Απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές πραγματοποιούν οι φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ. Μέχρι και το Σεπτέμβριο θα «σαρώνουν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες και ορισμένες μέρες θα κυκλοφορούν ως απλοί τουρίστες, με μαγιό και Τ-shirt, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους καταστηματάρχες.
Θα παρακολουθούν αν εκδίδονται αποδείξεις ή αν έχουν «πειραχτεί» οι ταμιακές μηχανές ενώ στο σακίδιό τους θα έχουν το laptop ή το tablet στο οποίο θα καταγράφουν τις παραβάσεις στους προληπτικούς ελέγχους που θα διενεργούν.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή εγκρίθηκε το κονδύλι για την υπερωριακή εργασία, αλλά και την εργασία απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες. Eντός των ημερών, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η άλλη απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, για τις αποσπάσεις εφοριακών υπαλλήλων στα νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας. Πρόκειται για τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κ.λπ.) και του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά), αλλά και τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής της Πιερίας και της Εύβοιας.
Τα πρόστιμα
Με τους σαρωτικούς ελέγχους η ΑΑΔΕ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανακωχή με τη φοροδιαφυγή λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο Γιώργος Πιτσιλής, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και από συνεργεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και τελωνειακούς υπαλλήλους, τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι. Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής θα διενεργηθούν:
– 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις Δ.Ο.Υ.
– 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
– 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
– 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Λουκέτα για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στον εντοπισμό «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών με τα πρόστιμα να είναι βαριά για τους παραβάτες και να προβλέπουν λουκέτα έως και 20 μήνες. Όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατ’ οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων:
– Από 2 έως 12 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος – χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού τον οποίο αφορά ο έλεγχος.
– Από 3 έως 20 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων και παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Επίσης αναστέλλεται η χρήση ΑΦΜ ή απενεργοποιείται, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
Πηγή: insider.gr