«Διπλή» χαρά για τους συνταξιούχους: Τόσα χρήματα θα βρουν για τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους στα ΑΤΜ

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι παροχές… συνεχίζονται, με τους συνταξιούχους να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, σε πρώτο πλάνο, αφού θα δουν επί της ουσίας σύντομα μια «διπλή» αύξηση.

Όπως φαίνεται, εφάπαξ βοήθημα που έχει αποφασιστεί να καταβληθεί στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί και σε συνταξιούχους που πήραν αύξηση μέχρι 30 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α συγκεντρώνουν στοιχεία για το πόσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει μικρά ποσά αυξήσεων στις συντάξεις τους. Εφόσον λοιπόν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα δοθεί το εφάπαξ ποσό πέραν των 140.000 συνταξιούχων που δεν πήραν καμία αύξηση και στους συνταξιούχους που πήραν αύξηση 1, 2, 10 ή και 30 ευρώ, ενώ αναμένεται να λάβουν και Δώρο Πάσχα.

Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιουχων είναι τα εξής:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι’ αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Oι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

  • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση μέχρι και 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ)
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Η πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου

Από τις 22 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαρτίου.

Συγκεκριμένα:

-Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα Τρίτης.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με την καταβολή να γίνεται το απόγευμα της Πέμπτης.

Πηγή: Athensmagazine.gr