Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που “φέρνει” η κυβέρνηση – Τι θα κρίνει το αν θα εφαρμοστούν η όχι

Αλλαγές στις εκτιμήσεις για τη διάρκεια της κρίσης μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Έτοιμο το “πακέτο” φοροελαφρύνσεων από την κυβέρνηση. Το Σεπτέμβρη οι αποφάσεις.

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα κριθεί πιθανότατα το αίτημα της Ελλάδος να μην ισχύσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και να περιοριστεί πολύ χαμηλότερα με επιθυμητό στόχο το 1%. Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοιού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιστροφή στην ομαλότητα για την οικονομία. Ωστόσο τα νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν την διατήρηση της σχετικής αισιοδοξίας. Αυτό μπορεί να σημάνει ότι τα δείγματα της κρίσης θα διατηρηθούν όχι μόνο τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά πιθανότητα και στις αρχές του 2021.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι φοροελαφρύνσεις που έχουν σχεδιαστεί και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν εφέτος. Και ο λόγος είναι απλός.

Με την κίνηση αυτή μπορεί να δοθεί ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πιέζονται υπό το βάρος της πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες πωλήσεις και διαθέσιμο εισόδημα.

Ο φάκελος με τις μειώσεις φόρων, περιλαμβάνει:

1. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.

2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο επιπλέον μονάδες. Ήδη μειώθηκε κατά 0,9%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μείωση του στόχου

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2021. Αν αυτοί συνεχίσουν να είναι χαλαροί, τότε έρχεται πιο κοντά η εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι εξαιρετικά πιθανόν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας να παραμείνουν σε αναστολή με κάποιους βέβαια περιορισμούς.

Πηγή: newsit.gr