Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση μέσα στον Φεβρουάριο που θα αφορά τη λεγόμενη “προσωπική διαφορά” των δημοσίων υπαλλήλων, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει σοβαρές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Η προσωπική διαφορά αναδείχθηκε ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών του 2010, καθώς οι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί νωρίτερα υπέστησαν μικρότερες μειώσεις σε σχέση με εκείνους που προσλήφθηκαν αργότερα. Αυτό δημιούργησε μισθολογικές ανισότητες, οι οποίες ενδέχεται να φτάνουν ακόμα και τα 700 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης, τις προαγωγές ή την απόκτηση επιπλέον τίτλων σπουδών.
Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, η νέα ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 40.000 έως 50.000 δημοσίους υπαλλήλους να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς τους, οι οποίες σήμερα συμψηφίζονται πλήρως με την προσωπική διαφορά. Στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης, αναμένεται να θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο για την προσωπική διαφορά, το οποίο θα κυμαίνεται γύρω από τα 100 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, οι υπάλληλοι που έχουν μικρή προσωπική διαφορά θα δουν τις αυξήσεις τους να ενσωματώνονται πλήρως στον μισθό τους. Αντίθετα, για εκείνους που έχουν υψηλότερη προσωπική διαφορά, οι αυξήσεις θα ενσωματώνονται σταδιακά στον μισθό τους και το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιείται για να μειώσει την προσωπική διαφορά.
Παραδείγματα ανισοτήτων στον δημόσιο τομέα
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ανέφερε στη Βουλή ότι δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται το ίδιο υπάλληλοι με προσωπική διαφορά 700 ευρώ και άλλοι με μόλις 100 ευρώ, τη στιγμή που ο δεύτερος έχει κατά 680 ευρώ χαμηλότερες αποδοχές. Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα που δείχνουν την ανισότητα που δημιουργεί η προσωπική διαφορά:
- Παράδειγμα 1: Ένας υπάλληλος του δημόσιου τομέα με 15 χρόνια υπηρεσίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα λαμβάνει προσωπική διαφορά 700 ευρώ, ενώ ο συνάδελφός του με τα ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίας αλλά με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, παίρνει 680 ευρώ λιγότερα το μήνα.
- Παράδειγμα 2: Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δύο υπάλληλοι με διαφορετική προϋπηρεσία, ο ένας με 7 χρόνια και ο άλλος με 23 χρόνια, παίρνουν σχεδόν τον ίδιο μισθό. Ο πρώτος έχει βασικό μισθό 1.339 ευρώ και προσωπική διαφορά 486 ευρώ (σύνολο 1.825 ευρώ), ενώ ο δεύτερος έχει βασικό μισθό 1.711 ευρώ και προσωπική διαφορά 92 ευρώ (σύνολο 1.833 ευρώ).
- Παράδειγμα 3: Δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 19 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο, και οι δύο με βασικό μισθό 1.693 ευρώ, παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές στην προσωπική διαφορά τους: ο πρώτος έχει 203 ευρώ, ενώ ο δεύτερος 999 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 1.896 ευρώ, ενώ του δεύτερου 2.699 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερες.
Η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση φαίνεται να επιχειρεί να επιλύσει αυτές τις ανισότητες και να φέρει περισσότερη δικαιοσύνη στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ