Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα που έρχονται αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πελατών από τις τράπεζες. Τι αποφασίστηκε…

Για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, υπάρχει η σκέψη να μειωθούν τα ΑΤΜ, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Για που δεν θα ισχύσει το κλείσιμο των ATM

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία ή απομακρυσμένα νησιά, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται πως ζημιώνει τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους.

Εκτός από την έλλειψη όμως, ένα ακόμα πρόβλημα που θα προκύψει είναι το αυξημένο κόστος από τις διατραπεζικές συναλλαγές για αναλήψεις μετρητών ή άλλων αυτόματων συναλλαγών. Προς το παρόν, την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όμως σε ίδιες συζητήσεις φέρονται να βρίσκονται όλες οι τράπεζες.

ATM: Λουκέτο σε καταστήματα από την Ελληνική Τράπεζα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελεσίδικες αποφάσεις ποια θα είναι τα καταστήματα ανά επαρχία που θα τερματίσουν τη λειτουργία τους. Με βάση τα στοιχεία του λογαριασμού αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2022, το δίκτυο της τράπεζας περιλαμβάνει 58 υποκαταστήματα, 6 σημεία ταμειακής εξυπηρέτησης και 3 γραφεία αντιπροσωπείας.

Τα 15 καταστήματα της Ελληνικής που έχουν κλείσει στη Λευκωσία είναι αυτά στο Δάλι, Λατσιά, Κάτω Λακατάμεια, Λεωφόρο Αρχαχέλλου, Παλουριώτισσα, Γέρι και Τσέρι. Στην επαρχία Λεμεσού έκλεισαν τα καταστήματα στον Άγιο Γεώργιο, Τριμίκλινη, Κάψαλο, Άγιο Αθανάσιο. Στην επαρχία Λάρνακας τα καταστήματα στο Τσιακιλερό και τη Φανερωμένη, στην επαρχία Αμμοχώστου το κατάστημα στο Παραλίμνι και στην επαρχία Πάφου το κατάστημα στο Στρουμπί.

Η μείωση των καταστημάτων και η πολιτική για ψηφιακό μετασχηματισμό oδηγεί αναπόφευκτα και στη μείωση προσωπικού. Θέμα που εξακολουθεί να είναι ανοιχτό από τον Μάιο, καθώς η διεύθυνση της τράπεζας δεν έχει βρει ακόμα κοινά αποδεκτή λύση με την ΕΤΥΚ ως προς το ύψος της αποζημίωσης για την αποχώρηση 300 με 350 εργαζομένων. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, απέφυγε προχθές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων να δώσει λεπτομέρειες σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Η συντεχνία των υπαλλήλων από την αρχή έθεσε στο τραπέζι ως ανώτατο ύψος αποζημίωσης τις €200.000, κάτι με το οποίο, τουλάχιστο αρχικά, διαφωνούσε η διεύθυνση της τράπεζας. Τα έξοδα προσωπικού για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε €77,9 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών εξόδων του ομίλου (εξαμηνία στις 30 Ιουνίου 2021: 53%). Σε σύγκριση με €67,2 εκατ. την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021, τα έξοδα προσωπικού για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022 σημείωσαν αύξηση ύψους 16%.

Κακή η εξυπηρέτηση των τραπεζών στους πελάτες

Οι τράπεζες απαιτούν από τους πελάτες τους να στραφούν είτε στις ιστοσελίδες τους, και αν δεν βγάλουν άκρη στα τηλεφωνικά τους κέντρα.

Και τα δύο μπορεί, όπως επισημαίνεται, να είναι εφιαλτικά ακόμη και για ανθρώπους που καταλαβαίνουν από τεχνολογία

Στο τηλέφωνο μπορεί να περιμένεις 45 λεπτά εφόσον το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν μπορεί να βρει λύση. Μετά ο εκπρόσωπος της τράπεζας αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα και ή σε στέλνει σε άλλο τμήμα ή στο σάιτ, όπου επίσης δεν βρίσκεται λύση

Μην εκπλαγούν οι μεγάλες συστημικές τράπεζες αν οι πελάτες πάνε πολύ γρήγορα σε άλλες λύσεις που τους δίνουν εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας.

Και αν θέλουν να το αποφύγουν καλά θα κάνουν να επενδύσουν σοβαρά σε τεχνολογία και να προσλάβουν παραπάνω εργαζομένους

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΣίμος Παυλάτος-Συνέντευξη στον Ionian Galaxy: “Γιατί νυχτερινή ζωή στα καφέ, μπαρ ,εστιατόρια στην Κεφαλονιά είναι πολύ καλύτερη τώρα από πριν δεκαετίες”
Επόμενο άρθροΤι γίνεται σε ενδεχόμενη επιστράτευση; Ποιοι καλούνται πρώτοι