Εφάπαξ βοήθημα για τις συντάξεις – Τι αλλάζει με την πληρωμή του-Μεγάλη ανατροπή για τους συνταξιούχους

Θολώνει και το «κοινωνικό» πακέτο της κυβέρνησης, εν όψει εκλογών, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και της πιθανής αναθεώρησης των ημερομηνιών προσφυγής στις κάλπες. Οι παροχές είχαν αποφασιστεί με βάση το ημερολόγιο των εκλογών, οι οποίες -με τη σειρά τους- είχαν σχεδιαστεί επί των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Έτσι, με τον προγραμματισμό για κάλπες στις 9/4, προβλέφθηκαν επιδόματα στους ενστόλους, εφάπαξ παροχές 200-300 ευρώ σε περίπου 1.150.000 συνταξιούχους οι οποίοι, καθώς είχαν «προσωπική διαφορά», δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μετακινήθηκε ένα μήνα νωρίτερα (στις 1/4/2023 αντί της Πρωτομαγιάς), η εφαρμογή των αυξήσεων στο βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη.

Τώρα, μετά το αδόκητο χαμό των 57 νέων επιβατών στα Τέμπη και τις προφανείς κυβερνητικές ευθύνες, τόσο για τις απουσία υποδομών, όσο και για την λειτουργία των συρμών, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, όλα μοιάζει να αλλάζουν:

Αν οι σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώσουν την διάχυτη αίσθηση περί δημοσκοπικής κάμψης της ΝΔ, οι εκλογές θα μετακινηθούν προς τον Μάιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, και με στόχο την περίσπαση των ψηφοφόρων για την εκλογική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, θα αναζητηθούν και νέα (οικονομικά) «βοηθήματα».

Πληρωμή συντάξεων

 

Την ίδια ώρα όμως παρεμβαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσιγκτον (Fed) και μιλούν για την ανάγκη πιο επιθετικών κινήσεων (αύξηση) στα επιτοκίων. Ενώ όλες οι έως τώρα νύξεις αφορούσαν στη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους από το καλοκαίρι. Και αυτό «προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός».

Επίσης, το Χρηματιστήριο βρήκε αφορμή για διόρθωση (πτώση μετοχών), άρα εισερχόμαστε σε περίοδο οικονομικής σύσφιξης. Και οι δανειστές – επιτηρητές (ευρωπαϊκού θεσμοί κ.α.) θα είναι πολύ σκληροί σε τυχόν νέα κύκλο παροχών από την Ελλάδα.

Έτσι και λόγω πένθους, η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες αντί της περασμένης παρασκευής που ήταν να ανακοινωθεί, ενώ δεν είναι δεδομένο ότι το εφάπαξ βοήθημα των 200-300 ευρώ θα καταβληθεί, ανυπερθέτως, εντός του μήνα… Δεν αποκλείεται οι παλαιοί συνταξιούχοι με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» να λάβουν το «γλυκαντικό» (σ.σ. αντί για την αύξηση) ακόμη και λίγο πριν το Πάσχα (Απρίλιος).

Πηγή:  Athensmagazine.gr