Ανοίγει ο δρόμος για χριστουγεννιάτικο μποναμά από την κυβέρνηση μετά το θετικό σήμα που έδωσε η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο τα έσοδα στα κρατικά ταμεία ήταν αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το φετινό έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά αυτά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30-40 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του μερίσματος, θα αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αφορά την εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώθηκαν φέτος.

Η ανακοίνωση του μερίσματος δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς. Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να οριστικοποιήσει την εικόνα του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και αμέσως μετά -τα επόμενα 24ωρα- να καταλήξει στην τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως γνωστόν, ως κοινωνικό μέρισμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα ανέφεραν νωρίτερα ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Αναφορικά με το ποιοι θα πάρουν μέρισμα, προβάδισμα φαίνεται να έχουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ αλλά και οι άνεργοι, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι.

Πηγή: aftodioikisi.gr