Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κόβουν το ρεύμα και προσπαθούν να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια. Η νέα ανακοίνωση.
Σκοτεινά Χριστούγεννα θα είναι τα φετινά εν μέσω ενεργειακής κρίσης και συστάσεων από την κυβέρνηση να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Και παρότι για τα νοικοκυριά το συγκεκριμένο μέτρο με τις ώρες αιχμής είναι προαιρετικό, μάλλον για τις επιχειρήσεις φαίνεται καλή ιδέα.
Οι μεγάλες και γνωστές αλυσίδες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα κατεβάζουν τους διακόπτες για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης κατά 5% της ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όμως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Οι επιχειρήσεις δείχνουν μεν τον δρόμο και στους υπόλοιπους, καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συλλογική, από την άλλη όμως γλιτώνουν και πολλά λειτουργικά κόστη, μειώνοντας τους λογαριασμούς τους.
Πώς; Κατεβάζοντας τους διακόπτες και σβήνοντας τα φώτα τις βραδινές ώρες εν μέσω εορταστικής περιόδου. Αρχικά, ανακοίνωση έκανε η Coffee Island και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα Everest.
Και η Everest σβήνει τα φώτα για να μειώσει το ρεύμα
Το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο της εστίασης. Αυτό υπογράμμισαν τα στελέχη της Everest σχετικά με τις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας στη λειτουργία της επιχείρησης, σε συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους για την παρουσίαση του νέου λογότυπου και τις νέες συνεργασίες με τους franchisees.
Όπως είπε ο Θανάσης Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goody’s-everest «δυστυχώς σε ποσοστιαίο επίπεδο το κόστος μετά την επιδότηση του κράτους έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από δώδεκα μήνες. Εχουμε δει και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα σαν Σύνδεσμος Επώνυμης εστίασης, έχουμε υποβάλλει και αιτήματα στην κυβέρνηση καθώς είναι ένα θέμα που έχει πιέσει πάρα πολύ και τα εταιρικά καταστήματα και τους franchisees».
Σημείωσε, δε, ότι το ενεργειακό κόστος ήταν ένα από τα προβλήματα που επηρέασαν την κερδοφορία των καταστημάτων στην εστίαση. και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην οδηγηθεί η εταιρεία σε αυξήσεις τιμών. «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι χρειάζεται και φαίνεται να υπάρχει μία αποκλιμάκωση για το επόμενο διάστημα. Επειδή όμως, είναι θέματα που άπτονται των γεωπολιτικών εξελίξεων περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» σημείωσε ο κ, Παπανικολάου.
Η Κατερίνα Παπαγεωργίου, Chief Operating Officer του ομίλου δήλωσε σχετικά: «Προσπαθούμε πολύ στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους και στο πλαίσιο του ESG. Προσπαθούμε να κλείσουμε κάποια αιρκοντίσιον σε χώρους που δεν χρειάζεται, να χαμηλώσουμε φώτα όπου είναι δυνατό, σε σημεία που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιηθούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα».
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι πρώτες ύλες έχουν επιβαρυνθεί με ανατιμήσεις 30% έως και 32%, με τις ανατιμήσεις από πλευράς της επιχείρησης να παραμένουν περιορισμένες, όπως υποστήριξε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κατανάλωση του καφέ είναι σταθερή και αυτή σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος αντιμετωπίζει το κύμα ανατιμήσεων μέσω σταθερών συνεργασία και σταθερών τιμών που έχει κλείσει στις παραγγελίες του.
Ο Κοσμάς Κροκίδας, Chief Marketing Officer του ομίλου πρόσθεσε από την πλευρά του: «έχουμε λαμπτήρες led εδώ και λίγα χρόνια. Αξιοποιούμε τα προγράμματα που έχουν δοθεί και αλλάζουμε τα παλιάς τεχνολογίας ενεργοβόρα κλιματιστικά στα καταστήματα επιτυγχάνοντας, περίπου, 15% μείωση ενέργειας και το πρόγραμμα αυτό το ονομάζουμε Ενεργειακή συνείδηση».
Τα Coffee Island κατεβάζουν διακόπτες
Πριν λίγες μέρες, είχε προηγηθεί η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από πασίγνωστη αλυσίδα καφέ που κατεβάζει διακόπτες το βράδυ.
Ο λόγος για τα Coffee Island, τα οποία πλέον θα σβήνουν τα φώτα το βράδυ στα μαγαζιά τους, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αναλυτικά, η εταιρία ανακοίνωσε το κλείσιμο εξωτερικού φωτισμού και σήμανσης στα καταστήματά της κάθε μέρα μετά τις 22:00, από τις 15 Νοεμβρίου 2022.
Επίσης έχει στείλει σειρά οδηγιών προς υλοποίηση στα καταστήματα σχετικά με τακτικό έλεγχο θερμοκρασιών στα ψυγεία-καταψύκτες, τοποθέτηση φωτοκυττάρων κίνησης on-off, διαχωρισμό δικτύου φωτισμού για λειτουργία μέρας/νύχτας (μείωση κατανάλωσης κατά 3.30KWh/ημέρα), την αντικατάσταση κλιματιστικών με inverter (επιπλέον μείωση κατανάλωσης κατά 10KWh/ημέρα), τοποθέτηση καταγραφικού/αναλυτή με δυνατότητα WiFi μεταφοράς δεδομένων, ρύθμιση θερμοστατών όταν η θερμοκρασία αποκλίνει από τα αποδεκτά όρια, την τακτική συντήρηση, και κλείσιμο κάποιων ενεργοβόρων μονάδων το βράδυ.
Για τον έλεγχο, τη συγκράτηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας η εταιρία Coffee Island ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να υλοποιεί στα καταστήματα της, ανάμεσα σε άλλα, τον έλεγχο χρονοδιακοπής λειτουργίας μηχανών espresso, τις multi boiler μηχανές espresso με στάδια προθέρμανσης, αντικατάσταση φωτισμού με LED, συνεχή καταγραφή θερμοκρασιών ψυγείων και θερμοθαλάμων που ήδη έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης κατά 5.40KWh/m2 ή 5,5% για ένα μέσο κατάστημα.
«Κόβεται» το… πολύ ρεύμα τα Χριστούγεννα
Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται φέτος για διαφορετικά Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και κάνοντας λελογισμένη χρήση στον φωτισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη και μέσα στις γιορτινές ημέρες.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν «επενδύσει» σε φωτιστικά στολίδια που αποτελούνται από λαμπτήρες τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης, με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα περιοριστεί ο στολισμός στην πόλη τα φετινά Χριστούγεννα:
«Έχουμε αναβαθμίσει όλα μας τα λαμπάκια με led, που σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πολύ μεγάλες οικονομίες. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα όχι μόνο να στολίσουμε την πόλη, αλλά και να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας».
Στην Θεσσαλονίκη ο Δήμος επίσης σημειώνει ότι η ενεργειακή κατανάλωση για εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με πέρυσι. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led κι ο διάκοσμος θα σβήνει με χρονοδιακόπτη στη 1.00 τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως έχει αναφερθεί, ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού.
Ο δημοτική Αρχή του Πειραιά μειώνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες της πόλης: «Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» όπως έχει ανακοινωθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φωτισμός των κεντρικών δρόμων και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα σβήσουν νωρίτερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Περιορισμός θα υπάρξει και στις καθημερινές ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.
Υπενθυμίζεται πάντως πως και ο δημοτικός φωτισμός του Πειραιά έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τύπου LED, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενέργειας να εκτιμάται σε πάνω από 75%.
Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα σημειώνεται ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι να μη στολιστούν οι πόλεις στις γιορτές, «αλλά να κινηθούν έξυπνα ως προς τη διαχείριση του φωτισμού».
Δηλαδή, στολίδια και φωτεινές γιρλάντες να είναι τύπου LED, που κάνουν οικονομία 70%. Ο εορταστικός φωτισμός, ωστόσο και στα Τρίκαλα θα σβήνει τα μεσάνυχτα, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα διαρκεί μέχρι τις 2 το πρωί.
Για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, και στη Χαλκίδα στόχος είναι, ειδικά στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, να κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα με χρονοδιακόπτη μετά τη 1 το βράδυ, για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιπλέον, και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα θα ανοίξουν με κάποιους περιορισμούς. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ο οποίος φέτος άνοιξε νωρίτερα, αλλά θα κλείνει στις 10 το βράδυ και τα φώτα του ενώ για την Ονειρούπολη στη Δράμα, η σκέψη που κυριάρχησε είναι να γίνονται διαλείμματα μέσα στις γιορτές. Να σταματά δηλαδή η λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
Εν κατακλείδι η σκέψη που κυριαρχεί σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας είναι διάκοσμος, είτε είναι με led είτε όχι, να σβήνει με χρονοδιακόπτη κάποιες ώρες τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη εξοικονόμηση ενέργειας.
Πηγή: xristika.gr