Επιχειρήσεις: Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον των αρτοποιείων καθώς δε σταματούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων αυτών, και ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα προστέθηκαν άλλα επτά σε όλη τη χώρα.
Η ενεργειακή κρίση με τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών σε συνδυασμό με το μειωμένο τζίρο τους έχει οδηγήσει τους εν λόγω επιχειρηματίες σε απόγνωση.
Την έντονη ανησυχία και την αγωνία του για το μέλλον των αρτοποιείων σε πανελλήνιο, αλλά και τοπικό επίπεδο, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Έβρου, Κώστας Κεβρεκίδης.
Η ενεργειακή κρίση έπληξε αλύπητα τον κλάδο που δεν μπορεί να διαχειρισθεί τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα ενός φούρνου και αυτό μοιραία οδηγεί σε δυσάρεστες και δίχως επιστροφή αποφάσεις.
Επιχειρήσεις: Λουκέτο!
Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε, επτά φούρνοι στον νομό έβαλαν λουκέτο, τρεις από το νότιο τμήμα και οι άλλοι τρεις από τον κεντρικό και βόρειο Έβρο. Από τη στιγμή που έφθασαν να επιδοτούν το φούρνο από τα έσοδα της δεύτερης ενασχόλησης που είχαν με τα χωράφια, αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να το συνεχίσουν.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», τόνισε ο κ Κεβρεκίδης. Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι φούρνοι ανατιμήθηκαν, η τιμή της κιλοβατώρας επίσης. Ανατίμηση στο ψωμί δεν τολμούν να κάνουν διότι αυτό φέρνει πτώση του τζίρου, οπότε η επιβίωση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη.
Ο πρόεδρος των Αρτοποιών εκτιμά ότι πολλοί φούρνοι θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι το τέλος της χρονιάς διότι τα Χριστούγεννα κάνουν τζίρο. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο ένα 15% των φούρνων θα βάλει λουκέτο και αυτό για την περιοχή του Έβρου όπως ο ίδιος προβλέπει θα σημαίνει κλείσιμο εννέα με δέκα αρτοποιείων επί συνόλου εκατό που λειτουργούν σήμερα.
Προειδοποίηση σε επιχειρήσεις για πρόστιμα και «λουκέτα»
Προειδοποιητικά μηνύματα απέστειλε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα e-mail χιλιάδων επιχειρήσεων που εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Με τα μηνύματα αυτά, η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους να της αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων που έχουν εκδώσει, διότι από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου όσες δεν το έχουν πράξει θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα και «λουκέτα» για 2 έως και 10 μέρες.
1) Θα επιβάλλεται στην υπόχρεη επιχείρηση πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στα μη διαβιβασθέντα φορολογικά στοιχεία, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο εφόσον η ελεγχόμενη επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία ή χαμηλότερο των 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο εάν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
2) Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) 11 ή περισσοτέρων αποδείξεων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ή ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα αναστέλλεται άμεσα η λειτουργία επαγγελματικής εγκατάστασης:
– για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,
– για 96 ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Για την ίδια παράβαση
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο της παράβασης του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.
Σύντομα, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή ρυθμίσεις με τις οποίες θα προβλέπονται κυρώσεις και για τη μη διαβίβαση των δεδομένων των τιμολογίων στην πλατφόρμα myData.
Φόβος για λουκέτα σε 4 στις 10 επιχειρήσεις
Φόβοι για νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, έλλειψη ρευστότητας και το δείκτη βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.
Στην έκθεση αποτυπώνεται η σταθεροποίηση της κατάστασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με κάποια σημάδια ανάκαμψης αλλά και χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύεται για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο και διαμορφώνεται στις 54,3 μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη την καθίζηση που υπέστη το 2020, όπου από τις 66,4 μονάδες που ήταν πριν την πανδημία διολίσθησε στις 20,1 μονάδες, φαίνεται ότι το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η καλή τουριστική περίοδος και τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί αποτέλεσαν τους παράγοντες για την περαιτέρω άνοδό του, περιορίζοντας τις αρνητικές προσδοκίες από την τρόικα των εν εξελίξει κρίσεων.
Ωστόσο, δεν προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι τα εξής:
Αποτίμηση πρώτου εξαμήνου 2022
Δείκτης οικονομικού κλίματος
– Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύθηκε για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο και διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες.
Ειδικότερα, το 24,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως η κατάσταση τους βελτιώθηκε και το 29,1% πως παρέμεινε αμετάβλητη. Από την άλλη μεριά το 45,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε πως η κατάστασή του επιδεινώθηκε.
Κύκλος εργασιών
Για το 1ο εξάμηνο του 2022 το 24,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών, το 26,8% δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερός, ενώ το 46,3% δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών.
– Για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν αύξηση κύκλου εργασιών (24,2%) ο μέσος όρος αύξησης ήταν 22,4%, ενώ για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν μείωση κύκλου εργασιών (46,3%) ο μέσος όρος μείωσης ήταν 33,9%.
– Η εικόνα είναι καλύτερη για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες και σαφώς χειρότερη είναι στο εμπόριο, ενώ ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει πολύ χειρότερα στοιχεία σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
– Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δήλωσαν αύξηση κύκλου εργασιών είναι αναλογικά 10 περισσότερες σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις ενώ το αντίστροφο ισχύει για όσες δήλωσαν μείωση.
Ζήτηση – Παραγγελίες προς προμηθευτές
Το 28,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση της ζήτησης, το 26,3% δήλωσε πως παρέμενε η ίδια, ενώ το 44,8% δήλωσε ότι μειώθηκε.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς και αυτές που ανήκουν σε νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες ως προς την ζήτηση.
Το 25% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση των παραγγελιών προς προμηθευτές, το 27,1% δήλωσε πως έμειναν οι ίδιες, ενώ το 46,6% μείωσε τις παραγγελίες του.
Ρευστότητα – Ταμειακά διαθέσιμα
Περισσότερες από 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (52,7%) δήλωσαν μείωση των ρευστών διαθεσίμων τους σε αντίθεση με το 22% που αυξήθηκαν.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν μικρότερα αλλά όχι αμελητέα προβλήματα ρευστότητας σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν και οι επιχειρήσεις σε νησιωτικές περιοχές.
Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι είχαν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).
Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις (49,6% και 46% αντίστοιχα που είτε δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα είτε αυτά επαρκούν για λιγότερο από μήνα), ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για
λιγότερο από μήνα ανέρχεται στο 58,9%.
Απασχόληση
Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι θετικό για όλους τους κλάδους με το 9,4% των επιχειρήσεων να δηλώνουν αύξηση προσωπικού έναντι του 8,5% που δήλωσαν μείωση.
Το 18,3% των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου δήλωσαν αύξηση της απασχόλησης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τα αντίστοιχα των επιχειρήσεων στην Αττική (7,2%) στη Βόρεια Ελλάδα (8,8%) και στην Κεντρική Ελλάδα (8,5%).
Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000€ ή/και προσωπικό από 1 έως 4 άτομα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι μείωσαν το προσωπικό τους σε σχέση με αυτές που το αύξησαν (προσλήψεις 2,5% και 7,7% αντίστοιχα έναντι αποχωρήσεων 6,2% και 10,5% αντίστοιχα).
Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις με πάνω από 500.000 € κύκλο εργασιών ή με προσωπικό πάνω από 10 έως 49 εργαζόμενους οι οποίες δήλωσαν αύξηση της απασχόλησης σε ποσοστά άνω του 25% και άνω του 42% αυτών αντίστοιχα.
Πηγή: newsme.gr