Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ για τους “αδικημένους”-Τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομική “ανάσα” αναμένεται να δώσει σε χιλιάδες ευάλωτους συνταξιούχους το έκτακτο “δώρο” Πάσχα σε περίπτωση που αποφασισθεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια οικονομική ενίσχυση που αναμένεται να είναι ύψους 250 – 300 ευρώ δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, κοντά στο Πάσχα, και θα στοχεύει ειδικά σε όσους δεν καρπώθηκαν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου όταν έχουν καταβληθεί και τα αναδρομικά για τον μήνα Ιανουάριο και ο ΕΦΚΑ θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Ωστόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη διαμορφωθεί οι βασικές κατηγορίες των συνταξιούχων που θα εισπράξουν το έκτακτο βοήθημα.

Αυτές είναι οι εξής:

  • 155.000 συνταξιούχοι που τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους (κατάργηση φορολογικής κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων, βελτίωση ποσοστών αναπλήρωσης) και ένα μήνα μετά διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75%.
  • 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική  εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ, δηλαδή ήταν πολύ μικρές.
  • 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) που συνολικά, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ.
  • 320.000 είναι οι συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση, η οποία όμως ήταν πολύ χαμηλή (στα επίπεδα των 10 –  20 ευρώ). Μπορεί να μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά τους, αλλά το τίμημα ήταν να περιοριστεί δραματικά το τελικό ποσό της αύξησης.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως όταν έχεις κρίσεις και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».

Ο Υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια.

πηγή: workenter.gr