Διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για πάνω από 73.000 ιδιοκτήτες ΙΧ – Ποιους αφορά

Πρόστιμο που φτάνει στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν χιλιάδες «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες. Δείτε ποιους αφορά.

Τον Οκτώβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε σημειώματα σε 75.000 ιδιοκτήτες ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, οι οποίοι δεν είχαν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 (πρακτικά τα οχήματα ήταν δηλωμένα στο TAXIS αλλά δεν εξυπηρετήθηκε ποτέ η οφειλή ή δεν ακολουθήθηκε ποτέ η διαδικασία διαγραφής – ακινησίας).

Στους συγκεκριμένους δόθηκε η δυνατότητα να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν πληρώσει, μέσω της πλατφόρμας myCAR, όπου θα προωθούσαν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από τους 75.000 ενδιαφερόμενους, μόλις λίγο πάνω από 1.000 ανταποκρίθηκαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όλοι οι υπόλοιποι, θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ που ανήκουν, για περαιτέρω εξηγήσεις, κινδυνεύοντας όμως, με επιβολή προστίμου που φτάνει το διπλάσιο των τελών τους.

Πώς θα γίνει η πληρωμή των τελών και η δήλωση ακινησίας φέτος

Η διαδικασία της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, όπως και η ψηφιακή ακινησία του οχήματος, θα γίνει φέτος μέσω της πλατφόρμας myCAR. Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά ποσά των τελών κυκλοφορίας δεν θα έχουν διαφορές με την περυσινή χρονιά (δείτε αναλυτικά τα ποσά εδώ).

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας απαιτείται σύνδεση με κωδικούς Taxisnet στην πλατφόρμα myCAR.

Με την είσοδο στην πλατφόρμα myCAR ο χρήστης βλέπει τις δυο βασικές εφαρμογές. Η πρώτη έχει τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και η δεύτερη αφορά τη «Ψηφιακή Ακινησία».

Για τα τέλη κυκλοφορίας επιλέγετε την πρώτη ενότητα («Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων») απ’ όπου οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να:

1) λάβουν πληροφορίες για τα οχήματά τους,

2) ενημερωθούν για τους κωδικούς πληρωμής ετήσιων τελών κυκλοφορίας για αυτά,

3) τους κωδικούς πληρωμής αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις.

4) τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων

5) να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος.

Για να εμφανιστεί το ποσό, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Φέτος, το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 -δίχως να υπολογίζονται τυχόν παρατάσεις. Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν διπλό το ποσό της οφειλής.

Δείτε εδώ με ποια καινούργια αυτοκίνητα δεν πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/