Καταθέσεις: Αλλαγή στα επιτόκια των καταθέσεων και των δανείων πολιτών προωθεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δοθεί μια μικρή ενίσχυση στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα.
Αυξάνονται τα επιτόκια των καταθέσεων μετά από χρόνια έως τα τέλη της χρονιάς και στην αρχή της νέας προοδευτικά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει ως ένα βαθμό να δίνονται κάποιες αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων.
Μία ολοκληρωμένη πρόταση στα τέσσερα σημεία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές μέσα στην εβδομάδα, πιθανότητα την Πέμπτη.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που έχουν ειπωθεί προ 10ημέρου, αλλά ούτε υπάρχει και πληροφόρηση αναφορικά με περιεχόμενο των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθουν οι τράπεζες στην συνάντηση.
Καταθέσεις: Η πρόταση των τραπεζών
Επίσης αναφέρουν «περιμένουμε στην επόμενη συνάντηση να φέρουν τις προτάσεις τους».
Από την άλλη πλευρά πηγές που είναι κοντά στις τράπεζες ή είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι υπάρχει ένα περίγραμμα των προτάσεων που θα κατατεθούν και οι οποίες, δεν απέχουν πολύ από τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου, όπως τουλάχιστον αυτές έχουν περιγραφεί σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Ενήμερα δάνεια
Η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών.
Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια των στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι 12μηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου.
Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 και υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες.
Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να ανέρχεται σε 180.000 ευρώ.
Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω εκτιμάται ότι η περίμετρος αυτών που θα περιλάβει το πρόγραμμα δεν θα υπερβαίνει τις 30.000 δανειολήπτες και η αξία του ανεξόφλητου υπολοίπου δεν υπερβαίνει 2,5 δισ. ευρώ.
Καταθέσεις: Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις
Το κόστος της εθελοντικής παρέμβασης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια πρόταση, που υπενθυμίζουμε πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, δικαιούχοι θα είναι όλοι εκείνοι που έχουν ενήμερο στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, ανεξάρτητα εάν το δάνειο παραμένει στην τράπεζα ή έχει πουληθεί μέσω τιτλοποίησης σε κάποιο SPVs.
Στο θέμα αυτό δεν είναι σαφές εάν η πρόταση μπορεί να ικανοποιεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Δύο τα σημεία κλειδιά.
Το πρώτο έχει να κάνει με το εάν θεωρηθεί ικανοποιητική η πρόταση για επιδότηση του 50% του επιπλέον ποσού που προκύπτει στην δόση λόγω της αύξησης των επιτοκίων και δεύτερον αν οι 30.000 δανειολήπτες είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός που απαντάει στις απαιτήσεις της κοινωνίας σε αυτή την κομβική στιγμή
Το Υπουργείο…
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα θελήσει κάτι περισσότερο και στα δύο ζητήματα, ζητώντας να μπει αρκετά πιο ψηλά ο πήχης.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι από την κυβέρνηση, θα υπάρξει και εκεί απάντηση των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η θέση των τραπεζών είναι ότι θα τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, περίπου ένα δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές διάστημα με την εντατικοποίηση της αποδοχής των προτάσεων που έχουν γίνει από τους δανειολήπτες.
Τα δύο άλλα θέματα είναι η μείωση των προμηθειών οι οποίες δρομολογούνται από τις τράπεζες και θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού που θα εστιάζεται στο IRIS που τρέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα από το web banking.
Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ήδη έχει ξεκινήσει η αύξησή τους και είναι πολύ πιθανό στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν όλες οι τράπεζες να το έχουν πράξει σε ένα βαθμό τουλάχιστον. καταθέσεις.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ζητήματα, ειδικά σε αυτό της στήριξης των συνεπών δανειοληπτών, προϋπόθεση αποτελεί η αποδοχή του προγράμματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
Πίεση σε 3 μέτωπα στις τράπεζες: Δάνεια, προμήθειες και καταθέσεις
Εντείνεται η πίεση της κυβέρνησης -και μάλιστα από το ανώτατο δυνατό επίπεδο- στις διοικήσεις των τραπεζών για άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των δανειοληπτών, οι οποίοι μέχρι τώρα σηκώνουν μόνοι τους το οικονομικό βάρος της ζημιάς που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων.
Η «ατζέντα» της πίεσης διευρύνεται και με άλλα τρία θέματα: την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των υποψηφίων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη μείωση των επιβαρύνσεων από τις προμήθειες -μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό κατάλογο των χρεώσεων που μπαίνουν στο στόχαστρο- και φυσικά την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις που παραμένουν καθηλωμένα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, παρά την τριπλή αύξηση επιτοκίων στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε από τις τράπεζες να σηκώσουν οι ίδιες το οικονομικό βάρος στήριξης χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Το μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων -και των επιβαρύνσεων που προκαλούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά- γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Μόλις χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε ακόμη ένα μήνυμα στις αγορές, λέγοντας ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι σε όλα τα πιθανά σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο, δηλαδή στο 2%.
Αυτό σημαίνει…
ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14-15 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων και αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα έχουμε την τρίτη διαδοχική αύξηση του 0,75% ή αν θα ανακοπεί ο ρυθμός στο 0,5%.
Σε κάθε περίπτωση, το 2022 θα φύγει με το ευρωπαϊκό επιτόκιο στην περιοχή του 2,5%-2,75%, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες.
Ήδη, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 15 χρόνια υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί κατά 100 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι τουλάχιστον δύο αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί από την ΕΚΤ για την περίοδο έως το 1ο τρίμηνο του 2023, η μηνιαία επιβάρυνση θα φτάσει στα 150 ευρώ τον μήνα.
Προς το παρόν, όλο αυτό το βάρος το σηκώνουν οι δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες μετακυλίουν αυτόματα το κόστος στους δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτόκια των καταθέσεων που παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο μηδέν, κάτι που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σ
τα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε τον Οκτώβριο στο 0,04% έναντι 0,03% τον Αύγουστο, ενώ στο υφιστάμενο υπόλοιπο των δανείων είχαμε αύξηση από το 3,61% τον Αύγουστο στο 4,23% τον Οκτώβριο και είναι δεδομένο ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου θα αποτυπώσουν και νέα άνοδο.
Η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων είναι ένα θέμα στο οποίο έδωσε έμφαση και ο Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Πηγή: newsme.gr