Εφιαλτική έκθεση της ΙΑΤΑ για τον τουρισμό στην Ελλάδα -Τι προβλέπει για τις αφίξεις

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) για την πτώση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια το 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας.

Η ΙΑΤΑ αναθεώρησε επί τα χείρω την Πέμπτη τις προβλέψεις της για τις απώλειες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν σε 89 δισ. δολάρια το 2020 και όχι σε 76 δισ. δολάρια όπως είχε προβλέψει τον περασμένο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις δείχνουν μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 52% με απώλεια 26 εκατομμυρίων επιβατών. Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο δεδομένου ότι η ΙΑΤΑ εκτιμά πως θα κινδυνέψουν περισσότερες από 233.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις αερομεταφορές, με αντίστοιχη απώλεια άνω των 10 δισ. δολαρίων για την ελληνική οικονομία.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και οι απώλειες εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες από την ελληνική αγορά με την ΙΑΤΑ να προβλέπει μείωση ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.

Η στρατηγική εξόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τις τουριστικές επιχειρήσεις, η επανεκκίνηση των πτήσεων προβληματίζει έντονα και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναφέρθηκε στο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής προτείνοντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία συγκεκριμένης πρότασης για την επανεκκίνηση των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατό.

Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση των πτήσεων αναμένεται να συζητηθούν στην άτυπο σύνοδο των υπουργών μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Απριλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αρμόδια επίτροπος για τις μεταφορές, Αντίνα Βαλεάν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μία στρατηγική εξόδου, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις.

Όπως τόνισε, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα συνεχιστούν ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα όπως η χρήση μασκών, οι απολυμάνσεις αεροσκαφών και παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών σε πολυσύχναστους μεταφορικούς κόμβους όπως τα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την επίτροπο, τα κράτη μέλη αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων έως τα μέσα Μαΐου.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα κοινωνικής απόστασης αφήνοντας κενές θέσεις μεταξύ επιβατών, μεταξύ αυτών η American Airlines, η Delta, η KLM και η Emirates. Η τελευταία μάλιστα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που ξεκίνησε εξετάσεις αίματος στους επιβάτες για την ανίχνευση του Covid – 19. Πρόκειται για τεστ ανίχνευσης του ιού στο αίμα τα αποτελέσματα του οποίου είναι διαθέσιμα εντός 10 λεπτών.

Πηγή: economistas.gr