Τέλη κυκλοφορίας 2023: Υπεγράφη η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε:
«Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πώς γίνεται η πληρωμή
Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδα με το περυσινό έτος, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες. Όπως και πέρυσι κάθε ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και έναν κώδικα QR (QR Code). Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη μέσω mobile banking.
Oσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα ATM. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF. Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η ακινησία και η κατάθεση πινακίδων
• Κατάθεση πινακίδων: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων όσοι θέλουν να τα θέσουν σε ακινησία. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία. Με ηλεκτρονική αίτηση η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία. Όσοι θέσουν σε ακινησία το όχημά τους θα πρέπει να ξέρουν ότι:
• Ακινησία: Αυτοκίνητο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.
Οι δηλώσεις ακινησίας υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά στην εφαρμογή myCar της ΑΑΔΕ. Με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή ακόμη και στο κινητό ο κάτοχος ενός οχήματος μπορεί να το θέσει σε ακινησία, χωρίς να βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να χρειαστεί να πάει στη Δ.Ο.Υ. και να τις καταθέσει.
Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να δηλώσουν την ακινησία του οχήματός τους.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:
• Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
• Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
• Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
• Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
• Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
• Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
• Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
• Πλειστηριασμού του οχήματος
• Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
• Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Ποιοι δεν πληρώνουν τέλη
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν φέτος το αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας όπως οι γονείς (ή όσοι ασκούν την εποπτεία) των ανήλικων ΑμεΑ.
Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους. Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται και τα άτομα με αναπηρία με:
- Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
- Νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
- Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
- Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
- Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
- Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πρόστιμο
Όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Να σημειωθεί πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
- ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
- ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
- μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου
Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr:
Με κωδικούς Taxisnet: Πολίτες & Επιχειρήσεις > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet
Χωρίς κωδικούς Taxisnet: Πολίτες & Επιχειρήσεις > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Η πλατφόρμα myCar: Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο επιλογές:
Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:
- πληροφορίες για τα οχήματά τους,
- τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,
- τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων,
- να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για
- μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος,
- πιθανή οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2016.
Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:
- να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
- να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
- να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Πηγή: newsme.gr