Χαμός με τις χρυσές λίρες στην Ελλάδα – Τι άλλαξε στην τιμή τους

Στο κέντρο των εξελίξεων φαίνεται πως βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι χρυσές λίρες στη χώρα μας. Τι έχει συμβεί…

Η κατάσταση της οικονομίας είναι σε οριακό σημείο και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν να βρουν λύση.

Τα χρήματα είναι μετρημένα και οι ανατιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια στα νοικοκυριά να αναπνεύσουν.

Αρκετοί έχουν στραφεί στις χρυσές λίρες των οποίων η τιμή φαίνεται πως έχει διαφοροποιηθεί.

Που έχει πάει η τιμή στις χρυσές λίρες

Συγκεκριμένα, η τιμή τους φαίνεται πως πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

Πάντα είχαν μεγάλη αξία, όμως φαίνεται πως τελευταία η άνοδος τους είναι πολύ μεγάλη και η ενασχόληση του κόσμου με αυτές ακόμα μεγαλύτερη.

Πάμε να δούμε όμως τι δείχνουν σήμερα αναλυτικά τα στοιχεία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μία χρυσή λίρα πωλείται σήμερα έναντι 386,06 ευρώ όταν το 2009 «έπιανε» μόλις 158,08 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν κάποιος αποφάσιζε να ρευστοποιήσει, για παράδειγμα, 50 λίρες θα είχε λαμβάνειν πάνω από 19.000 ευρώ, ενώ πριν από μία 14ετία το αντίστοιχο ποσό θα περιοριζόταν σε 7.904 ευρώ. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή καταγράφηκε το 2020 (373,87 ευρώ), γεγονός που συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας και τις αναταραχές που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

Χρυσές λίρες: Μεγάλο το κέρδος και για την Κεντρική Τράπεζα

Εξίσου κερδισμένη, ωστόσο, βγαίνει και η κεντρική τράπεζα, αφού η τιμή που πουλά σε ιδιώτες έχει εκτοξευτεί κατά σχεδόν 150% σε σχέση με το 2009 (465,29 ευρώ/τεμάχιο σήμερα έναντι 186,95/τεμάχιο τότε), κάτι που δικαιολογεί και το διαχρονικό υποτονικό ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών (σ.σ. το α’ εξάμηνο του 2022, οπότε και είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η ΤτΕ πούλησε 5.988 τεμάχια, με τους Έλληνες να προχωρούν στη ρευστοποίηση 32.086 λιρών).

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ κρατάει προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα τρία ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της.

Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Μεγάλη η ρευστοποίηση στις χρυσές λίρες

Αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου προκύπτουν από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο όγκος τους είναι αισθητά μικρότερος των ρευστοποιήσεων.

Τόσο οι υψηλές τιμές της χρυσής λίρας, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, όσο και η ακρίβεια των ενεργειακών αγαθών, καθώς και όλων των βασικών αγαθών, που ταλανίζει τα νοικοκυριά οδηγεί πολλούς στην πώληση των χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους.

Παράλληλα οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες Αγγλίας, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων τους, και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.

Την τελευταία διετία με την ενεργειακή κρίση, αλλά και ειδικά από τον Φεβρουάριο του 2022, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού έχουν εκτοξευτεί και η χρυσή λίρα, στα μέσα Απριλίου ξεπέρασε και τα 500 ευρώ.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τιμή πώλησης, υπάρχει τεράστια διαφορά και δεν ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Σήμερα για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τους ιδιώτες την τιμή των 380,06 ευρώ και την πωλεί προς 458,08 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 43.141 χρυσές λίρες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 32% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021.

Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην ΤτΕ παρουσίασαν μείωση καθώς ανήλθαν σε 11.055 τεμάχια από 12.911 τεμάχια που είχαν ρευστοποιηθεί από τα νοικοκυριά το γ΄ τρίμηνο του 2021.

Τι ζήτηση είχαν οι λίρες

Παρά τις αυξημένες πωλήσεις χρυσών λιρών, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών ιδιωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το γ’ τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες, 2.709 τεμάχια έναντι 1.644 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 8.697 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 89,1%, σε σύγκριση τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Δείτε την κάρτα:

Πηγή: newsme.gr