Έφοδο σε εταιρείες από τον ΕΦΚΑ – Ποιες βρίσκονται στο στόχαστρο

Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο και για ποιο λόγο. Τι συμβαίνει με τις οφειλές τους.

Πρόκειται για μονοπρόσωπες, ΕΠΕ και ΙΚΕ. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Τα ανείσπρακτα και αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν φτάσει σε 42,8 δισ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό τους μέρος έχει παραγραφεί, λόγω παρέλευσης δεκαετίας και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν αρκετά εκατομμύρια έκαστος, αλλά δεν πληρώνουν.

Παράλληλα, το ΚΕΑΟ έχει διαπιστώσει, πως υπάρχουν και συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων οι οποίες σημειώνουν τεράστια παραβατικότητα στην αποφυγή πληρωμής των εισφορών, με διάφορες πατέντες να πληρώνουν τις οφειλές τους.

ΕΦΚΑ: Οι εταιρείες για τις οποίες έρχεται έφοδος

ΕΦΚΑ: Αναλυτικότερα, από την ανάλυση των στοιχείων των ελέγχων του ΚΕΑΟ, διαπιστώνεται ότι έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες, Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), οι οποίες καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό το Κ.Ε.Α.Ο. αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών, καθώς και να διακριβωθεί ο τρόπος λειτουργίας στις περιπτώσεις αυτές.

Όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.

Επίσης, η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.

ΕΦΚΑ: Εντείνεται ο έλεγχος αφερεγγυότητας

Επιπρόσθετα, το Κ.Ε.Α.Ο. εντείνει τον έλεγχο αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. Ο δείκτης αφερεγγυότητας μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο., προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:

στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών
στην δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής)
στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας
στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης)
στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα «καθαρισμοί» με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς)
στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης.

Έλεγχος και στους λογαριασμούς ιδιοκτητών ακινήτων

Πολλά έχουν ακουστεί κατά διαστήματα για φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και η ΑΑΔΕ παίρνει τα μέτρα της.

Συγκεκριμένα, το 2021 καταγράφηκαν πληρότητες έως και 100% και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα τσεκάρουν εάν αυτά δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Δείτε αναλυτικά…

Πως θα γίνει ο έλεγχος λογαριασμών από την ΑΑΔΕ

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα επικεντρωθούν στη διασταύρωση τεσσάρων στοιχείων:

Των στοιχείων που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Των στοιχείων που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.

Των στοιχείων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2 για το έτος 2021.

Των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, έληξε η προθεσμία, εντός της οποίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που τα έχουν εντάξει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποχρεούνταν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα δηλώσουν στο Ε2, με την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων τα ποσά που εισέπραξαν το 2021.

Όλα αυτά θα διασταυρωθούν, σε συνδυασμό και με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και των πιστωτικών καρτών ιδιοκτητών, πελατών και των πλατφορμών, με σκοπό την αναζήτηση όσων απέκρυψαν μισθώματα και εισοδήματα.

Τι ισχύει για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων

Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων, φορολογούνται ξεχωριστά από το εισόδημα με ειδική κλίμακα, ενώ και για τη χρήση 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα:

15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος

35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος
Τα πρόστιμα

Τα εισοδήματα θα πρέπει να συμπίπτουν στο 100%, διαφορετικά καραδοκεί η επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε έως και 20.000 ευρώ.

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Τι πρόστιμα θα προκύψουν

Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,

Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Πηγή: newsme.gr