Στη χειρότερη περίπτωση μετά τις 21 Ιουνίου να προσγειωθούν στο νησι
•Γ. Φιλιπποπολίτης: “Όλα ανοιχτά προς το καλύτερο ή το χειρότερο”
•Γ. Μάργαρης: “Περιμέναμε λίγο νωρίτερα να υπάρξουν πτήσεις”
Προβληματισμό και αγωνία προκαλούν στον τουριστικό κόσμο του νησιού μας (Ζάκυνθος) τα όσα εξήγγειλε η Βρετανική Κυβέρνηση, η οποία μέσα από τέσσερα χρονολογικά βήματα ξεκαθαρίζει το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κατάσταση στη χώρα λόγω του κορωνοϊού. Για τον τουρισμό που μας αφορά περισσότερο η Βρετανία αναφέρει ότι στα δυο πρώτα βήματα (Μάρτιο και Απρίλιο) δεν θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις, ενώ θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στις 17 Μαΐου που είναι στο τρίτο βήμα, ώστε να επιτραπούν οι πτήσεις των Βρετανών στο εξωτερικό.
“Εμάς μας ενδιαφέρει η 17η Μαΐου που τότε θα ανακοινωθεί το αν θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις και η 21η Ιουνίου που φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου περιορισμοί. Όλα αυτά υπάρχει μια περίπτωση να αλλάξουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία έχουμε το καλό ότι έχουν γίνει πάρα πολλοί εμβολιασμοί. Πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 17 εκ. Το κακό είναι ότι έχουν αρκετά κρούσματα και είναι σε σκληρό lockdown και αυτό δεν επιτρέπει στον κόσμο να σκέφτεται τις διακοπές” τονίζει για το θέμα ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης.
Από εκεί και πέρα αν δεν επιτραπούν οι πτήσεις στα μέσα του Μαΐου το τέταρτοι και τελευταίο βήμα ξεκαθαρίζει ότι από τις 21 Ιουνίου και μετά θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας στους πολίτες να ταξιδέψουν για διακοπές εφόσον βέβαια πάντα το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
“Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Βρετανικής Κυβέρνησης φαίνεται ότι η χώρα πάει σε πιο αργό άνοιγμα της αγοράς και του lockdown. Αυτό σημαίνει ότι για αυτούς θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με σιγουριά που σημαίνει χωρίς να έχουν κάποιο κλείσιμο αργότερα. Θέλουν να έχουν τελειώσει μια και καλή με το θέμα του κορωνοϊού και για αυτό φαίνεται ότι πάνε σε τέτοιου είδους επιλογές. Έδωσαν βαρύτητα στην εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες αρκετά αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τουρισμό από τη Μεγάλη Βρετανία τουλάχιστον από τις 17 Μαΐου και αν ξεκινήσει από τότε θα έχουμε τουρισμό από τα μέσα του Ιούνη μέχρι που όλα να πάρουν μια κανονική ροή” τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου Γιώργος Μάργαρης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι καλή εξέλιξη για το νησί μας η απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, αφού αν δεν αλλάξει θα καθυστερήσουν να έρθουν οι τουρίστες για την καλοκαιρινή περίοδο.
“Καλύτερα να είμαστε σίγουροι και να ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε τις επιχειρήσεις παρά να περιμένουμε και να έχουμε μεγάλες προσδοκίες με λιγότερα αποτελέσματα. Πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς και να βγάλουμε το πρόγραμμα μας, γιατί όπως ξέρετε η βρετανική αγορά είναι το 50% του τουρισμού της Ζακύνθου και με βάση αυτές τις ημερομηνίες να κινηθούμε και εμείς”.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης τόνισε από τη μεριά του ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις να ξεκινήσει από πιο νωρίς ο τουρισμός, ενώ και μέχρι τότε οι εταιρίες έχουν παγώσει τα πακέτα που είχαν προγραμματίσει για το καλοκαίρι.
“Πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι 17 Μαΐου δεν θα έχουμε πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και τότε ίσως και πιο νωρίς να έχουμε ενδείξεις αν θα αρχίσουμε 21 Ιουνίου ή πιο νωρίς. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι το χειρότερο σενάριο να ξεκινήσουμε στις 21 Ιουνίου. Εννοείται ότι αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες μέχρι τις 17 Μαΐου να παγώσουν όλα τα πακέτα που έχουν πουλήσει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι κάποιο καλό σενάριο. Δεν το ξέρουμε και είναι πολύ νωρίς. Είναι το χρονοδιάγραμμα που το τηρούν συνήθως οι Βρετανοί. Δίνουν λεπτομέρειες ακόμα και για τους γάμους και πόσα άτομα θα πηγαίνουν”.
Προσπάθεια να επεκταθεί
η φετινή τουριστική περίοδος
Ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου είναι και το θέμα της επέκτασης της σεζόν για μερικούς μήνες ακόμα ώστε να κρατήσει για ακόμα περισσότερο ο καιρός που θα δέχεται το νησί μας τουρίστες. Ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια καλή λύση από τη στιγμή που και πάλι οι Βρετανοί επισκέπτες θα έρθουν αργά στη Ζάκυνθο.
“Ευελπιστούμε ότι φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Απ’ ότι γνωρίζω γίνονται συμφωνίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και με την Βρετανία και με άλλες χώρες για να έχουμε τουρισμό σίγουρα τον Οκτώβριο αλλά και να επεκταθεί αυτό και αργότερα μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Είναι δύσκολα τα πράγματα και είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που έχουμε μείνει κλειστοί. Θα χρειαστούν επιπλέον έξοδα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, πόσο μάλλον αυτές που δεν είχαν λειτουργήσει πέρσι και έχουν μείνει κλειστές για δυο χρόνια”.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα που συζητιέται όλο και περισσότερο είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν ζητήσει ορισμένες κυβερνήσεις για όσους έρχονται από το εξωτερικό και όλα δείχνουν ότι ίσως να εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι.
“Είναι πολύ πιθανό και συζητιέται όλο και περισσότερο η πρόταση και του δικού μας πρωθυπουργού να υπάρχει το υγειονομικό έγγραφο και νομίζω θα το υιοθετήσουν σχεδόν όλες οι χώρες και για αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μην χρειάζεται κάποιο τεστ. Θα φτάνει το υγειονομικό διαβατήριο ότι έχουν εμβολιαστεί. Θα δούμε με ποιες χώρες θα υπάρχει αυτή η συμφωνία. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό” ανέφερε για το θέμα οκ. Φιλιπποπολίτης.
Όλα δείχνουν ότι μέχρι και τις 17 Μαΐου τα πάντα θα μείνουν ως έχουν για τους Βρετανούς τουρίστες με την κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας να έχει θεσπίσει ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε και να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για να μπορέσει να επιτρέψει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη διεθνών πτήσεων.
Πηγή: imerazante.gr