Εφορία: Έχετε επιχείρηση; Σας έρχεται… αλμυρό ραβασάκι! Πόσα θα πληρώσετε

ΕφορίαΣτο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος «σκανάρει» υποθέσεις από το παρελθόν που αφορουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως επίσης και εκκρεμείς υποθέσεις που άπτονται της φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ και της φορολογίας ακινήτων και παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει ενημερωτικά email στους παραβάτες, τους οποίους και ενημερώνει ότι καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που ανέρχεται σε 100 ευρώ, εντός 30 ημερών.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, γνωστές και ως Μ.Υ.Φ καταργήθηκαν το 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή υποβολή των φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα myDATΑ.

Παράλληλα οι φορο-ελεγκτικές αρχές «περνούν από κόσκινο» εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Απώτερος στόχος τους είναι να έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους τα σημειώματα με τα πρόστιμα και τους αναλογούντες φόρους πριν το τέλος του 2023, διότι σε αντίθετη περίπτωση το δημόσιο θα απωλέσει το δικαίωμα επιβολής αυτών των φόρων.

Ειδικότερα στο μικροσκόπιο της εφορίας βρίσκονται:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.

πηγή: xristika.gr