ΔΕΗ: Έκτακτη επιδότηση έως 200 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Επιβράβευση, σαν επιδότηση, με επιστροφή χρημάτων από 50 έως 200 ευρώ θα δώσει η ΔΕΗ.

Σε όσους καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες οφειλές με την προϋπόθεση αυτή να προχωρήσουν σε διακανονισμό αυτών και να πληρώσουν την προκαταβολή μέχρι τις 10 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρύθμιση των χρεών σε 6 δόσεις, όπου κατά την εξόφληση της τελευταίας δόσης θα επιστρέφεται άμεσα το ποσό της προκαταβολής.

«Μπόνους» προσφέρει στους πελάτες της με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς η ΔΕΗ εφόσον διακανονίσουν τις οφειλές τους και καταβάλλουν προκαταβολή.

Η προθεσμία είναι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώσουν την προκαταβολή.

ΔΕΗ: Μπόνους 200 ευρώ 

Το συγκεκριμένο ποσό της προκαταβολής είναι και αυτό που στο τέλος της αποπληρωμής θα δοθεί στους καταναλωτές ως επιστροφή χρημάτων. Πρόκειται για ένα «μπόνους» από τη ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία.

Ειδικότερα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στους καταναλωτές που χρωστούν χρήματα στην εταιρεία να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα διακανονισμού έξι δόσεων, λαμβάνοντας ως επιβράβευση την επιστροφή της προκαταβολής κατά την εξόφληση του διακανονισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ με οφειλή από 500 έως και 3.000 ευρώ και η προκαταβολή εξαρτάται από το ύψος της οφειλής.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το χρηματικό μπόνους από τη ΔΕΗ για τις απαραίτητες ρυθμίσεις που απαιτούνται προς την εταιρία.

Τα ποσά που θα πάρετε είναι τα εξής:

Για 500 μέχρι 1.000 ευρώ: Επιστροφή χρημάτων 50 ευρώ
Για 1.000 μέχρι 2.000 ευρώ: Επιστροφή χρημάτων 100 ευρώ
Για 2.000 μέχρι 3.000 ευρώ: Επιστροφή χρημάτων 200 ευρώ

ΔΕΗ: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου.

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με Χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες, με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Είναι ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπου οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης «Ημέρας» και με μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Ωράριο χειμερινής περιόδου από 1 Νοεμβρίου 2021 έως 30 Απριλίου 2022

• 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

• 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών .

Κλείδωσε το deal ΔΕΗ – ΔΕΠΑ- Κοπελούζου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση μια σημαντικής συμφωνίας, αυτής μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ομίλου Κοπελούζου, για την επένδυση στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου CCGT στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται να έχει κλειδώσει και οι τελικές υπογραφές μεταξύ των τριών partners αναμένεται να πέσουν ίσως και μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ θα κατέχει στο νέο σχήμα το πλειοψηφικό μερίδιο του 51%, μαζί με το μάνατζμεντ, με τους άλλους δύο εταίρους να μοιράζονται το υπόλοιπο 49%.

Η επένδυση, εκτιμώμενου κόστους 350-400 εκατ ευρώ, αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε ρεύμα των χωρών των Βαλκανίων, αφού το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.

Τι επέβαλε την επενδυτική πρωτοβουλία ;

Το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι βλέπουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια θα πέσει κατακόρυφα, καθιστώντας το ξανά ένα άκρως ελκυστικό καύσιμο. Η ανάπτυξη διεθνώς πληθώρας FSRUs, δηλαδή LNG terminas, εκ των οποίων τέσσερα δρομολογούνται εντός Ελλάδος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλές τιμές αερίου και καθιστούν ελκυστική μια τέτοια επένδυση.

Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι το αέριο θα αποτελέσει αναπόφευκτα το μεταβατικό καύσιμο για την επόμενη 20ετία, κατά την οποία οι ΑΠΕ θα καθίστανται σταδιακά κυρίαρχες στο ενεργειακό μείγμα.

Το πλεονέκτημα της νέας μονάδας είναι ότι θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε μια περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας με πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG και λιμενικές υποδομές. Η μονάδα θα μπορεί να καλύψει ενεργειακές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς οι χώρες προωθούν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Και ο λιγνίτης ;

Τελειωμένη υπόθεση, απαντούν αρμόδιες πηγές. Το πολύ η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης να πάει πίσω την απολιγνιτοποίηση ένα με δύο χρόνια. Το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να πάρει ξανά τη θέση που είχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, παρ’ ότι η κρίση το έχει ξαναβάλει στο παιχνίδι.

Το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία παλιών ορυχείων (Αχλάδα, Βεύη) και η ΔΕΗ έχει βάλει στόχο να αυξήσει σημαντικά τον επόμενο χρόνο τη λιγνιτική της παραγωγή, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ενεργειακές ανάγκες σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, δεν σημαίνουν ότι ο λιγνίτης έγινε ξανά ελκυστικό ως καύσιμο.

(Liberal.gr)

Σε 25 μέρες ανάβει το φουγάρο της «Πτολεμαΐδας 5»

Λίγες μέρες απομένουν για να ανάψει το φουγάρο της νέας και υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5».

Αυτό υπογραμμίζουν στο energypress στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία βεβαιώνουν την πλήρη εξέλιξη των δοκιμαστικών λειτουργιών του μηχανολογικού εξοπλισμού της και περιγράφουν και τα επόμενα στάδια τους.

Στόχος είναι προς το τέλος του μήνα με αρχές του Νοεμβρίου ο λιγνιτικός σταθμός, που αποφασίστηκε διακομματικά πριν από εννέα χρόνια να κατασκευαστεί, να τεθεί ολόκληρος σε δοκιμαστική λειτουργία. Στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται και η εμπορική λειτουργία συμμετέχοντας έτσι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες εδώ και λίγες μέρες έχει ανάψει το καζάνι με καυστήρες πετρελαίου προκειμένου να επιτευχθεί η ποιότητα του ατμού που απαιτείται.

Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζονται οι δοκιμαστικές καύσεις με λιγνίτη, ενώ τη μεθεπόμενη θα γίνουν τα τεστ ηλέκτρισης με τους μεγάλους μετασχηματιστές.

Η ισχύς της «Πτολεμαϊδα 5» είναι στα 610 MW και η θέση της σε λειτουργία αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για το χειμώνα.

Η μονάδα έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και έχει υψηλή απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

Συνολικά, η λιγνιτική παραγωγή αυξάνεται κατόπιν και των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου για τη διεύρυνση της συμμετοχής στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Στόχος είναι από τις 5 TWh να φτάσει για τους επόμενους 12 μήνες στις 10 TWh.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η ενέργεια που παράγεται από τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες αυξάνεται. Τον Ιούνιο είχε υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 61% έναντι του ίδιου μήνα του 2021, ενώ τον Αύγουστο η λιγνιτική παραγωγή ανέβηκε πάνω από 27%.

Πηγή: newsme.gr