Έκτακτα μέτρα στο ρεύμα – Πιθανό το μπλακ αουτ το Πάσχα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές του ενεργειακού τομέα, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο γενικευμένο μπλακ άουτ εντείνονται.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Ο στόχος είναι η έγκαιρη εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη προτεραιοτήτων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος.

Μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Οι αρμόδιοι φορείς εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια και τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων τηλεχειρισμού στα φωτοβολταϊκά πάρκα συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι οι ελεγχόμενες περικοπές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η πίεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πιθανότητα πλήρους αποκοπής από το δίκτυο για το διάστημα από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα, για περίπου 7.000 φωτοβολταϊκά πάρκα που δεν διαθέτουν τηλεχειριζόμενα συστήματα διακοπής λειτουργίας. Εξετάζεται, επίσης, η απαγόρευση εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, καθώς και η αποκοπή γραμμών μέσης τάσης σε ακραίες περιπτώσεις, αν και κάτι τέτοιο θα επηρεάσει άμεσα τους καταναλωτές.

Επιπλέον μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τη Μεθοδολογία εφαρμογής περιορισμών έγχυσης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν προταθεί πρόσθετα μέτρα για την αποφυγή εκτεταμένων διακοπών. Σε περίπτωση που η περικοπή ισχύος των σταθμών ΑΠΕ δεν επαρκεί, υπάρχει η πιθανότητα να αποσυνδεθούν γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούν όχι μόνο ΑΠΕ αλλά και καταναλωτές. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει πως σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να υπάρξουν τοπικά μπλακ άουτ.

Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι για το ηλεκτρικό σύστημα

Η φετινή ενεργειακή αστάθεια ενισχύεται από τρεις κρίσιμους παράγοντες:

  1. Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ: Από 12,5 GW στα τέλη του 2023, η ισχύς έφτασε τα 14,5 GW στα τέλη του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 GW, κάτι που επιβαρύνει το σύστημα.
  2. Έλλειψη συστημάτων τηλεχειρισμού στα φωτοβολταϊκά: Παρά τη νομοθετική απαίτηση από τον Μάιο του 2023, μόνο ένα μικρό ποσοστό των φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 8,5 GW, έχει εγκαταστήσει συστήματα τηλεμέτρησης. Αυτό καθιστά δυσκολότερη τη διαχείριση της παραγωγής σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.
  3. Συμπίπτουσα ημερομηνία με το Πάσχα των Καθολικών: Το γεγονός ότι το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται την ίδια ημερομηνία φέτος σημαίνει ότι η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή σε όλη την Ευρώπη, μηδενίζοντας τις δυνατότητες εξαγωγών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ.

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί διπλή απειλή, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν ταυτόχρονα εισαγωγές από συγκεκριμένα συστήματα, γεγονός που οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να περιορίσουν χωρίς να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελεύθερης διακίνησης ενέργειας.

Τελικές σκέψεις

Το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση: την εξισορρόπηση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς να οδηγηθεί σε μπλακ άουτ. Οι αποφάσεις των επόμενων εβδομάδων θα κρίνουν το αν το Πάσχα θα κυλήσει χωρίς διακοπές ρεύματος ή αν οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με απρόσμενες δυσκολίες. Οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο μένει να δείξουν αν τα προληπτικά μέτρα θα αποδώσουν ή αν η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ενεργειακή κρίση.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ