Ποια αλυσίδα καφέ κυριαρχεί στην αγορά; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital, η Coffee Island καταλαμβάνει την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς που κυμαίνεται από 29% έως 30%, έχοντας 450 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γρηγόρης με μερίδιο 13%-14%, ενώ τα Mikel ακολουθούν στην τρίτη θέση με 12%-13%. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα Coffee Lab με ποσοστό γύρω στο 5%-6%, ενώ ακολουθούν τα Flocafe, Coffee Berry και Il Toto, με μερίδια από 4% έως 5% η κάθε μία.
Όσον αφορά τον Γρηγόρη, η αλυσίδα διαθέτει πάνω από 360 καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, και κατέχει τη δέκατη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων αλυσίδων καφέ στην Ευρώπη.
Η Coffee Lab έχει 146 καταστήματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ η Coffee Berry αριθμεί 220 σημεία, εκ των οποίων 130 βρίσκονται στην Ελλάδα, 83 στην Κύπρο, 7 στην Αίγυπτο, και 1 στο Ριάντ και στη Στουτγκάρδη. Στο πλαίσιο της επέκτασης της, η Coffee Berry σχεδιάζει την έναρξη καταστήματος στο Μαρόκο τον Νοέμβριο, ενώ στοχεύει σε περαιτέρω διεύρυνση στις αγορές του Κουβέιτ και της Ρουμανίας με καταστήματα που αναμένονται το 2025.
Σύμφωνα με την ICAP η κατανάλωση του καφέ αποτελεί διαχρονικά μια καθημερινή συνήθεια του Έλληνα, γεγονός που καθιστά τον κλάδο ιδιαίτερα ελκυστικό. Λίγες μεγάλου μεγέθους εταιρείες καλύπτουν σημαντικό μέρος της εγχώριας κατανάλωσης. Η αγορά των αλυσίδων καταστημάτων καφέ χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, λόγω της πληθώρας των καταστημάτων που “σερβίρουν” καφέ, με τις κυριότερες αλυσίδες να προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους αναπτύσσοντας διαρκώς τα δίκτυά τους. Ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορες προκλήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της αύξησης των τιμών του καφέ και την επιβολή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ.
Το ράλι της τιμής στην πρώτη ύλη
Σημαντική πρόκληση για την αγορά αποτελεί η σημαντική αύξηση στην τιμή του καφέ ως πρώτη ύλη τον τελευταίο καιρό, η οποία αγγίζει και σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει το 60% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ωστόσο, το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στην κατηγορία του καφέ και στην εστίαση στην Ελλάδα συντείνουν στη διατήρηση των τιμών σε εύλογα επίπεδα σε ό,τι αφορά την τιμή του στο take away, όπου κατά βάση δραστηριοποιούνται οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις.
Οι τιμές του καφέ ανέβηκαν ακόμα περισσότερο την Τρίτη, με την ποικιλία arabica να σκαρφαλώνει σε υψηλό 6 εβδομάδων και να σημειώνει ισχυρό υψηλό 3 εβδομάδων. Η έλλειψη ποσοτήτων από τους παραγωγούς καφέ της Βραζιλίας που ελπίζουν σε υψηλότερες τιμές, έχει περιορίσει τις προμήθειες στην αγορά και στηρίζει την ανοδική πορεία στις τιμές του καφέ. Επίσης, οι προοπτικές για διατήρηση των θερμών και ξηρών συνθηκών στο Minas Gerais, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ Arabica της Βραζιλίας, υποστηρίζουν τις υψηλές τιμές του arabica.
Οι τιμές του καφέ υποστηρίζονται από την ανησυχία για μακροπρόθεσμη ζημιά στις καλλιέργειες του καφέ λόγω των συνθηκών ξηρασίας στη Βραζιλία. Οι βροχοπτώσεις στη Βραζιλία ήταν σταθερά κάτω του μέσου όρου από τον Απρίλιο, καταστρέφοντας τα καφεόδεντρα κατά το πολύ σημαντικό στάδιο ανθοφορίας και μειώνοντας τις προοπτικές για την καλλιέργεια καφέ arabica της Βραζιλίας κατά τη σεζόν 2025/26. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει τον πιο ξηρό καιρό από το 1981, σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης φυσικών καταστροφών Cemaden.
Από την άλλη, οι τιμές του καφέ Robusta υποστηρίζονται από τη μειωμένη παραγωγή robusta. Το τμήμα γεωργίας του Βιετνάμ δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι η παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ κατά την περίοδο καλλιέργειας 2023/24 μειώθηκε κατά 20%, τη μικρότερη καλλιέργεια εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω ξηρασίας.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ