμμα, αλλά θα εξαρτηθεί από τη χώρα τους και τη διακρατική συμφωνία. Έχουμε προωθήσει τον προορισμό μας σε συνεργασία με τον Βουλευτή.
Οι τζίροι που θα κάνουμε φέτος θα είναι στο 20-30% της περσινής χρονιάς. Βάσει των αφίξεων που προβλέπουμε να έχουμε, θα ανοίξουν δωμάτια οι ξενοδόχοι. Όλοι οι tour operator ξέρω ότι προγραμματίζουν τις πτήσεις από τον Ιούλιο αλλά όπως πάνε τα επιδημιολογικά γεγονότα θα τους δεχτούμε στα τέλη του ίδιου μήνα. Οι τοπικές αρχές πρέπει να προετοιμάσουν το νησί. Στο νοσοκομείο μας υπάρχει εγρήγορση. Και από την Περιφέρεια υπάρχει εγρήγορση. Σίγουρα προβλήματα θα βγουν και θα υπάρξουν κρούσματα. Αν υπάρχει ασφάλεια, δεν θα χάσουμε τη φήμη μας. Θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε και σίγουρα θα είναι επώδυνο για τους εργαζόμενους, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν».


Τέλος, ο τουριστικός πράκτορας, Μάρκος Δαμανάκης τονίζει ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά καθώς, από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ζακύνθου, οι τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Όπως επισημαίνει: «Οι μεγαλύτερες αγορές μας είναι η Αγγλία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί δεν θα μπορέσουν να έρθουν, ενώ η Πολωνία λέει θα ανοίξει 1η Ιουλίου… Παίζει ρόλο η συμφωνία μεταξύ των κρατών και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πιστεύω ότι δεν θα έρθουν φέτος το καλοκαίρι πάνω από 150,000 πελάτες. Στο 80-90% θα είναι η πτώση. Οι επιχειρηματίες ζητούν να μάθουν κάτι συγκεκριμένο. Ποιος θα έρθει να κοιμηθεί στα δωμάτια; Ποιοι θα έρθουν από 1η Ιουλίου; Από αυτές τις 15 χώρες η Ζάκυνθος δεν έχει πάνω από 5.000 άτομα. Δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει ποιες αγορές έρχονται στη Ζάκυνθο. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον κορωνοϊό. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και υπάρχει αβεβαιότητα».

Πηγή: imerazante.gr

Προηγούμενο άρθροΑνάσα για τους πληττόμενους, το κράτος θα καλύψει με επιδότηση έως και 90% από τις δόσεις των δανείων τους
Επόμενο άρθροΔήμος Αργοστολίου: Με δημόσια σύμβαση η επισκευή-συντήρηση του εξωτερικού φωτισμού σε Λειβαθώ & Ελειό-Πρόννους (αποφάσεις)