Χιλιάδες οφειλέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις & πλειστηριασμούς – «Ξεπαγώνουν» δάνεια 7 δισ. ευρώ

Οι δανειολήπτες θα καταβάλουν στο εξής το σύνολο της μηνιαίας δόσης, χωρίς να λαμβάνουν πλέον την επιδότηση

Τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να «ξεπαγώσουν» δάνεια που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, καθώς λήγει η κρατική προστασία στην οποία είχαν υπαχθεί λόγω της πανδημίας.

Δεκάδες χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας τελούν υπό την προστασία του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1», η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου, μετά την τρίμηνη παράταση που είχε δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα κληθούν να καταβάλουν στο εξής το σύνολο της μηνιαίας δόσης, χωρίς να λαμβάνουν πλέον την επιδότηση, που έφτανε για ένα διάστημα εννέα μηνών έως και το 90% της δόσης, σε περίπτωση ενήμερων δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εκφράζονται φόβοι ότι ένα 10%-20% αυτών των δανείων δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν, διότι οι δανειολήπτες δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες καταβολές, αφού είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η αγορά πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα να είναι καθημερινές.

Αποτέλεσμα είναι τα δάνεια να «κοκκινίσουν» και οι οφειλέτες να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειονότητά τους πρόκειται για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία πριν από την κρατική επιδότηση ήταν ρυθμισμένα.

Σημειώνεται πως ορισμένοι δανειολήπτες δεν είχαν λάβει την κρατική επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για τους συγκεκριμένους οφειλέτες και για τον μήνα Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

​​​​​​​Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση. Προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι δικαιούχοι, καθώς ένας δανειολήπτης που έχει λάβει επιδότηση θεωρείται ληξιπρόθεσμος με δύο μήνες καθυστέρησης και όχι σε 90 ημέρες, που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, έως τις 31 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει έγκριση για την επιδότηση του δανείου τους μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου, προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και κατόπιν να λάβουν την κρατική επιδότηση για οκτώ μήνες.

Πηγή: pronews.gr