Έκτακτη απάτη με ελληνική τράπεζα – Τι να κάνετε άμεσα

Μεγάλη ηλεκτρονική απάτη εξελίσσεται μέσω web banking της Εθνικής Τράπεζας η οποία έστειλε εκτάκτως σήμα κινδύνου σε όλους τους χρήστες του δικτύου της, ακόμα και σε όσους δεν έχουν κωδικούς.

Οι επιτήδειοι μέσω … Κουβέιτ ψαρεύουν αφελείς πελάτες της Εθνικής Τράπεζας με ψευδή μηνύματα που έχουν στόχο την υποκλοπή κωδικών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες εξαπάτησης ανύποπτων πολιτών με «αλίευση» στοιχείων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (phishing).

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έξαρση στην αποστολή ψεύτικων μηνυμάτων, μέσω των οποίων οι επιτήδειοι επιχειρούν να υφαρπάξουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε στα χρηματικά ποσά των λογαριασμών.

ηλεκτρονική απάτη: Η πατέντα

Αυτή τη φορά το μήνυμα (δείτε εικόνες) δήθεν από την Εθνική Τράπεζα ενημέρωνε όσους το έλαβαν πως η πρόσβαση στους λογαριασμούς έχει δήθεν ανακληθεί και ζητούσε από όσους το έλαβαν να πατήσουν ένα συγκεκριμένο Link για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους (!).

Πατώντας στο link ο λήπτης του μηνύματος βρίσκεται δήθεν σε περιβάλλον e-banking της ΕΤΕ, με μια προσεκτική ματιά όμως φαίνεται πως πρόκειται για προσπάθεια υποκλοπής κωδικών.

Οι κυβερνοαπατεώνες είναι ξεκάθαρο πως συνεχώς εφευρίσκουν όλο και περισσότερες νέες μεθόδους επίθεσης είτε μέσω μηνυμάτων SMS είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να παρασύρουν κάποιον στην απάτη τους να αυξάνονται δραματικά.

Μερικές από αυτές τις μεθόδους ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

Απατηλά μηνύματα με email και SMS (phishing ή ηλεκτρονικό ψάρεμα).
Eξαπάτηση μέσω αγγελιών για αγορά ή πώληση προϊόντων.
Εξαπάτηση για διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομου χρήματος (money muling).
Εξαπάτηση με πρόφαση επιδιόρθωση υπολογιστή.
Επενδυτικές απάτες.

ηλεκτρονική απάτη: E-mail εμπλέκει πολίτες σε κύκλωμα παιδεραστίας

Σύμφωνα με το Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», κύκλωμα επιτηδείων, εκμεταλλευόμενο τις τραγικές συγκυρίες σχετικά με τις υποθέσεις παιδεραστίας που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, επιχειρεί να αποκομίσει κέρδη από ανυποψίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι, μέσω προειδοποιητικών e-mail που αποστέλλουν σε τυχαίους παραλήπτες, τους ενημερώνουν ότι έχει καταγραφεί η δράση τους σε ύποπτα κυκλώματα που σχετίζονται με παιδεραστία και παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, δεν σταματούν εκεί και επικαλούνται μέχρι και εισαγγελική εντολή, καλώντας τους να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, κάτι βέβαια που θα αποφευχθεί αν καταβάλουν ένα υψηλό πόσο προκειμένου να μην προχωρήσει η υπόθεση και να αποφύγουν τον διασυρμό.

Τι αναφέρει η δήθεν «δικαστική κλήση» που στέλνουν οι επιτήδειοι

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι στη «δικαστική κλήση» που αποστέλλουν στους πολίτες χρησιμοποιούν το σήμα της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το έγγραφο έχει ως δήθεν αποστολέα τον πρόεδρο της Europol και υπογράφεται από τον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Κατόπιν αιτήματος της κυρίας, ο Jerom Bonet εξελέγη (πρόεδρος της Europol, γενικός επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, επικεφαλής της ταξιαρχίας για την προστασία ανηλίκων, εξουσιοδοτημένος ιδίως σε θέματα παιδικής πορνογραφίας, παιδεραστίας, διαδικτυακής πορνογραφίας), να σας ενημερώσει ότι είστε αντικείμενο πολλών νομικών διαδικασιών που ισχύουν.

Διαπράξατε το αδίκημα αφού στοχοποιηθήκατε στο Διαδίκτυο (δικτυακός τόπος Διαφήμισης), η προβολή βίντεο παιδικής πορνογραφίας, γυμνές φωτογραφίες/βίντεο ανηλίκων καταγράφηκαν από την αστυνομία μας στον κυβερνοχώρο και αποτελούν απόδειξη των αδικημάτων σας.

Για λόγους εμπιστευτικότητας σας αποστέλλουμε το μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρακαλείστε να ακουστείτε μέσω email γράφοντας τις αιτιολογήσεις σας, ώστε να εξεταστούν και να επαληθευτούν προκειμένου να αξιολογηθούν οι κυρώσεις σας. Αυτό εντός της αυστηρής προθεσμίας των 24 ωρών.

Μετά από αυτή τη φορά, θα είμαστε υποχρεωμένοι να διαβιβάσουμε την έκθεσή μας στον γενικό εισαγγελέα Μ.Γ. Σαββίδη, να εκδόσουμε ένταλμα σύλληψης και θα προχωρήσουμε στην άμεση σύλληψή σας από το καταλληλότερο αστυνομικό τμήμα. Και θα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Σεξουαλικών Παραβατών.

Σε αυτή την περίπτωση ο φάκελός σας θα αποσταλεί σε ενώσεις που αγωνίζονται κατά της παιδεραστίας και στα μέσα ενημέρωσης για δημοσίευση ενός ατόμου που βρίσκεται στο αρχείο του RNDS.

Τουλάχιστον τρία θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Γραμματικό, τον έχουν ήδη επισκεφθεί τρεις άνθρωποι που έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής απάτης.

«Ακόμα και αν ένας άνθρωπος δεν έχει καμία εμπλοκή, και μόνο το γεγονός ότι ασχολείται μαζί του η Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος παιδικής πορνογραφίας τον θορυβεί. Γιατί θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα υποκλοπής.

Το κύκλωμα των επιτηδείων εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι στη δημοσιότητα τρέχουν καθημερινά υποθέσεις παιδεραστίας και παιδοφιλίας, οπότε προσπαθούν να εντοπίσουν εύπιστους πολίτες που θα πανικοβληθούν και από εκεί θα αποκομίσουν χρήματα», τόνισε ο δικηγόρος.

Μάλιστα, επισήμανε πως αν ένας ανυποψίαστος πολίτης βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση πανικού, είναι πολύ εύκολο να δώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, γιατί, όπως τονίζει, το μήνυμα λέει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Για να πιστοποιήσουμε ότι εσείς είστε πράγματι αυτός στον οποίο απευθύνεται, δώστε μας κάποιους κωδικούς… Στον έναν ζητήθηκε χρηματικό ποσό 20.000 ευρώ, στους άλλους δύο να δώσουν κάποια προσωπικά τους δεδομένα».

Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρου – H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τι αναφέρει

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλονται περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων (smishing).

Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες επιχειρούν μέσω μηνυμάτων (sms), που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου). Μάλιστα ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται κρατικός οργανισμός.

Τα μηνύματα εμπεριέχουν links, που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν, είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή, και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται:

να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ, καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών, υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Πηγή: xristika.gr