Οι Φούρνοι Βενέτη κλείνουν πέντε καταστήματα στην Αττική και 60 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο

Αρχισαν τα λουκέτα και οι απολύσεις στην εστίαση, με την εταιρεία Βενέτη να ανακοινώνει ότι κλείνει πέντε καταστήματα εντός της Αττικής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η εταιρεία Βενέτη, που έως την έναρξη της πανδημίας λειτουργούσε πανελλαδικά δίκτυο 110 καταστημάτων και απασχολούσε 1.800 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση επειδή με τη μείωση της κατανάλωσης και των τζίρων που φέρνει η πανδημία δεν είναι δυνατό να πληρωθούν τα υψηλά ενοίκια της προηγούμενης περιόδου και υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που αρνούνται ακόμη και την προσωρινή μείωση των ενοικίων.

Αυτά τα πρώτα πέντε λουκέτα στους Φούρνους Βενέτη οδηγούν σε 60 απολύσεις και σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Βενέτη Κ. Μονεμβασιώτη δεν αποκλείεται να υπάρχει συνέχεια.

Τα λουκέτα στη Βενέτη δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία εκπροσωπεί επώνυμες αλυσίδες όπως τα Goody’s, τα Everest, ο Γρηγόρης, τα Friday’s και η Βενέτη, είχε στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των επιχειρήσεων εστίασης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα δύο κύρια αιτήματα των αλυσίδων εστίασης είναι η θέσπιση υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% κατά το επόμενο δύσκολο χειμερινό εξάμηνο και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Πρόκειται για εύλογα αιτήματα αν σκεφτούμε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 (που περιλαμβάνει το κακό δεύτερο τρίμηνο του lockdown αλλά και τους συγκριτικά καλύτερους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) ο τζίρος στην εστίαση κατέγραψε μείωση 46,7%.

Με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, κατά τον οποίο ο φόβος μετάδοσης του κορονοϊού στις κλειστές αίθουσες των εστιατορίων θα πιέσει κι άλλο τους τζίρους, η δραστική μείωση των ενοικίων στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ είναι ίσως οι ελάχιστοι όροι επιβίωσης του κλάδου για να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα και οι στρατιές των ανέργων.

Πηγή: paskedi.gr

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 2646 νέα κρούσματα σήμερα-179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι-18 θάνατοι
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Στην “εντατική” Θεσσαλονίκη και Αττική – Η γεωγραφική κατανομή των 2646 κρουσμάτων