Αρνητικές εξελίξεις από Μ. Βρετανία | Φόβος να μπει η Ελλάδα στην κατηγορία «Amber Plus»

Γ. Φιλιπποπολίτης: «Εάν δεν μας κλείσουν οι ξένες χώρες, θα πάμε καλά τον Αύγουστο. Το σημαντικό είναι να μην έχουμε ακυρώσεις. Έχει να κάνει καθαρά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Οποιαδήποτε χώρα μας κλείσει θα είναι πρόβλημα… Πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουμε ανοιχτοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς εμβολιασμούς, δεν θα προχωρήσουμε και θα έχουμε πρόβλημα».

Ν. Γκλαβάς: «Πέραν της οριακής υγειονομικής εικόνας του νησιού εξίσου προβληματική είναι και η κατάσταση στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε επισκέπτες. Η αγορά της Αγγλίας για παράδειγμα, που με τόση λαχτάρα περιμέναμε, δεν σταθεροποιήθηκε ποτέ μετά το άνοιγμα της 19ης Ιουλίου και παρόλο που το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό δεν μετουσιώνεται σε δεδομένες κρατήσεις».

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και η αβεβαιότητα στον τουρισμό… Αρνητικές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τη Μ. Βρετανία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα μόλις 1 στους 10 θέλει να ταξιδέψει για διακοπές στο εξωτερικό.
Τα πράγματα χειροτερεύουν, όπως τονίζει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι πιθανό η Βρετανία να μας βάλει στην κατηγορία Amber Plus. Αυτό που συζητιέται αρκετά έντονα τις τελευταίες 1-2 μέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων ειδικά στη Ζάκυνθο, είναι ότι θα μας μεταφέρουν στην κατηγορία Amber Plus που είναι ένα βήμα πριν το «κόκκινο» και δυστυχώς είμαστε πολύ κοντά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έρχονται πολλές ακυρώσεις και να μειώνεται ο αριθμός των κρατήσεων. Αρχές Αυγούστου υπήρχε ζήτηση από την βρετανική αγορά, αλλά θα έχουμε ακυρώσεις. Αν θα μας βάλουν στο κόκκινο ή όχι δεν ξέρω, αλλά παραμένει η αβεβαιότητα. Υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις. Εκεί που είχαμε 2-3 την εβδομάδα, έχουμε 40 από Μεγάλη Βρετανία. Τα προηγούμενα χρόνια, αυτός ήταν ο αριθμός των καθημερινών πτήσεων. Το θέμα είναι πόσες θα ακυρωθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ουσία είναι ότι πάνω που πήγαινε να ξεκινήσει η αγορά της Βρετανίας πάλι λόγω των κρουσμάτων μπήκαμε σε καθεστώς αγωνίας, αμφιβολίας και αναμονής».
Ο κ. Φιλιπποπολίτης μιλά στην ΗΜΕΡΑ για τη ζοφερή κατάσταση που δημιουργείται και για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης από την πολιτεία. «Είναι καταστροφικό. Είμαστε ένα νησί που εξαρτόμαστε κατά 80% από τον τουρισμό. Αν σταματήσει σαφώς και θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Προφανώς φέτος δεν θα υπάρξουν ούτε επιστρεπτέες, ούτε άλλα μέτρα από το κράτος. Πρέπει να δουλέψουμε όσο περισσότερο γίνεται. Όσο μείνουμε ανοιχτοί θα αντέξουμε οικονομικά και ψυχολογικά. Γιατί χωρίς δουλειά, όλα κλονίζονται. Εάν δεν μας κλείσουν οι ξένες χώρες, θα πάμε καλά τον Αύγουστο. Το σημαντικό είναι να μην έχουμε ακυρώσεις. Έχει να κάνει καθαρά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Οποιαδήποτε χώρα μας κλείσει θα είναι πρόβλημα… Πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουμε ανοιχτοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς εμβολιασμούς, δεν θα προχωρήσουμε και θα έχουμε πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο… «Δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Η καθημερινότητα μας είναι εξαιρετικά αγχώδης μιας και οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και δυστυχώς προς το χειρότερο. Πέραν της οριακής υγειονομικής εικόνας του νησιού εξίσου προβληματική είναι και η κατάσταση στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε επισκέπτες. Η αγορά της Αγγλίας για παράδειγμα, που με τόση λαχτάρα περιμέναμε, δεν σταθεροποιήθηκε ποτέ μετά το άνοιγμα της 19ης Ιουλίου και παρόλο που το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό δεν μετουσιώνεται σε δεδομένες κρατήσεις. Επίσης όλη αυτή η αστάθεια δημιουργεί δισταγμό και αμφιβολίες και σε επισκέπτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να φορτίζει υπερβολικά τις υποδομές μας για τη διαχείριση κρατήσεων χωρίς εντέλει να επιτυγχάνεται ο επιθυμητός τζίρος. Ειδικά στην περιοχή του Τσιλιβή και της ευρύτερης περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρκαδίων, επειδή οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές μας έχει επιτρέψει να μπορούμε να υποστηρίξουμε τη λειτουργία των ξενοδοχείων έως τώρα με μια εύλογη κίνηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλο το εύρος του νησιού. Η τουριστική βιομηχανία της Ζακύνθου λειτουργεί σαν σύνολο και στην παρούσα στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει την παραμικρή αστοχία».

Πηγή: imerazante.gr