Δείτε αν θα λάβετε επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του 2022 ή όχι

Είναι οριστικό: σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες «κλείδωσε» ένα βασικό κριτήριο ένταξης των καταναλωτών στο σύστημα επιδότησης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει από την 1/1/2022. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις πρώτες ημέρες του 2022 -ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ενώ το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να βρήκε δύο «δίκαια» κριτήριο για να περιορίσει τον αριθμό των επιδοτούμενων νοικοκυριών χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των καταναλωτών. Ποια είναι τα δύο βασικά κριτήρια;

  1. Το πρώτο έχει να κάνει με την χρήση του ακινήτου. Έτσι, από τις αρχές του 2022 θα επιδοτούνται μόνο τα ακίνητα που θα έχουν δηλωθεί ως κύριες κατοικίες. Θα εξαιρούνται δηλαδή και τα εξοχικά και οι δευτερεύουσες κατοικίες. Η σχετική πληροφορία θα αντλείται από τα μητρώα της ΑΑΔΕ. Θεωρείται ένα κριτήριο δίκαιο καθώς σταματάει το φαινόμενο οι εύποροι να επιδοτούνται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους. Έτσι, αν κάποιος έχει μια κύρια κατοικία και ένα εξοχικό, για όλους τους μήνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο επιδοτήθηκε και για τα δύο ακίνητα. Συνολικά, εφόσον η κατανάλωσή του διαμορφωνόταν στις 300 κιλοβατώρες ανά ακίνητο, η επιδότηση έφτανε στα 115 ευρώ ανά ακίνητο ή στα 230 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, ο πιο πλούσιος με δύο ακίνητα, επιδοτήθηκε το 2021 με 230 ευρώ σε αντίθεση με τον φτωχότερο ο οποίος ακόμη και αν κατανάλωσε τη μισή ηλεκτρική ενέργεια (σ.σ 300 κιλοβατώρες και όχι 600 ανά μήνα όπως ο ποιο πλούσιος) πήρε 115 ευρώ. Με το κριτήριο κύριας κατοικίας, οι δύο ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται με τα ίδια χρήματα καθώς το «κοινωνικό αγαθό» θα είναι η ρευματοδότηση της κύριας κατοικίας και όχι της επιδότηση του εξοχικού με την θερμαινόμενη πισίνα ή το σαλέ στην Αράχωβα.
  2. Το δεύτερο κριτήριο θα έχει να κάνει με τον όγκο της κατανάλωσης. Σχεδιάζεται τα «σπάταλα» νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που καταναλώνουν πάνω από 500-600 κιλοβατώρες, είτε να μην εισπράττουν επιδότηση είτε να εισπράττουν λιγότερα χρήματα. Και πάλι επιδιώκεται να μπει ένα κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή να συμβάλλει το κράτος ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν φθηνότερη η ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει βασικές ανάγκες και όχι πολυτελέστερο τρόπο διαβίωσης. Εδώ βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα: πολλά φτωχά νοικοκυριά στρέφονται στις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης επειδή έχουν χαμηλό κόστος αγοράς. Αυτά τα νοικοκυριά, αν τεθεί τέτοιο κριτήριο θα μείνουν εκτός επιδότησης.

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια. Με το κριτήριο της κύριας κατοικίας αλλά και το κριτήριο της κατανάλωσης, η διαμόρφωση του τελικού καταλόγου των δικαιούχων μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα καθώς οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στην ΑΑΔΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια και στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες φυσικά γνωρίζουν και τις καταναλώσεις που πραγματοποιούν οι πελάτες τους σε μηνιαία βάση λόγω των μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή: https://www.fpress.gr/