Ανταμοιβή λόγω συνέπειας εξετάζει η ΑΑΔΕ να δώσει σε όλους τους οφειλέτες της με σκοπό να μειώσει τα «κοκκινισμένα» χρέη που τη βαραίνουν και να γεμίσει τα δημόσια ταμεία.
Μέσω της ενεργοποιήσεις ενός προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε φορολογούμενο , η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα έξτρα μπόνους αυξάνοντας το όριο του ακατάσχετου ποσού κάθε φορά που ο οφειλέτης προχωρά στη ρύθμιση των χρεών του.
«Mπόνους» στους φορολογούμενους που τακτοποιούν τα χρέη τους και τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις της Εφορίας εξετάζουν να δώσουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ με στόχο την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών αλλά και της ανάσχεσης μιας νέας γενιάς κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων υπηρεσιών προβλέπει την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Το μέτρο αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει παγωμένο μέχρι σήμερα.
Εφορία: Έρχεται μπόνους
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.
Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η Εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:
Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
Εφορία: Περιπτώσεις
Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα με περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, το όριο των 1.250 ευρώ παραμένει αμετάβλητο.
Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται.
Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για έναν μήνα.
Ηλεκτρονικές ενστάσεις και προσφυγές στην εφορία για αμφισβητούμενους φόρους
Ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργεί η ΑΑΔΕ για να υποβάλουν ενστάσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών όσοι φορολογούμενοι αμφισβητούν τις αποφάσεις της εφορίας για επιβολή φόρων. Η πλατφόρμα θα υποδέχεται όλες τις ενστάσεις ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας των προσφυγών που υπέβαλλαν.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 75.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών αμφισβητώντας τις αποφάσεις της εφορίας και του ελεγκτικού μηχανισμού για καταβολή πρόσθετων φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 75.622 υποθέσεις που εξετάστηκαν την περίοδο από το 2013 έως και τον Ιούλιο του 2022, οι 28.665 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.
Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.
Στόχος αυτών είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.
Η διαδικασία
Για να υποβάλλουν ηλεκτρονική ενδικοφανή προσφυγή θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τα ακόλουθα πεδία:
• τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου
• την προσβαλλόμενη πράξη
• τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του
• τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.
Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης.
Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε εξήντα ημέρες.
Μέσα σε 120 ημέρες η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν είκοσι ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Ο υπόχρεος έχει δικαίωμα να υποβάλει ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.
Η προσφυγή στα δικαστήρια
Η αναστολή δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση.
Το αίτημα αναστολής είτε συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής, είτε υποβάλλεται αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.
Οι φορολογούμενοι που οι προσφυγές τους απορριφθούν από την ΔΕΔ μπορούν να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η προσφυγή κατατίθεται από τον υπόχρεο στη γραμματεία της έδρας του δικαστηρίου στο οποίο απευθύνεται, εντός 30 ημερών από την συντέλεση της κοινοποίησης σε αυτόν της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας προς έκδοση της απόφασης (εφόσον η απόφαση αποστέλλεται με συστημένη επιστολή, θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δεκαπέντε ημερών από την ημέρα αποστολής.
Πηγή: newsme.gr