Αύξηση στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος – φυσικού αερίου: Τα ποσά

επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου: Δείτε πόσα θα είναι τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι για το μήνα Απρίλιο…

Αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το “πακέτο” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Οι αυξημένες επιδοτήσεις θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο με βάση τα δεδομένα των αγορών ενέργειας του Μαρτίου τα οποία μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για το διάστημα μέχρι την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 321,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 211,71 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου.

Στο φυσικό αέριο η διεθνής τιμή στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε ρεκόρ όλων των εποχών την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας έως και τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να αποκλιμακωθεί σημαντικά στη συνέχεια, στο επίπεδο των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τέλος της εβδομάδας.

Σε επίπεδο τελικού καταναλωτή η τιμή διάθεσης του αερίου από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 0,09705 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα από τον Ιανουάριο οπότε έφθασε στα 0,12531 ευρώ αλλά σε τριπλάσια επίπεδα από πέρυσι (το Φεβρουάριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,02976 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου: Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται:

– Για τους οικιακούς καταναλωτές (κυμαινόμενα τιμολόγια, πρώτη κατοικία), 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

– Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

– Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

– Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το απόλυτο κόλπο! Πώς κάνουμε οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η ακρίβεια καλπάζει, η κακοκαιρία έφερε κρύο, οπότε τα νοικοκυριά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μέσα για να ζεσταθούν και να προφυλαχθούν από το κρύο!

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» φέρνει χιόνια και παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας και τα νοικοκυριά λαμβάνουν τα μέτρα τους έχοντας προμηθευτεί πετρέλαιο το οποίο λόγω των ιδιαίτερων παγκόσμιων γεωπολιτικών και ενεργειακών συνθηκών πωλείται σε πρωτόγνωρες τιμές σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια.

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνά το 1,55 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και να ακολουθεί ανοδική τροχιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν τις διαθέσιμες ποσότητες με το βέλτιστο δυνατόν τρόπο προκειμένου να επιτύχουν εξοικονόμηση καυσίμου.

Η εξοικονόμηση πετρελαίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής συντήρησης του λέβητα, της ορθής χρήσης του θερμοστάτη, των απλών καθημερινών πρακτικών αερισμού του σπιτιού, της επαρκούς μόνωσης/αεροστεγάνωσης και της σωστής επιλογής λέβητα και εξοπλισμού.

Βασικό ζητούμενο για την εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης είναι η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης του βαθμού απόδοσής του και μέσω του περιορισμού των απωλειών θερμότητας εντός του σπιτιού.

επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου: Πετρέλαιο θέρμανσης: Σημαντικό ρόλο παίζει ο εξοπλισμός.

Κατά την αγορά λέβητα πρέπει να ελέγχεται ο βαθμός απόδοσης, ο οποίος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος ενώ η σωστή θερμομόνωση του λέβητα μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον χώρο του λεβητοστασίου.

Οι απώλειες θερμότητας από έναν λέβητα χωρίς μόνωση μπορεί να ξεπεράσουν το 5% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων αλλά οι λέβητες τελευταίας τεχνολογίας που κυκλοφορούν στην αγορά θεωρούνται καλά θερμομονωμένοι.

Τα συστήματα αντιστάθμισης συμβάλουν επίσης στην εξοικονόμηση πετρελαίου. Πρόκειται για τα συστήματα με τα οποία αυξομειώνουμε τη μέση θερμοκρασία των θερμαντικών μας σωμάτων, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μειώνουμε τη θερμοκρασία των σωμάτων, και άρα την κατανάλωση πετρελαίου. Η μείωση αυτή γίνεται είτε μειώνοντας την παροχή ζεστού νερού, είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου.

Η σημασία του αερισμού και της μόνωσης

Η διάδοση της θερμότητας από ένα χώρο προς ένα άλλο εξαρτάται από το μέσο που τα χωρίζει και από τη θερμοκρασιακή τους διαφορά.

Έτσι, ανεξάρτητα από τη μόνωση όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία του χώρου μας και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες θερμότητας και κα κατ’ επέκταση τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση πετρελαίου.

Ωστόσο, μια επαρκής μόνωση μειώνει τις απώλειες θερμότητας προς τον εξωτερικό χώρο ή την εισροή ψύχους προς το εσωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου θεωρείται ικανοποιητική για έναν χώρο. Κάθε βαθμός πάνω από τους 20C αυξάνει τις απώλειες, και συνεπώς την κατανάλωση, περίπου 7%. Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά ο θερμοστάτης και να μην αυξομειώνεται χωρίς λόγο η θερμοκρασία.

επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος φυσικού αερίου: Πετρέλαιο θέρμανσης: Tips για περισσότερη εξοικονόμηση

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βελτιώσει το εσωτερικό κλίμα ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, ώστε να μειώνεται τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον.

Επίσης, είναι προτιμότερο να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα μια φορά την ημέρα για να αερίζεται το σπίτι.

Μία ακόμη λύση είναι να απομονώνουμε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, κλείνοντας την παροχή από τον διακόπτη στα σώματα που δεν χρησιμοποιούμε.

Καλό είναι να μην κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός σπιτιού καθώς η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός χώρου, είναι μικρότερη από αυτήν που χρειάζεται για να ζεσταθεί εξαρχής.

Ακόμη, θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ότι όταν τα θερμαντικά σώματα σκεπάζονται με καλύμματα, αυτό δεν επιτρέπει στη ζέστη να διαχυθεί μέσα στο χώρο.

Ως προς τη συντήρηση των σωμάτων, θα πρέπει να εξαερώνονται συχνά ενώ στο τέλος του χειμώνα πρέπει να συντηρούμε την εγκατάσταση.

Πηγή: insider.gr