Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους της στις τραπεζικές συναλλαγές, ζητώντας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λεπτομερή στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών, τα δάνεια και τους τόκους των φορολογουμένων. Οι τράπεζες καλούνται να αποστείλουν τα απαιτούμενα δεδομένα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διασταύρωση εισοδημάτων και εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων, εφόσον η συνολική ετήσια κίνηση (είτε χρέωση είτε πίστωση) ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Αυτές οι πληροφορίες όχι μόνο θα συμπληρωθούν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις, με στόχο την ανίχνευση αδήλωτων εισοδημάτων. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε περιπτώσεις ύποπτων κινήσεων που μπορεί να συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας νέα, εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και μια ειδική μονάδα ανάλυσης δεδομένων, προγραμματίζει να ενισχύσει τις διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να εντοπιστούν φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα.
Εκτός από τις τράπεζες, υποχρεωμένες να αποστείλουν στοιχεία είναι και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά θεραπευτήρια και πάροχοι κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΔΑΠ.
Ακόμα πιο εκτεταμένη είναι η λίστα των φορέων που θα πρέπει να παρέχουν οικονομικά δεδομένα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται χρηματοδοτικά ιδρύματα, εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών, ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων και επενδυτικές εταιρείες. Τα στοιχεία που θα αποσταλούν αφορούν τους τόκους καταθέσεων, repos, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εταιρικά ομόλογα εισηγμένα σε αγορές της Ε.Ε. ή του εξωτερικού, καθώς και τίτλους αλλοδαπής προέλευσης. Επίσης, θα περιλαμβάνονται τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων και τα στοιχεία των δικαιούχων.
Οι έλεγχοι της Εφορίας θα επικεντρωθούν σε κρίσιμες κατηγορίες συναλλαγών, όπως:
- Τους τόκους καταθέσεων και repos που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος και τον παρακρατηθέντα φόρο.
- Τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών με συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ εντός του 2024.
- Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και δηλώθηκαν από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.
- Τα ποσά που καταβλήθηκαν για αποπληρωμή δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και τόκων υπερημερίας.
- Τα ασφαλιστήρια ζωής, ατυχημάτων και υγείας.
- Τα έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.
- Τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
- Τα κόστη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, ειδικά όταν η ετήσια κατανάλωση νερού ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Με τα νέα δεδομένα, η Εφορία αποκτά ισχυρότερα εργαλεία για την ανίχνευση φοροδιαφυγής, ελέγχοντας κάθε σημαντική οικονομική δραστηριότητα των πολιτών. Οι διασταυρώσεις γίνονται πλέον πιο στοχευμένες και εντατικές, με σκοπό να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ