Έκτακτο επίδομα: Ανατροπή με το ποσό – Ποιοι κόβονται

επίδομα: Νέα δεδομένα για το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί από την κυβέρνηση ενόψει… ακρίβειας και Πάσχα. Δείτε αναλυτικά…

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιταγή ακρίβειας, ή το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022» που θα δοθεί σαν επίδομα και θα δώσει ανάσα σε ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν την Τετέρτη (16/3).

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, νέοι δικαιούχοι αναμένεται να είναι οι χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, οι έγγαμοι με παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021), και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, (με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες).

Ανατροπή με το ποσό – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Ωστόσο, παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αυξημένο ποσό κατά 50 ευρώ -δηλαδή συνολικά 300 ευρώ- σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως θα δοθούν 250 ευρώ σε 4 κατηγορίες:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Ποιοι δεν θα πάρουν το επίδομα

Όπως φαίνεται, δεν θα πάρουν επίδομα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί συνολικά σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ).

Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Η πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα το νέο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

«Ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο.

Υπενθύμισε ότι ήδη για τοι πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν επιδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ αυτή την εβδομάδα έρχονται στη Βουλή το νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ το έτος σε μόνιμη βάση, καθώς και οι διατάξεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, αυξήθηκε φέτος κατά 90 εκατομμύρια το επίδομα θέρμανσης το οποίο ανέρχεται πλέον συνολικά στα 174 εκατομμύρια ευρώ.

επίδομα: Έρχονται ανακοινώσεις για επιδότηση σε ρεύμα – αέριο και έκτακτο επίδομα

Αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το “πακέτο” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που πρόκειται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Οι αυξημένες επιδοτήσεις θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο με βάση τα δεδομένα των αγορών ενέργειας του Μαρτίου τα οποία μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για το διάστημα μέχρι την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 321,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 211,71 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου.

Στο φυσικό αέριο η διεθνής τιμή στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε ρεκόρ όλων των εποχών την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας έως και τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να αποκλιμακωθεί σημαντικά στη συνέχεια, στο επίπεδο των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τέλος της εβδομάδας.

Σε επίπεδο τελικού καταναλωτή η τιμή διάθεσης του αερίου από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 0,09705 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα από τον Ιανουάριο οπότε έφθασε στα 0,12531 ευρώ αλλά σε τριπλάσια επίπεδα από πέρυσι (το Φεβρουάριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,02976 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

επίδομα: Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται:

Για τους οικιακούς καταναλωτές (κυμαινόμενα τιμολόγια, πρώτη κατοικία), 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Παράλληλα, την προσεχή Τετάρτη θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και για το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν το Πάσχα στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Με βάση τις αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι δικαιούχοι του επιδόματος αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμό το 1.500.000 και όλοι αυτοί ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί πριν το Πάσχα και αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό:

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Έγγαμοι με παιδιά & μονογονεϊκές οικογένειες που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα και έχουν χαμηλά εισοδήματα
Δικαιούχοι Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος
Άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα
Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι τα ετήσια εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) του 2020 (φορολογικές δηλώσεις 2021) ενώ για τα περιουσιακά κριτήρια θα ληφθουν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες του 2021 και όχι οι νέες κατά πολύ αυξημένες.

επίδομα: Εισοδηματικά κριτήρια χαμηλοσυνταξιούχων:

– Άγαμοι: Έως 7.200 € – Έγγαμοι: Έως 14.400 €
– Αξία περιουσίας: Έως 200.000 €
– Ύψος επιδόματος: 250 € (+50 €/παιδί)

Εισοδηματικά κριτήρια οικογενειών με παιδιά:

1 παιδί: Ετ. Εισόδημα έως 10.500 €
2 παιδιά: Ετ. Εισόδημα έως 12.000 €
3 παιδιά: Ετ. Εισόδημα εώς 13.500 €

Ύψος επιδόματος: 250 € (+50 €/παιδί)

238.000 νοικοκυριά Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

– Θα εισπράξουν: Ένα επιπλέον επίδομα

173.000 άτομα με αναπηρία

– Θα λάβουν: 250 €
– Κριτήρια: Να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤ