Καταργείται η έκπτωση στο diesel κίνησης και η τιμή του αναμένεται να εκτοξευτεί και να ξεπεράσει ακόμα και την τιμή της αμόλυβδης. 

Αλυσιδωτές ανατιμήσεις θα φέρει αυτή η εξέλιξη στην αγορά για μεταφορές , σούπερ μάρκετς κ.α.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμής του πετρελαίου κίνησης θα τροφοδοτήσει και ντόμινο ανατιμήσεων

«Αυτόματη» αύξηση κατά 15 λεπτά το λίτρο υπολογίζεται πως θα πάρει σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων:

ΙΧ diesel: Τέλος η έκπτωση..

Από τα μεσάνυχτα καταργήθηκε η έκπτωση που είχε ενσωματωθεί το προηγούμενο διάστημα στην τιμή του και έτσι το diesel θα πωλείται πλέον ακριβότερα από τα πρατήρια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή του πετρελαίου κίνησης να υπερβεί –για πρώτη φορά ιστορικά- την τιμή της αμόλυβδης.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς αυτή η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμής του πετρελαίου κίνησης θα τροφοδοτήσει και ντόμινο ανατιμήσεων, αφού θα επιβαρύνει τους επαγγελματίες οδηγούς, τα μεταφορικά και εντέλει τα αντλία των βενζινάδικων, οι οποία θα επιβαρύνει τους οδηγούς, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η «περίεργη» συμπεριφορά του diesel κίνησης

Το diesel λοιπόν έχει εξελιχθεί σε καύσιμο που «κλέβει την παράσταση» με την «συμπεριφορά» του σε επίπεδο τιμών: Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα από τις 9 Ιουνίου έως και 26 Σεπτεμβρίου οπότε και οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν κατά 30% στα εγχώρια πρατήρια καυσίμων η τιμή του diesel έπεσε από 1,96 ευρώ μόλις στα 1,82 €/lt. Μια μείωση δηλαδή της τιμής του της τάξης του 7%!

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, η εικόνα στο πετρέλαιο κίνησης είναι τέτοια που μετά και την σημερινή εξέλιξη –δηλαδή την κατάργηση της επιδότησης στην «πηγή» των 15 λεπτών το λίτρο- το πιο πιθανό είναι να δούμε το συγκεκριμένο καύσιμο για πρώτη φορά στην ιστορία υψηλότερη τιμή από την αμόλυβδη!

Η απόσταση στις τιμές των δύο καυσίμων έχει περιοριστεί θεαματικά το τελευταίο διάστημα και είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τον Σεπτέμβρη η αμόλυβδη κόστιζε 1,70 και το πετρέλαιο 1,41 ευρώ. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ των εν λόγω καυσίμων ήταν 29 λεπτά το λίτρο. Σήμερα η αμόλυβδη είναι στο 1.95 και το diesel στο 1,82 ευρώ, με την απόσταση που τις χωρίζει πλέον να είναι μόλις 7 λεπτά το λίτρο!

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Γερολυμάτου, Χατσατριάν και Δρακωνάκη στο 3ο Δημοτικό Αργοστολίου – Εκδήλωση για την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού [εικόνες]
Επόμενο άρθροΗ λησμονημένη ιστορία του Νικολή Στελιάτου με το παρανόμι «Τυμπούζης».