Χρέη-εφορία: Στα σκαριά ρύθμιση για να αρθεί το «μπλόκο» σε λογαριασμούς

Στην Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα τροπολογία, για την ενεργοποίηση του κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, για οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία. Στόχος είναι η ενεργοποίηση του μέτρου το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου (με την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου), και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα η χώρα θα είναι μέσα στα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο υπουργικής απόφασης έχει ετοιμαστεί από τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τον κλιμακωτό λογαριασμό,  όσοι επιχειρηματίες έχουν χρέη προς το Δημόσιο, θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι είναι δεσμευμένοι ακόμη και για μελλοντικά υπόλοιπα. Με άλλα λόγια οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί θα ξεκλειδώνουν σταδιακά, όμως για να γίνεται αυτό παραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμιστούν και ο οφειλέτης να είναι συνεπής στη ρύθμιση και να πληρώνει τις δόσεις κάθε μήνα. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.

Η αγορά πάντως περιμένει πώς και πώς μια τέτοια κίνηση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αξιοποιήσει τη δεσμευμένη ρευστότητα που υπάρχει σε πολλούς λογαριασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι εάν η  μηνιαία δόση  της ρύθμισης ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ή 1.200 ευρώ.

 Επίσης, εάν ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10.000 ευρώ., τότε Εφορία δεσμεύει τον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ.   Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία τράβηξε το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα.  Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.

Με την ρύθμιση, εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματική εξόφλησης των οφειλών του και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του.  Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 850 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.550 ή 3.400 ευρώ.  Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

Τι ισχύει σήμερα για άρση των κατασχέσεων

Το σημερινό καθεστώς άρσης των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους είναι αυστηρό και γραφειοκρατικό για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα εφόσον έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυτά αίρονται εφόσον:

1.    Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου

2.    Ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 (πρώτη ρύθμιση «100 δόσεων»), πληρώνει κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του και συντρέχουν σωρευτικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

–    έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής

–     έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,

–    έχει εξεταστεί, κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής,

–    η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί

3.    Ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 έως 17 του ν. 4321/2015 (δεύτερη ρύθμιση «100 δόσεων») και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

–    έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,

–    έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,

–     έχει εξεταστεί, κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής,

–    η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr