Είσαι εργαζόμενος γονέας με παιδιά; Δες ΕΔΩ το “άγνωστο” επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό!

Γνωρίζεις ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ καταβάλλει ένα επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό αν έχεις παιδιά; Υπάρχει επίδομα που μπορεί να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος γονιός και θα δείτε τις προϋποθέσεις παρακάτω.

Επίδομα που πληρώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ στους γονείς

Πρόκειται για το επίδομα γονικής άδειας που πληρώνεται από την ΔΥΠΑ.

Όσοι εργάζονται και έχουν παιδιά έως 8 ετών, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα γονικής άδειας. Αυτό αφορά τόσο σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τον τρόπο απασχόλησής τους, όσο και σε εκείνους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα κάτω από συγκεκριμένες συμβατικές συνθήκες, αλλά και στη Ναυτική Ευκολία Σούδας. Η γονική άδεια που παρέχεται από τον εργοδότη διαρκεί μέχρι τέσσερις μήνες για κάθε παιδί και μπορεί να παρθεί είτε μονοκοπανιά είτε με διαφορετικούς τρόπους. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται για τους πρώτους δύο μήνες της γονικής άδειας για κάθε τέκνο.

Επίδομα Γονικής Άδειας ΔΥΠΑ – Προϋποθέσεις

Το επίδομα Γονικής Αδείας πληρώνεται από τη Δ.ΥΠ.Α για δύο μήνες κατά τη διάρκεια της 4μηνης γονικής αδείας, που προβλέπεται από τον ν. 4808/2021. Απαιτείται η υποβολή του Εντύπου Ε.14 στο ΕΡΓΑΝΗ και το παιδί να είναι κάτω από 8 ετών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Γονικής Άδειας από τον εργοδότη;

Για να λάβει κάποιος γονική άδεια, πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο στον ίδιο εργοδότη, είτε συνεχώς είτε με διάφορες συμβάσεις. Εξαιρέσεις υπάρχουν με βάση ειδικές συμφωνίες ή διατάξεις. Αν έχει περισσότερα από ένα παιδιά, έχει δικαίωμα σε άδεια για κάθε παιδί, μετά από έναν χρόνο εργασίας μετά την τελευταία άδεια. Οι γονείς διδύμων ή πολυδύμων μπορούν να πάρουν άδεια για κάθε τέκνο χωριστά, αν το ζητήσουν.

συνέχεια στο enaklik.com