Αυξήσεις έως 20% για τους ένστολους σε τρεις φάσεις – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων, αλλά και τις αλλαγές που φέρνει το νέο βαθμολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών στελεχών θα κυμανθούν μεταξύ 13% και 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης τους. Το νέο μισθολογικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί σταδιακά, σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά την 1η Απριλίου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η συνολική οικονομική ενίσχυση προς τους ένστολους ανέρχεται στα 268 εκατομμύρια ευρώ, με το 60% αυτού του ποσού να προέρχεται από την εξοικονόμηση εντός του ίδιου του υπουργείου. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε, προσθέτοντας πως το νέο μισθολόγιο σχεδιάστηκε ώστε να είναι δικαιότερο και πιο αποδοτικό για τους στρατιωτικούς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται τρόποι βελτίωσης των αποδοχών και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός επεσήμανε ότι επέρχονται σημαντικές μεταβολές τόσο στη λειτουργία όσο και στη στρατηγική δομή τους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς προβλέπεται ότι το ελληνικό οικοσύστημα θα έχει συμμετοχή 25% στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ενισχύοντας έτσι την εθνική παραγωγική ικανότητα στον τομέα της άμυνας.

Για να γίνει πιο σαφής η επίδραση των νέων αυξήσεων, ο κ. Δένδιας παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα των ετήσιων οικονομικών ενισχύσεων που θα δουν διάφοροι βαθμοφόροι:

  • Ανθυπολοχαγός απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων θα λάβει 3.050 ευρώ περισσότερα τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας του.

  • Πλωτάρχης με 18 χρόνια προϋπηρεσίας θα δει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.

  • Σμηνίας από σχολή υπαξιωματικών θα ενισχυθεί με 2.760 ευρώ ετησίως.

  • Δεκανέας ΕΠΟΠ με 3 χρόνια υπηρεσίας θα δει αύξηση 2.232 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τη σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που δρομολογούνται.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ