Έχετε αυτοκίνητο με πετρέλαιο; Δυσάρεστη εξέλιξη – Δείτε τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα

Η χειρότερη κρίση για το ντίζελ στην Ευρώπη δεν έχει έρθει ακόμη. Πότε θα «χτυπήσει». Γιατί πρέπει να αλλάξουν δραματικά τα πράγματα. Παγκόσμια ανησυχία και για τις τιμές και για τα αποθέματα.

Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για την αγορά πετρελαίου στην Ευρώπη προχώρησε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, καθώς εκτιμά ότι τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών στις αρχές της άνοιξης 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποθέματα πρόκειται να αυξηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πριν υποχωρήσουν απότομα.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα τον Μάρτιο αναμένεται να είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί σε μηνιαία βάση από το 2011, ανέφεραν οι αναλυτές της Woodmac.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόπτει τις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικών καυσίμων στις αρχές Φεβρουαρίου, η ήδη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό της ηπείρου κινδυνεύει να επιδεινωθεί.

Τα αποθέματα αποτελούν ένα ζωτικό «μαξιλάρι» έναντι τέτοιων διαταραχών και όταν εξαντλούνται, αυξάνονται οι πιθανότητες αστάθειας στην αγορά.

Τα χαμηλότερα αποθέματα έχουν διευρύνει τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια πετρελαίου, δίνοντας κίνητρα στους Ευρωπαίους διαχειριστές των διυλιστηρίων να διατηρούν σκληρή στάση, δήλωσε ο Τζέιμς Μπερλέι, βασικός αναλυτής της Woodmac.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι η ημερήσια επεξεργασία αργού στη βορειοδυτική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 420.000 βαρέλια αυτόν τον μήνα, φτάνοντας τα 6,14 εκατομμύρια.

«Αναμένουμε ότι η υψηλότερη παραγωγή θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τα ισχυρά καθαρά ταμειακά περιθώρια και αναμένουμε τα αποθέματα βενζίνης/ντίζελ στα τέλη Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν σε σχεδόν τρία εκατομμύρια βαρέλια», δήλωσε ο Μπερλέι.

Καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής καυσίμων τύπου ντίζελ δια θαλάσσης, η απότομη πτώση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα είναι αναμενόμενη.

Μέρος του προβλήματος διαθεσιμότητας ντίζελ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οφείλεται και στον τρόπο που είναι δομημένη η αγορά future.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι άμεσες προμήθειες είναι πιο ακριβές από το ίδιο καύσιμο που παραδίδεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αυτό αποθαρρύνει τη συσσώρευση αποθεμάτων, καθώς οι traders πιθανότατα μπορούν να πουλήσουν σήμερα σε καλύτερη τιμή από ό,τι στο μέλλον.

Αυτό το μοτίβο έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένει ισχυρό σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα.

Πηγή: xristika.gr