Βαριά πρόστιμα αναμένονται να επιβληθούν από την ΑΑΔΕ σε τουλάχιστον 100.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ή πρόκειται να υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική τους ή την τροποποιητική τους φορολογική δήλωση.
Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και 500 ευρώ, ενώ αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, επιβάλλεται επιπλέον τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την προκαθορισμένη ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Η «αυλαία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε στις 30 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλουν ακόμη και σήμερα τη φορολογική τους δήλωση.
Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με το συνολικό αριθμό των φετινών δηλώσεων να έχει φθάσει στα 6.526.130, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών.
Εφορία: Ποινή
Η Εφορία πάντως δεν χαρίζεται σε όσους καθυστερούν να υποβάλλουν δήλωση. Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Σε όλους τους φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.
Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:
Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό.
Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
Εφορία: Εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμα
Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις τροποποιήσεων:
Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα.
Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
Εφορία: Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται σε έξι μέρες
Η ΑΑΔΕ αναμένεται από την αρχή του νέου έτους να παραγράψει πολλές φορολογικές υποθέσεις που αφορούν φορολογία εισοδήματος, ακίνητα, ΦΠΑ και άλλους φόρους.
Για τον λόγο αυτό, οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων και να στείλουν τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2022.
ΑΑΔΕ: Το 50% των υπαλλήλων χωρίς «bonus επίτευξης στόχων»
Ο λόγος της παραγραφής των υποθέσεων είναι μία απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών.
Εφορία: Ποιες είναι οι φορολογικές υποθέσεις
Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2016 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες είχαν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή είχαν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούσαν στη χρήση του 2013, αλλά οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής έφτανε στα οκτώ έτη.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2011,για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία, όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια και επομένως υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση , ο χρόνος της μη παραγραφής ήταν η δεκαετία.
Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ίσχυε δεκαετής περίοδος παραγραφής.
Οι υποθέσεις του έτους 2006. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία είχε το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Μάλιστα, με βάση απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση.
Στη βάση αυτή οι εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να «σκανάρουν» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις προχωρώντας άμεσα στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.
Προσφυγές: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δικαιώνονται
Φόρους και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ γλιτώνουν σχεδόν τρεις στους δέκα φορολογούμενους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αναζητώντας το δίκιο τους.
Οι φορολογούμενοι, δικαιώθηκαν καθώς η ΔΕΔ αφού εξέτασε τις υποθέσεις ακύρωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 εξετάστηκαν από την ΔΕΔ, 6.238 προσφυγές φορολογουμένων. Από αυτές έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.751 ή το 28,1%.
Απορρίφθηκαν άμεσα οι 3.907 προσφυγές ή το 62,6% ενώ 565 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσμίας των 120 ημερών. Για 13 προσφυγές οι φορολογούμενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση.
Το ποσοστό των φορολογουμένων που δικαιώθηκαν ανήλθε στο 28,1% στο 10μηνο και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, το 2021 εκδόθηκαν από τη ΔΕΔ, συνολικά 8.456 αποφάσεις. Από αυτές 3.545 (41,9%) αφορούσαν σε διοικητικό προσδιορισμό φόρου και 4.911 (58,1%) σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου.
Από τις ρητές αποφάσεις που αφορούσαν σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου το 57,3% ήταν απορριπτικές ενώ το 42,7% ήταν θετικές και δικαίωσαν τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, από τις ρητές αποφάσεις που αφορούσαν σε διοικητικό προσδιορισμό φόρου, το 53,7% ήταν απορριπτικές ενώ το 46,3% ήταν θετικές.
Εφορία: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Το 2021 εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ 10.268 προσφυγές, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές, εν όλω ή εν μέρει, 3.685, δηλαδή το 35,89%.
Το 2020 εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ, 4.951 υποθέσεις, από τις οποίες δικαιώθηκαν, εν όλω ή εν μέρει οι 1.886, δηλαδή το 38,1%.
Το 2019 εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ, 7.138 υποθέσεις, εκ των οποίων δικαιώθηκαν οι 2.465, ή το 34,5%.
Το 2018 εκδικάστηκαν 8.170 υποθέσεις εκ των οποίων δικαιώθηκαν οι 3.179 ή το 38,9%.
Το 2017 εκδικάστηκαν 10.291 υποθέσεις εκ των οποίων δικαιώθηκαν οι 2.205 ή το 21,4%.
Το 2016 εκδικάστηκαν 8.711 προσφυγές και δικαιώθηκαν οι 1.381 ή το 15,9%.
Το 2015 οι προσφυγές που εκδικάστηκαν ήταν 10.222 εκ των οποίων δικαιώθηκαν μόνο οι 490 ή το 4,8%.
Το 2014 εκδικάστηκαν 7.832 υποθέσεις και δικαιώθηκαν οι 1.346 ή το 17,2%.
Το 2013 (πρώτο έτος λειτουργίας της ΔΕΔ) οι υποθέσεις που εκδικάστηκαν ήταν 261 και δικαιώθηκαν οι 27 ή το 10,3%.