Έκτακτος έλεγχος σε IBAN λογαριασμών – Ποιους θα κοιτάξουν

Καταθέσεις σε λογαριασμούς αναμένεται να ελέγξει η ΑΑΔΕ για συγκεκριμένα έτη του παρελθόντος. Ποιοι θα πρέπει να… ανησυχούν.

Σαφάρι ελέγχων αναμένεται από την ΑΑΔΕ στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, στο “μάτι” της Εφορίας μπαίνουν τα έτη 2016 και 2011.

Θέλουν να βρουν τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα και διάφορες μεταφορές ποσών ή υπόλοιπα λογαριασμών που δεν αντικατοπτρίζοννται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των δικαιούχων των λογαριασμών.

Γιατί γίνεται ο έλεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις – Ποιους αφορά

Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί πλέον συνήθη διαδικασία για την ΑΑΔΕ, καθώς αποδεικνύεται, ότι με μεγάλη ευκολία μπορεί να ανακαλύψει αδήλωτα εισοδήματα, εφόσον υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αποτελεί, δε, το Α και το Ω των φορολογικών ελέγχων, καθώς μέσω αυτών εντοπίζεται απόκρυψη εισοδημάτων και φοροδιαφυγή.

Η στόχευση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στα δύο αυτά έτη, 2016 και 2011, γίνεται επειδή στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται, είτε αφορούν αδήλωτες καταθέσεις, είτε άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Το έτος 2016 παραγράφεται στο τέλος Δεκεμβρίου λόγω πενταετίας ενώ το 2011 λόγω 10ετίας, και εφόσον υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία» τα οποία διευρύνουν την προθεσμία παραγραφής στη δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η/1/ 2023 οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ελεγχθούν, ακόμη και αν έχουν στους λογαριασμούς τους, αδήλωτα ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Τι προβλέπεται για όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις 

Οι ποινές που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τις αδήλωτες καταθέσεις είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, καθώς τα ποσά που θα εντοπιστούν φορολογούνται με 33%, και στο ποσό προστίθεται η αναλογούσαν εισφορά αλληλεγγύης συν προσαυξήσεις για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Σε πολλές περιπτώσεις το τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο καταθέτης, ξεπερνά το 50% ή και το 90% των αδήλωτων καταθέσεων.

Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι δύο και συγκεκριμένα:

Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.

Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Ελέχθησαν ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ – Τι συνέβη

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί καθημερινά η ΑΑΔΕ και ειδικά στον τομέα του ΦΠΑ βγάζοντας «λαβράκια» , αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο πρώτο 7μηνο του 2022 σε 109 έρευνες (εκκρεμούν άλλες 128) προχώρησε σε 98 απενεργοποιήσεις ΑΦΜ.

Δεκάδες φορολογικές απάτες στον τομέα του ΦΠΑ αποκαλύπτουν κάθε μήνα οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 109 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 128 νέες έρευνες.

Τι βρήκαν οι έλεγχοι

Μετά τους ελέγχους η εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 98 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι έμποροι».

Το 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες υποθέσεις βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα στο 7μηνο ολοκλήρωσαν τον έλεγχο 12.495 φορολογικών υποθέσεων.

Από τις υποθέσεις αυτές 7.745 είναι «φρέσκες» υποθέσεις, δηλαδή της τελευταίας πενταετίας. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί στις υποθέσεις αυτές αφού, όπως αναφέρουν έμπειροι ελεγκτές, έχουν… ζουμί.

Πότε απενεργοποιείται ο ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής, αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.

Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Διαπιστώνονται ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.

Μετά από έλεγχο διαπιστώνεται απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν τον ΑΦΜ τους δεν μπορούν:

Να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.

Να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων.

Να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).

Να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Πηγή: newsme.gr