Αυτός είναι ο πλωτός “έξυπνος” κάδος σκουπιδιών που μπορεί να μαζέψει έως και 90.000 πλαστικές σακούλες το χρόνο [video]

Το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου, έγινε η παρουσίαση και η επίδειξη λειτουργίας του SEABIN system από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του συστήματος στην Ελλάδα την εταιρεία Experiential Yachting.

Με την υπογραφή παράδοσης του συγκεκριμένου μηχανήματος καθαρισμού του θαλασσίου χώρου, το νησί αποκτά εφεξής ένα «όπλο» αιχμής ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα στις μέρες μας.

Βάσει των προδιαγραφών του συστήματος, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα, ο πλωτός κάδος μπορεί να συλλέξει ετησίως 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών όπως και έλαια πετρελαίου ή απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται σε σκάφη καθώς και χιλιάδες αποτσίγαρα.

Βλαβερά για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα στερεά ή υγρά απορρίμματα, «παγιδεύονται» στον πλωτό κάδο, επιτρέποντας στις θάλασσες να «ανασάνουν» και να διατηρηθούν καθαρές.

Σκοπός του Δήμου Πάρου είναι η απόκτηση κι άλλων τέτοιων μηχανημάτων τα οποία θα τοποθετηθούν σε λιμάνια, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια του νησιού όπως επί παραδείγματι στην Παροικία, στον Αμπελά, στο Πίσω Λιβάδι, στην Αλυκή και σε άλλες θαλάσσιες τοποθεσίες.

Πηγή: parianostypos.gr