Δεν είναι φάρσα: Επιστρέφονται φόροι – Δείτε σε ποιους

Εφορία: Ούτε οι ίδιοι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να πιστέψουν τα νέα που τους ήρθαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς τους επιστρέφονται φόροι!

Ακυρώνονται οριστικά, φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που είχαν καταλογιστεί σε συνταξιούχους για αναδρομικά που δεν είχαν δηλώσει στην εφορία, καθώς παραγράφηκε το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλει φόρους.

Με αποφάσεις τριών δικαστηρίων, οι οποίες «επικυρώθηκαν» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε, ότι, η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, θα πρέπει όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής, αλλά και να κοινοποιηθεί στον υπόχρεο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Η ανατροπή αυτή δεν αφορά μόνο τους 70.000 συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες κοινοποιήθηκε, μετά τη λήξη της παραγραφής το σημείωμα του ελέγχου.

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση ή εγκύκλιο προκειμένου να εντάξει στη φορολογική νομοθεσία την απόφαση του ΣτΕ, αλλά η υιοθέτησή της, ήρθε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Μετά από αίτημα συνταξιούχου, η ΔΕΔ με απόφασή της έκρινε ότι:

«Επειδή, εν όψει των ανωτέρω συνάγεται ότι η διακοπή της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για χρήσεις, περιόδους, φορολογικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις πριν από την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (και άρα μέχρι τις 31-12-2013), συντελείται όχι μόνο με την έκδοση της οικείας καταλογιστικής πράξης, αλλά προαπαιτεί και την κοινοποίηση αυτής στο πρόσωπο σε βάρος του οποίου χωρεί ο καταλογισμός.
Επειδή, εν προκειμένω η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε την 23η-12-2019 και κοινοποιήθηκε την εντός του έτους 2020, ήτοι μετά την παρέλευση του έτους της παραγραφής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κρίση του Σ.τ.Ε., όπως αποτυπώθηκε επί της προαναφερθείσας απόφασης, ο σχετικός ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί, γίνεται αποδεκτός».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 εντόπισε πως κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, τα οποία δεν τα δήλωσαν το έτος 2014.

Επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019, δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου».

Όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων (διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) έκριναν το αντίθετο, όπως κατόπιν και το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η ΑΑΔΕ, αλλά έχασε την υπόθεση.

Η αποδοχή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, της απόφασης του ΣτΕ σημαίνει, ότι εκτός από τη δικαίωση των συνταξιούχων και τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων γι αυτούς, σβήνονται οι αντίστοιχοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 πράξεις προσδιορισμού του φόρου για το φορολογικό έτος 2013, αλλά κοινοποιήθηκαν εντός του 2020, παραγράφονται.

Οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν επιστρέφονται αν έχουν καταβληθεί ή διαγράφονται οριστικά.

Εφορία: Σε αυτούς χαρίζει φόρους και εισφορές

Παράλληλα, σε μια περίεργη, για τα ελληνικά δεδομένα, κίνηση προχωρά η Εφορία, μέσα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, καθώς χαρίζει φόρους και εισφορές σε χιλιάδες φορολογούμενους! Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Μόνο οι οφειλές από φόρους και οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, καλύπτονται από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Αυτό διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ με αφορμή ερωτήματα που υπέβαλαν δικαιούχοι της ενίσχυσης των παγίων δαπανών, μετά την πίστωση των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς τους, καθώς σε ορισμένους διαφορετικά ποσά από εκείνα που ανέμεναν.

Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι προσωρινή ενίσχυση, με τη μορφή της «Επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, αξιοποιείται για την αποπληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων αποκλειστικά των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 – Νοεμβρίου 2021, δηλαδή, αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 01/07/2021 έως 31/12/2021.

Η εν λόγω ενίσχυση, σε καμία περίπτωση, δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή απαιτήσεων από ασφαλιστικές εισφορές προγενέστερων ή μεταγενέστερων μισθολογικών περιόδων.

Η διαδικασία, κατά την πρώτη φάση της υλοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ, η οποία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδέχθηκε και επεξεργάστηκε τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων εργοδοτών (συνδρομή προϋποθέσεων, αναζήτηση και ανάλυση οικονομικών δεδομένων κ.λ.π.), συμπεριλαμβανομένου και αυτό του επιμερισμού του ποσού τις ενίσχυσης για την κάλυψη οφειλών τους προς τη φορολογική αρχή ( που καθίστανται πληρωτέες από 01.07.2021 έως 31.12.2021) ή/και την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 – Νοεμβρίου 2021.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ απέστειλε στον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο, με τους ΑΦΜ όσων κρίθηκαν δικαιούχοι του μέτρου, καθώς και τα ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Το ποσό της ενίσχυσης ενσωματώθηκε στην οικονομική καρτέλα κάθε δικαιούχου εργοδότη στο ΟΠΣ/β-ΕΦΚΑ (Τύπος Κίνησης 328- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ) και θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις του για καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών όλων των κλάδων, τομέων και λογαριασμών μισθολογικών περιόδων 6/2021 – 11/2021, όπως προκύπτουν από μία ή περισσότερες ΑΠΔ αυτών των περιόδων, εξομοιούμενο, ως προς τη λειτουργικότητα, με εμπρόθεσμη καταβολή τρεχουσών εισφορών με χρήση Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (Τ.Π.Τ.Ε.), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους των δικαιούχων εργοδοτών.

Αντίστοιχα, το ποσό της ενίσχυσης έχει ενσωματωθεί στην οικονομική καρτέλα εργοδότη, που τηρείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα μας (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εργοδότες/Οικονομική καρτέλα εργοδότη) με τύπο κίνησης: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.

Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει και αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που συμψηφίζονται και βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τον συμψηφισμό των φόρων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθιέρωσε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, με την οποία ξεκίνησε να συμψηφίζει φορολογικές υποχρεώσεις με τα κουπόνια που δικαιούνται, όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης δημοσίων δαπανών.

Η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίσταται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
β) από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,
γ) από Φ.Π.Α.,
δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η διαγραφή/συμψηφισμός των φόρων γίνεται με 2 βήματα:

  • Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.
  • Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα myBusinessSupport παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:

  • το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών
  • τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης)
  • το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ