Εφορία: Με ένα κλικ βρίσκουν όλες τις απάτες – Ποιοι κινδυνεύουν

Συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης των εργαλείων που μπορούν να αξιοποιούν οι εφοριακοί έτσι ώστε να πυκνώνουν τους ελέγχους τους και ταυτόχρονα να αποδίδουν πιο χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά τα «λαβράκια» παραβάσεων που τσιμπάνε.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συζήτηση αυτή έχει πυκνώσει με την ΑΑΔΕ να ρίχνει το βάρος της στον εκσυγχρονισμό των μέσων των εφοριακών.

Πολλά σχέδια είτε είναι στα σκαριά, είτε ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όμως το τελευταίο από αυτά που έρχεται στη δημοσιότητα σχετίζεται με την τεχνολογική αναβάθμιση και ενίσχυση των εφοριακών.

Συγκεκριμένα οι εφοριακοί θα εξοπλιστούν με λάπτοπ και τάμπλετ  με σκοπό να εντατικοποιήσουν τους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις αρχής γεννομένης από το νέο έτος για το οποίο πλέον μετράμε αντίστροφα.

Οι εν λόγω «παροχές» στου εφοριακούς εντάσσονται στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος ElenxisLive το οποίο ενορχηστρώθηκε από την ίδια την ΑΑΔΕ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού των εργαλείων που έχουν στα χέρια τους οι εφοριακοί.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ ήθελε να βάλει μπροστά την εφαρμογή αυτού του σχεδίου από το 2022, όμως δυσκολίες και εμπόδια δεν μπορούσαν να καταστήσουν κάτι τέτοιο εφικτό να γίνει. Για αυτό το λόγο μετά από ολιγόμηνη αναμονή, το σχέδιο μπαίνει ξανά μπροστά με αφετηρία τις πρώτες μέρες του 2023.

Εφορία – Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα ElenxisLive της ΑΑΔΕ. Σε ποιες υποθέσεις επικεντρώνεται; Τι εργαλεία αυτό περιλαμβάνει; Πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του και τι αποτελέσματα προσδοκά η ΑΑΔΕ να φέρει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ τι δυνατότητες θα λαμβάνουν μέσα από αυτό το σύστημα και πως θα διευκολύνονται στους ελέγχους τους.

Με το «ElenxisLive» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και έτσι θα έχουν το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν. Συγκεκριμένα θα ελέγχουν:

  • Αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας
  • Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ.
  • Αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία.
  • Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, αφού οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
  • Αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Επίσης, θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και μετά τον έλεγχο, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο (live) στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων.

Τι έλεγχοι θα γίνουν το 2023

Σημειώνεται ότι για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.

Πρόκειται για τη διενέργεια 28.000 ελέγχων σε ακίνητα και εισοδήματα, ενώ προηγήθηκε η απόφαση με τον προγραμματισμό 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε ότι αφορά στους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν.

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, πέραν του παραπάνω αριθμού των φορολογικών ελέγχων, το έτος 2023 θα διενεργηθούν από τις ίδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

ΑΑΔΕ – Έτσι θα γίνονται δημεύσεις περιουσιών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ (σε εφαρμογή του νόμου 4995/2022), ο χρόνος δέσμευσης ορίζεται σε 9 μήνες, ωστόσο μπορεί να παραταθεί για ακόμη 9 μήνες. Ειδικότερα:

  1. Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, όταν διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι 9 μηνών.
  2. Το διάστημα αυτό μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του, ή του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης.
  3. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν (όπως για παράδειγμα η ΑΑΔΕ) οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορουμένων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.
  4. Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή στην υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λπ.).
  5. Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  6. Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
  7. Με τον ίδιο τρόπο η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης.
  8. Τέλος, η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων επιδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του προς το συμβούλιο εφετών ή το συμβούλιο πλημμελειοδικών.
  9. Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Εφορία – Οι μεγάλοι έλεγχοι που είναι στα σκαριά

Για το 2023 η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στον έλεγχο 900 μεγάλων υποθέσεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν:

  • 170 υποθέσεις έρευνας οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
  • 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.
  • 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ..

Πηγή: newsme.gr