«Άρχισαν τα όργανα» με την δήλωση PLF|Δημοσιεύματα στην Γερμανία, αντιδράσεις από πράκτορες στην Ελλάδα

Νέα προβλήματα προκύπτουν στην πολυαναμενόμενη έναρξη της εφετινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, καθώς η θέσπιση την τελευταία στιγμή, της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιουργεί θέματα, ενώ για μια ακόμη φορά, η προετοιμασία που έχει γίνει, αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εμφανίστηκαν αρνητικά δημοσιεύματα στην Γερμανία, από την οποία η Ελλάδα αναμένει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στην φάση αυτή, ενώ και οι τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται ανρητικοί κυρίως για την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για την θέσπιση της δήλωσης αυτής, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι το ίδιο μέτρο έχει θεσπίσει και η Κύπρος, πλην όμως οι σχετικές ανακοινώσεις και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών, έγινε στις 3 Ιουνίου, γεγονός που επέτρεψε την ομαλή αποδοχή του από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και ήδη ισχύει έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Ο Ν. Χαρδαλιάς

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε τα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.

xardaliasΣε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης των πτήσεων εξωτερικού προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός επισκέφθηκε και συντόνισε τις προετοιμασίες που ήδη γίνονται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ επίσης είχε και συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑ, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, Στελέχη των ΕΔ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ), για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων.

Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η ΓΓΠΠ και θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.

Δημοσιεύματα

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε χθεσινό της ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παρακολουθεί ποιος θα έρθει στη χώρα από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, με περίπλοκες διαδικτυακές διαδικασίες εγγραφής και έγκρισης. Η διαδικασία είναι πιθανό να αποτρέψει τους ηλικιωμένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και smartphones. Ωστόσο, και οι επαγγελματίες του τουρισμού που πρέπει να κλείσουν πτήση σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιβαρύνονται. Ένα ακόμη μειονέκτημα: Ο ιστότοπος travel.gov.gr , στον οποίο πρέπει να γίνει η εγγραφή, είναι διαθέσιμος μόνο στα Αγγλικά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν ισχύει για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, ενώ η Γερμανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά τα περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια της για διεθνή κίνηση. Θα πρέπει να είναι μια δυναμική επανεκκίνηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στις Κυκλάδες στη Σαντορίνη πριν από δύο εβδομάδες για να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με φόντο ένα γραφικό ηλιοβασίλεμα: «Η Ελλάδα ξανανοίγει».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη για τους ταξιδιώτες: οι ταξιδιωτικοί κανόνες δεν είναι χαλαροί, αλλά αυστηροί – και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι πράκτορες

Από την πλευρά τους και οι τουριστικοί πράκτορες, εκφράζουν προβληματισμό για την ρύθμιση αυτή. Ο γνωστός τουριστικός πράκτορας κ. Κάρολος Ατσαλάκης, απέστειλε την επιστολή που ακολουθεί, στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης:

«Κάθε μέρα επιφυλάσσει δυστυχώς και μια καινούργια εκπληξη…

Έχετε καμία επίσημη πληροφόρηση για το παρακάτω και τα bar code (!) που θα βάλουμε στα προϊόντα/πελάτες μας που θα υποδεχθούμε από 01/07;;!!

Και κατ’αρχήν, που και ποιος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ελέγχει αν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF που ζητείται.

Θα γίνουν σημεία ελέγχου και ουρές αντίστοιχα με διαβατηρίων; Φανταστείτε την εικόνα στο αεροδρόμιο…

Κανείς συνεργάτης ή πελάτης μας δεν γνωρίζει τι πραγματικά τον περιμένει την 01.07!

Η όλη διαδικασία που ετοιμάζεται, για την οποία δεν έχουμε την παράμικρη επίσημη ενημέρωση, 3 μέρες πριν τις πρώτες αφίξεις!, παραπέμπει μόνο σε εικόνες στρατιωτικού καθεστώτος!

Δεν συζητάω καν αν το κατά πόσον είναι νόμιμη βάση ευρωπαϊκού δικαίου αυτή η υποχρεωτική διαδικασία και τις νομικές συνέπειες και για εμάς σαν τουριστικά γραφεία για την έλλειψη πληροφόρησης προς τους πελάτες μας σε περίπτωση αγωγής.

Επίσης, τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης κάποιου να υποβληθεί στο τεστ;

Θα υποχρεώνεται; Θα συλλαμβάνεται; Θα απελαύνεται;!

crete_Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μόνη χώρα από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που προβλέπει τέτοιες παράλογες διαδικασίες.

Φανταστείτε την οικογένεια που μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και ταλαιπωρίας, θα καταφέρει επιτέλους να ταξιδέψει, και στο αεροδρόμιο θα επιλεγεί η μητέρα για έλεγχο από καποιους στρατιωτικούς γιατρούς, και στη συνέχεια θα υποχρεώνεται σε εγκλεισμό στο δωμάτιο στη χώρα που επέλεξε για διακοπές!

Φανταστείτε επίσης το στιγματισμό της μπροστά στην οικογένεια της, στους υπόλοιπους πελάτες, στο ξενοδοχείο που θα μείνει…

Θα έπρεπε πολύ απλά, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να ισχύουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω:

  • να υπάρχει διευρυμένη λίστα ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες επιτρέπεται ελεύθερα η άφιξη
  • να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και ανακοινώσιμα ο τρόπος και τα κριτήρια ελέγχου για τις υπόλοιπες χώρες
  • να γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτό αρνητικό τεστ που θα φέρουν μαζί τους οι πελάτες και που θα έχουν πραγματοποιήσει αυτοβούλως
  • Να γίνεται ευρέως θερμομέτρηση στο αεροδρόμιο

plfΣυγνώμη για τον τόνο μου, αλλά είμαι οργισμένος! Νομίζω ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι συνέπειες των ασυλλόγιστων ενεργειών τους!

Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση στις αρμόδιες αρχές.
Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αλλάζουν/ανακαλούν μια απόφαση τους τον τελευταίο καιρό».

Notio Aigaio και Sterea Ellada…

Ένα άλο σημαντικό θέμα, πέραν του γεγονότος ότι το υλικό είναι μόνο στα αγγλικά, είναι ότι όταν στην φόρμα οι τουρίστες πρέπει να δηλώσουν την διεύθυνση τελικού προορισμού, οι επιλογές της Περιφέρειας είναι στην ελληνική ονομασία της Περιφέρειας, με λατινικούς χαρακτήρες. Κάποιος που ταξιδεύει για Ρόδο, πρέπει να επιλέξει NOTIO AEGAIO. Πως θα  το ξέρει ο τουρίστας όμως αυτό; Και αντίστοιχα, STEREA ELLADA, KENTRIKI MACEDONIA, κ.λπ..

Τι ισχύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο, επιτρέπεται η προσκόμμιση τεστ από τουρίστες, παράλληλα με την διενέργεια στα κυπριακά αεροδρόμια αν δεν υπάρχει, με το κόστος να επιβαρύνει τπν τουρίστα, ενώ για την είσοσο στην χώρα, ισχύουν τα εξής:

Είσοδος στη χώρα
Ερ. 1: Πως θα μπορούν οι ταξιδιώτες να εισέλθουν στην χώρα;
(α) Οι χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (Α και Β)
βάσει διεθνών διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων. Από την 20η Ιουνίου και
μετέπειτα, ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην
κατηγορία Α, δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό κατά την είσοδο τους
στην Κύπρο. Ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην
κατηγορία Β, θα πρέπει εντός 72 ωρών πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου
τους για την Κύπρο, να έχουν απαραίτητα υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση
PCR (μοριακού ελέγχου) στην χώρα προέλευσης. Το πιστοποιητικό της εξέτασης
με αρνητική ένδειξη θα προσκομίζεται πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος,
καθώς και κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στον προορισμό.
(β) Ταξιδιώτες προερχόμενοι από χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β
και οι οποίες ωστόσο δεν διενεργούν ευρέως διαγνωστικές εξετάσεις PCR,
υποχρεωτικά θα υποβάλλονται στην εξέταση με την άφιξη τους στα Κυπριακά
αεροδρόμια. Το κόστος της εξέτασης θα επιβαρύνει τον ίδιο τον ταξιδιώτη και
εκτιμάται στα 60 ευρώ κατ’ άτομο (το κόστος δύναται να μειωθεί, καθώς η
τεχνολογία εξελίσσεται και η διαθεσιμότητα αυξάνεται). Τα αποτελέσματα της
εξέτασης θα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών το αργότερο, χρονικό διάστημα κατά
το οποίο θα ζητείται από τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στο
χώρο διαμονής που έχουν διευθετήσει.

cyprus
money tourism copyright photo

(γ) Ταξιδιώτες προερχόμενοι από χώρες που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο
πιο πάνω κατηγορίες, δυνατόν να εισέλθουν στην Κύπρο, μόνο σε εξαιρετικές
περιπτώσεις και μετά την εκ των προτέρων εξασφάλιση ειδικής άδειας από την
Κυπριακή Κυβέρνηση. Αυτό θα ισχύει και για τους επιβάτες πτήσεων
ανταπόκρισης από τις χώρες αυτές.
Ερ. 2: Ποια επιπρόσθετα δικαιολογητικά είναι απαραίτητα;
(α) Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών θα βρίσκεται αναρτημένη η
« Δήλωση ταξιδιώτη COVID -19» , και η οποία θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά.
Προς διευκόλυνση των ταξιδιωτών αντίγραφα της δήλωσης αυτής θα είναι επίσης
διαθέσιμα στα σημεία ελέγχου εισιτηρίων και παράδοσης αποσκευών των
αεροδρομίων. Η « Δήλωση Ταξιδιώτη COVID -19» , θα προσκομίζεται πριν την
επιβίβαση στο αεροπλάνο και κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στον προορισμό.
(β) Η δήλωση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: (α) ερωτηματολόγιο για άντληση
πληροφοριών σε σχέση με τυχόν ταξίδια που πραγματοποίησε ο ταξιδιώτης έως
και 14 ημέρες πριν την άφιξη του στην Κύπρο (β) βεβαίωση, ότι κατά τις
τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι του για Κύπρο δεν έχει ταξιδέψει από/προς ή
έχει διαμείνει σε άλλη χώρα πλην αυτών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α
και Β, (γ) βεβαίωση, ότι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα COVID-19, εντός
διαστήματος 72 ωρών πριν την πραγματοποίηση του ταξιδίου για Κύπρο (δ)
βεβαίωση ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 κατά τις τελευταίες 14
ημέρες πριν το ταξίδι του για Κύπρο (ε) αποδοχή ότι ταξιδεύει στην Κύπρο με
δική του ευθύνη και ότι σε περίπτωση τυχόν μόλυνσής του κατά την διάρκεια του
ταξιδίου του η Κυπριακή Δημοκρατία ή οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός
αυτής, δεν φέρουν καμία ευθύνη και (στ) ανάληψη ευθύνης ενημέρωσης των
Υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο, σε περίπτωση που εντός 14 ημερών από την
αναχώρηση του από την Κύπρο εμφανίσει συμπτώματα COVID-19.
Ερ. 3: Ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη πριν την κατηγοριοποίηση των χωρών;
(α) Αποφασίστηκε, όπως εφαρμοστεί σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών
προέλευσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των χωρών που
παρουσιάζουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Κύπρο. Πρόκειται για
ένα σύστημα δυναμικό, πλήρους διαφάνειας, χωρίς διακρίσεις, το οποίο θα
αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση, έτσι ώστε χώρες προέλευσης να
προστίθενται ή και να αφαιρούνται με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα
επιδημιολογικά δεδομένα. Η ομάδα που αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα
των χωρών, απαρτίζεται από επιστήμονες, επιδημιολόγους, στατιστικολόγους
και επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας.
(β) Επιδημιολογικά δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για κατηγοριοποιήση
κάθε χώρας (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός) είναι μεταξύ άλλων: ο δείχτης
αναπαραγωγής της νόσου «R(t)<1», τα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000
πληθυσμό, οι θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό ανά εβδομάδα, ο αριθμός
διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται ανά 100.000 πληθυσμό ανά
εβδομάδα, η παρουσία του ιού στην κοινότητα, η αξιολόγηση επικινδυνότητας
κάθε χώρας με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του
Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σημειώνεται, ότι
κανένα στοιχείο από μόνο του, δεν μπορεί να καθορίσει την κατηγοριοποίηση
της κάθε χώρας, αντίθετα η κατηγοριοποίηση εξαρτάται από τον συσχετισμό
όλων των στοιχείων.
Ταξιδιωτικά Πρωτόκολλα
Ερ. 4: Ποια πρωτόκολλα αναμένεται να εφαρμοστούν πριν και κατά τη διάρκεια των
πτήσεων;
(α) Πριν την επιβίβαση τους οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό
πιστοποιητικό εξέτασης PCR (όπου εφαρμόζεται) και την «Δήλωση Ταξιδιώτη
COVID-19».
(β) Θερμομέτρηση των ταξιδιωτών ενδέχεται να λάβει χώρα πριν την επιβίβαση.
(γ) Χρήση προστατευτικών μασκών δύναται να καταστεί υποχρεωτική κατά τη
διάρκεια της πτήσης
Ερ. 5: Ποια άλλα πρωτόκολλα αναμένονται στα κυπριακά αεροδρόμια;
(α) Είσοδος και διέλευση εντός των αεροδρομίων θα επιτρέπεται μόνο στους
ταξιδιώτες και στους εργαζόμενους των αεροδρομίων.
(β) Οι ταξιδιώτες θα θερμομετρούνται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων
(γ) Θα λειτουργεί «Γραφείο παροχής πληροφοριών για COVID-19» για τους
ταξιδιώτες που επιθυμούν να ενημερωθούν κατά την άφιξή τους
Πρωτόκολλα στον Προορισμό
Ερ. 6: Υπάρχουν γενικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται στον προορισμό;
(α) Έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας, ασφάλειας και υγιεινής
για εφαρμογή σε όλα τα καταλύματα φιλοξενίας, ενώ το προσωπικό τους θα
εκπαιδευτεί εντατικά πριν το άνοιγμα του προορισμού.
(β) Παντού θα εφαρμόζονται μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης, έτσι ώστε άτομα
τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια ταξιδιωτική ομάδα, να κρατούν συγκεκριμένες
αποστάσεις μεταξύ τους (2 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους και 3 τ.μ. σε
εσωτερικούς)
(γ) Στις περιπτώσεις, όπου η φυσική αποστασιοποίηση δεν είναι εφικτή, η χρήση
προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική, τόσο για το προσωπικό, όσο και
για τους επισκέπτες (αεροπλάνα, αεροδρόμια, λιμάνια, ταξί, λεωφορεία,
καταδυτικά/σαφάρι τζιπ, ανελκυστήρες).
(δ) Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα πραγματοποιείται συχνός αερισμός, έτσι
ώστε τα κλιματιστικά να ανατροφοδοτούνται συχνά με φρέσκο αέρα.
(ε) Σε όλες τις εγκαταστάσεις, σε εισόδους, χώρους υποδοχής, lounges, δημόσια
αποχωρητήρια, ανελκυστήρες κτλ θα τοποθετηθούν αντιβακτηριδιακά υγρά και
τζελ.
Ερ.7: Λεωφορεία, ενοικιαζόμενα οχήματα, ταξί, καταδύσεις, τζιπ σαφάρι
(α) Συχνός αερισμός και απολύμανση των λεωφορείων
(β) Απολύμανση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κατά την επιστροφή τους
(συμπεριλαμβανομένων και των κλειδιών)
(γ) Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά από κάθε διαδρομή με ταξί, Jeep
Divng/Safari (χερούλια, καθίσματα κτλ.)
Ερ. 8: Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία, θεματικά πάρκα, μίνι κρουαζιέρες, σημεία
κατάδυσης, θαλάσσια σπορ;
Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά από κάθε χρήση (αντικείμενα, οθόνες
αφής, χερούλια, καθίσματα, εξοπλισμός κατάδυσης, εξοπλισμός θαλάσσιων σπορ
κτλ.)
Ερ.9: Πισίνες, τις παραλίες και τα παραλίες τα υδάτινα πάρκα (water parks);
(α) Απολύμανση ξαπλώστρων, ομπρελών και κιβωτίων ασφαλείας μετά από
κάθε χρήση
(β) Απόσταση 4μ. μεταξύ ομπρελών και 2 μ. μεταξύ ξαπλώστρων για άτομα που
δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα
(γ) Η φυσική αποστασιοποίηση δεν θα ισχύει για τους ναυαγοσώστες, οι οποίοι
θα κληθούν να προβούν σε επείγουσα διάσωση
Ερ. 10: Καταλύματα φιλοξενίας
(α) Χρήση προστατευτικών μασκών και συχνή υγιεινή χεριών από όλο το
προσωπικό καθαριότητας και εξυπηρέτησης
(β) Διασπορά φιλοξενουμένων στις περιπτώσεις ομαδικών check-in
(γ) Τα δωμάτια δεν θα δίνονται σε νέες αφίξεις, εάν δεν έχει παρέλθει αρκετός
χρόνος για τον κατάλληλο εξαερισμό, τον καθαρισμό και την απολύμανση τους
(δ) Απολύμανση κλειδιών/καρτών δωματίου μετά από κάθε αναχώρηση
(ε) Στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει μπουφές φαγητών και ποτών για
αυτοεξυπηρέτηση, θα τοποθετηθούν γυάλινα προστατευτικά διαχωριστικά και
σταθμοί απολύμανσης χεριών. Εναλλακτικά, το φαγητό/ποτό δυνατόν να
σερβίρεται από το προσωπικό ή οι επισκέπτες θα παροτρύνονται να φορούν
προστατευτικές μάσκες.
Ερ. 11. Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, pub και νυχτερινά κέντρα
(α) Χρήση προστατευτικών μασκών και συχνή υγιεινή χεριών για όλο το
προσωπικό, ανεξαρτήτως απευθείας επαφής ή όχι με τον πελάτη. Η χρήση
προστατευτικής μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για το προσωπικό που
εξυπηρετεί πελάτες σε εξωτερικούς χώρους του εστιατορίου κατά την διάρκεια
της ημέρας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.
(β) Επέκταση ωραρίου εξυπηρέτησης και δυνατότητα προκρατήσεων προς
διευκόλυνση της φυσικής αποστασιοποίησης.
(γ) Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 10 άτομα
(δ) Ελάχιστη απόσταση τραπεζιών που δεν ανήκουν στην ίδια παρέα είναι τα 2
μέτρα, από γωνία σε γωνία
(ε) Τα μενού θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση εκτός και αν είναι μιας
χρήσης. Εναλλακτικά, τα μενού θα τοποθετούνται σε εμφανή σημεία εντός του
χώρου ή θα διατίθενται ψηφιακά.
(στ) Ενθάρρυνση επισκεπτών για πληρωμή με τραπεζική κάρτα αντί με μετρητά.
(ζ) Απολύμανση όλων των σημείων αφής μετά την αναχώρηση του πελάτη (πχ.
καρέκλες, τραπέζια, μύλοι αλατιού/πιπεριού, μπουκάλια σαλτσών, μηχανήματα
πληρωμής καρτών κτλ.)
(η) Θα αποθαρρύνεται η χρήση υφασμάτινων τραπεζομάντηλων και λινών
πετσετών και θα αντικαθίστανται από αντίστοιχα μιας χρήσης
(θ) Στην είσοδο θα είναι αναρτημένη ένδειξη που θα αναγράφει τον μέγιστο
αριθμό ατόμων που επιτρέπονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή.
Διαγνωστική εξέταση στον προορισμό
Ερ. 12: Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον προορισμό;
Ορισμένοι ταξιδιώτες, μετά από τυχαία επιλογή, θα υπόκεινται σε διαγνωστική
εξέταση για COVID-19 κατά την άφιξή τους, ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης.
To κόστος της εξέτασης θα επιβαρύνει την Κυπριακή κυβέρνηση.
Ερ. 13. Τι γίνεται στην περίπτωση που ταξιδιώτες διαγιγνώσκονται θετικοί στον
κορονοϊό κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο; Πως διαχειριζόμαστε
ένα τέτοιο ζήτημα; Τι συμβαίνει με τις στενές επαφές του κρούσματος, πχ. τους
συνταξιδιώτες του ή τα μέλη της οικογένειας του; Ποιος θα καλύψει το κόστος
νοσοκομειακής περίθαλψης και θεραπείας;
(α) Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται να φροντίσει όλους τους ταξιδιώτες πού
διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, όπως επίσης
τις οικογένειές τους και τις κοντινές τους επαφές. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα
καλύψει το κόστος διαμονής, διατροφής και περίθαλψης για όλες τις
προαναφερόμενες περιπτώσεις. Ο ταξιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με τα κόστη
μεταφοράς του στο αεροδρόμιο και της πτήσης επαναπατρισμού του, σε
συνεργασία με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα ή /και την αεροπορική του εταιρία.
(β) Ένα νοσοκομείο COVID -19 με 100 κλίνες θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για
ταξιδιώτες που εμφανίζονται θετικοί στον ιό, με τον αριθμό των κλινών να
δύναται να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Εάν οι
ταξιδιώτες νοσήσουν κρίσιμα, διατίθενται ανά πάσα στιγμή, επιπλέον 112 κλίνες
εντατικής θεραπείας και 200 αναπνευστήρες για την περίθαλψη τους.
(γ) 500 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι διαθέσιμα για τις στενές
επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί, κάτι το οποίο μπορεί να αυξηθεί
σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Αυτό όχι μόνο θα διασφαλίσει την
κατάλληλη φροντίδα τους, αλλά θα καθησυχάσει τους υπόλοιπους ταξιδιώτες ότι
ο χώρος διαμονής τους είναι καθαρός από τον COVID-19. Εάν λοιπόν, σε
τουριστικό κατάλυμα βρεθεί φιλοξενούμενο άτομο θετικό στον ιό, το εν λόγω
κατάλυμα δεν θα τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα και θα συνεχίσει κανονικά την
λειτουργία του. Αντίθετα οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν από το άτομο που
διαγνώσθηκε θετικό στον ιό και από τις στενές του επαφές, θα τύχουν
σχολαστικού καθαρισμού και απολύμανσης πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
Περαιτέρω πληροφορίες
Ερ. 14: Πώς μπορούν οι ταξιδιώτες να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και
για τα Πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στον προορισμό;
(α) Μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση
[email protected]
(β) Μέσω της ιστοσελίδας www.visitcyprus.com/cyprus-covid19-travel-protocol,
όπου είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες.
(γ) Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Facebook Messenger (κύρια σελίδα:
www.facebook.com/VisitCyprus.cy). Πρόσθετες σελίδες είναι διαθέσιμες για τις
ακόλουθες χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Σουηδία, Γαλλία,
Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουκρανία, Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία,
Ελβετία, Ισραήλ.

Επισκέψεις Χαρδαλιά στα αεροδρόμια

Αργά το βράδυ, της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των επισκέψεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στα αεροδρόμια της Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Καλαμάτας, ενόψει του «ανοίγματος» των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων κατά την διάρκεια των επισκέψεών του, με τις κατά τόπου διοικήσεις των αεροδρομίων, τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας των αεροδρομίων. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, συζητήθηκαν όλες οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα τηρηθούν, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε αυτοψία στους χώρους των αεροδρομίων, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.

«Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ υπογράμμισε ότι «Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο».

Ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε «Το Ιόνιο, η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Το ξέρουμε, είμαστε υπερήφανοι, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το μοναδικό τρόπο όπου φάνηκε ότι μπορέσαμε και δουλέψαμε, τον συγχρονισμό, τον συντονισμό, τη συνεννόησή, τη συναίνεση, ώστε αυτό το καινούργιο στοίχημα -που είναι ένα στοίχημα όχι απλά και μόνο για αυτή τη σεζόν, είναι ένα στοίχημα για όλη την πατρίδα, για όλη τη χώρα- να το κερδίσουμε και αυτό».

Στην Κρήτη

Το Σάββατο, 27 Ιουνίου πρώτος σταθμός του Νίκου Χαρδαλιά ήταν το αεροδρόμιο των Κυθήρων, ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκε τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου στην Κρήτη όπου πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων, με τις κατά τόπου διοικήσεις των αεροδρομίων, τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενόψει του «ανοίγματος» των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος των συσκέψεων δήλωσε, μεταξύ άλλων: “τα δεδομένα είναι πολύ θετικά’’. Υγειονομική ομάδα των Ενόπλων δυνάμεων θα αναλάβει το κομμάτι της δειγματοληψίας και θα συνεπικουρείται από προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης του αεροδρομίου», σημειώνοντας ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν οι τελικές ασκήσεις προσομοίωσης για το προσωπικό που θα συμμετέχει στην διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων.

Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο των Χανίων, ο υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Αρχιπύραρχος  Δημοσθένης Μπουντουράκης, ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Ταξίαρχος Γιώργος Λιμπινάκης υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας, του Πολεμικού Ναυτικού, ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου Τάσος Τηνιακός και ο CEO της Fraport Ηλίας Μαραγκάκης. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα τηρηθούν, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και από το αεροδρόμιο Χανίων να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους.

Στην αντίστοιχη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο παρευρέθησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι βουλευτές του νόμου Ηρακλείου, υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης. Συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, τοπικοί φορείς, υγειονομικοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί και τα τοπικά στελέχη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε επιπλέον ξεχωριστή συνάντηση μετά τη σύσκεψη, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο ενημέρωσε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα όλων των αεροδρομίων που θα υποδεχτούν επισκέπτες από 1η Ιουλίου, αλλά και γενικότερα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τη θωράκιση της Κρήτης έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Τέλος, η σύσκεψη στο αεροδρόμιο των Κηθύρων πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ» Γεώργιου Μεγαλοκονόμου, του Αερολιμενάρχη Σταύρου Παϊζάνου, του Διοικητή Α/Τ Κυθήρων και του Προϊσταμένου Π.Κ Κυθήρων.

Στη Ρόδο

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, ολοκληρώθηκαν χθες οι επισκέψεις του σε Κάρπαθο, Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο.

rodosΞεκινώντας από τα αεροδρόμια Δωδεκανήσων, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, ο υφυπουργός συμμετείχε σε τεχνικές συσκέψεις προκειμένου να εξετάσει, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών, την  ετοιμότητά τους βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί για την ασφαλή επαναλειτουργία τους στις διεθνείς πτήσεις. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου τον υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ετοιμότητα των αεροδρομίων και την αισιοδοξία τους για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του από τη Ρόδο, ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Ρόδος είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου τουριστών και νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα στην προσπάθεια μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένους ελέγχους αξιοποιώντας ειδική πλατφόρμα, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, την πορεία και τη διαδρομή όλων των επισκεπτών στη χώρα μας. Είναι μια περίοδος που θα πρέπει όλοι να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα και απόλυτη επιλογή μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ώστε να είναι οι ταξιδιώτες ασφαλείς, αλλά και οι άνθρωποι που θα τους υποδεχθούν, εδώ στα νησιά μας».

Στο Αεροδρόμιο της Κω τον υφυπουργό, υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο έπαρχος, Ιωάννης Καμπανής, ο δήμαρχος Κω,  Θεοδόσης Νικηταράς, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, και στελέχη της Fraport. Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: Πραγματοποιήσαμε την πρώτη αυτοψία του χώρου και τεχνική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον αερολιμενάρχη και τον φορέα διαχείρισης, ενώ την Τρίτη θα γίνει η σχετική άσκηση προσομοίωσης.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Σάμου, όπου, μετά το πέρας της σύσκεψης, σημείωσε: «Ξεκάθαρη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο τουρισμός και να στηρίξουμε τα νησιά σε αυτήν την  προσπάθεια. Θα γίνει, όμως, χωρίς καμιά έκπτωση στη δημόσια υγεία. Τα βήματα θα είναι προσεχτικά. Η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά στη διαχείριση της κρίσης και αυτό πρέπει να το περιφρουρήσουμε με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που απαιτείται».

Κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο της Χίου, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από το αν αναμένονται μικρές ή μεγάλες αφίξεις, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση ο Τουρισμός είναι σε πρώτο πλάνο μαζί με τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Τον υπουργό υποδέχθηκαν στη Χίο, ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Νικόλαος Νύκτας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τελευταίος σταθμός της χθεσινής περιοδείας του, ήταν το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε αντίστοιχου περιεχομένου σύσκεψη με όλους συναρμοδίους φορείς.

Σημειώνεται επίσης ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, επισκέφθηκε χθές τα αεροδρόμια του Ακτίου, της Αγχιάλου και του Άραξου, όπου πραγματοποίησε σειρά τεχνικών συσκέψεων με τους κατά τόπους φορείς για την πλήρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για ασφαλή επαναλειτουργία τους από 1ης Ιουλίου.

Τέλος, σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, θα ολοκληρώσει την περιοδεία του επισκεπτόμενος τα αεροδρόμια Λήμνου (08:00), Καβάλας (10:00), Σκιάθου (12:00) και Σκύρου (15:45), ενώ ο γενικός γραμματέας θα επισκεφθεί τα αεροδρόμια Μυκόνου, Πάρου και Σαντορίνης.

Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr