Άσχημα νέα! Αυξάνεται η τιμή στη συνδρομητική τηλεόραση – Πόσο θα πληρώσετε

Συνδρομητική τηλεόραση: Ακριβαίνει η εγχώρια συνδρομητική τηλεόραση. Πόσα παραπάνω χρήματα θα πληρώνετε κάθε μήνα;

Σε νέα ύψη θα είναι από τον Ιούλιο η συνδρομητική τηλεόραση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το τέλος υπέρ δημοσίου, το οποίο επιβαρύνει με επιπλέον 10% τους λογαριασμούς.

Ο φόρος στη συνδρομητική αφορά μόνο τους εγχώριους παρόχους τηλεοπτικού συνδρομητικού περιεχομένου και όχι τις διεθνείς πλατφόρμες που λειτουργούν στη χώρα μας, όπως είναι το Netflix, το Αmazon Prime, το Disney+η Apple TV και άλλα.

Οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αναστείλει την επιβολή του τέλους έως το 2023. Σε κοινή επιστολή τους προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, τόνιζαν ότι εφόσον επιβληθεί ξανά το τέλος, θα πρέπει να μετακυλιστεί και στις διεθνείς πλατφόρμες, διότι σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω τέλος είχε ανασταλεί από την 1η Οκτωβρίου 2020 και είχε παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Με την επαναφορά του, το Δημόσιο προσδοκά πως θα εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ από τους περίπου 1,2 εκατ. συνδρομητές που υπάρχουν.

Η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σχετικά με το τέλος υπέρ δημοσίου

Στην Ελλάδα, το εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, θεωρείται “ύψιστης σημασίας”.

Αυτό, διότι, π.χ. μόνο το Netflix υπολογίζεται ότι διαθέτει 400.000 – 500.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, όταν αθροιστικά COSMOTE TV, NOVA – WIND και VODAFONE εκτιμάται ότι διαθέτουν περί το 1,1 – 1,2 εκατ. συνδρομητές.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κάνουν λόγο για “αθέμιτο ανταγωνισμό”, υποστηρίζοντας ότι, ενώ π.χ. το Netflix τυγχάνει φορολογικής “ασυλίας” (και) στη χώρα μας, οι εγχώριες πλατφόρμες επωμίζονται όλους τους προβλεπόμενους φόρους (φόρος συνδρομητικής, φόρος επί των επιχειρήσεων, ΦΠΑ, κ.α.).

Στο σημείο αυτό, υπερθεματίζουν τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα σε υποδομές και στελεχιακό δυναμικό, σε αντίθεση με τις εξεταζόμενες διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες, πλην κάποιων ελάχιστων παραγωγών (π.χ. η ταινία Beckett).

Σημειώνεται ότι, σε επίπεδο ΕΕ, με την αναθεώρηση της Οδηγίας 2010/13/ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (Οδηγία 2018/1808), επικαιροποιήθηκαν οι κανόνες της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά μέσα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικαιότερου περιβάλλοντος .

Στο ως άνω πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη της Οδηγίας 2018/1808 αναφορικά με τη δυνατότητα επιβολής, από τα κράτη μέλη, οικονομικών συνεισφορών στους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, μέσω άμεσων επενδύσεων ή συνεισφορών σε εθνικά ταμεία για τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής.

Οι οικονομικές συνεισφορές μπορούν να επιβληθούν, όχι μόνο στους παρόχους που έχουν έδρα το αρμόδιο κράτος – μέλος, αλλά και σε εκείνους που στοχεύουν το κράτος – μέλος, ενώ εδρεύουν αλλού, ενισχύοντας την υποστήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας για κάθε κράτος μέλος.

Η ως άνω διάταξη της Οδηγίας ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το άρθρο 17 του Ν. 4779/2021.

Με το ως άνω άρθρο, λοιπόν, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιβάλλει οικονομικές υποχρεώσεις για την προώθηση των ευρωπαϊκών παραγωγών – και δη ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών – και σε παρόχους κατά παραγγελία υπηρεσιών που δεν είναι εγκατεστημένοι στην επικράτεια, αλλά παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στοχεύοντας στη χώρα.

Για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων αυτών, λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιεί ο πάροχος κατά παραγγελία υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από την σχετική υποχρέωση πάροχοι κατά παραγγελία υπηρεσιών με μικρό μερίδιο στην αγορά ή χαμηλό κύκλο εργασιών.

Πηγή: newsme.gr