Εκτός σχεδίου δόμηση: ολόκληρη η τελική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος  για την εκτός σχεδίου δόμηση, που φέρνει το ecopress ολόκληρη στο φως δίνει δικαιώματα δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων με βάση τη χρονολογία δημιουργίας τους  προ του 1985 και έως το 2003. Καλύπτει και τα «τυφλά οικόπεδα» με νόμιμη δουλεία διόδου ενώ βάζει όρο «νοκ άουτ» για νέες οικοδομές να έχει ήδη χτίσει ο γείτονας σε συγκεκριμένη απόσταση. Ταυτοχρόνως χάνουν το δικαίωμα δόμησης χιλιάδες παλαιά και νέα οικόπεδα ακόμη και εάν έχουν την αρτιότητα.

Για εκτός σχεδίου  γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι αγόρασαν ή και συνεχίζουν να αγοράζουν οικόπεδο την τελευταία πενταετία, που στη νομοθετική ρύθμιση τρέχει με ανοιχτή καταληκτική προθεσμία έως τη ψήφιση του νέου νόμου του ΥΠΕΝ.

Οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Ιανουαρίου 2024. Έκτοτε το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να διαμορφώσει την τελική μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, που θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, ημερομηνία που το ΥΠΕΝ ορίζει ότι θα ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει πολεοδομικός σχεδιασμός, προκείμενου μέχρι τότε να εκδίδονται οικοδομικές άδειες και να γίνονται μεταβιβάσεις και επενδύσεις, που έχουν παγώσει μετά από ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Η τελική μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση  περιλαμβάνεται  σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο όπως λένε οι πηγές από το υπουργείο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς πάντως μέχρι τώρα να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος για τη διαβούλευση και την κατάθεση για ψήφιση των επίμαχων ρυθμίσεων από τη Βουλή.

Σκυλακάκης: “για την πραγματική λύση θα απαιτηθούν 3 έως 4 έτη”

Η – μέχρι τώρα- τελική διατύπωση  της νομοθετικής ρύθμισης, αφού έχουν συγγραφεί στο υπουργείο περισσότερες από οκτώ version του σχετικού νομοσχεδίου και μέχρι να βγει επισήμως στην διαβούλευση δεν αποκλείονται νέες αλλαγές, που φέρνει στο φως το ecopress  περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι εναρμονίζονται απολύτως με τις σχετικές περιγραφές που έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε δημόσιες δηλώσεις του  τονίζοντας ότι: “η πραγματική λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, για τον οποίο θα απαιτηθούν 3 έως 4 έτη”. 

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώνεται από τις διατάξεις του κειμένου του σχεδίου νόμου και έχει πει ο κος Σκυλακάκης για τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης:

-Περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των οικοπέδων στα οποία μπορούσε να γίνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιοχές που έχουν μείνει έως τώρα «απείραχτες» θα επιβαρυνθούν πολύ λιγότερο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός

-Θέτει  περιορισμούς  για δικαίωμα δόμησης σε γήπεδα προ του 1985 και έως το 2003, καθώς παράλληλα με τις άλλες πολεοδομικές προϋποθέσεις  επιτρέπεται σε αυτά η δόμηση μόνον εάν στην περιοχή όπου βρίσκονται υφίστανται τουλάχιστον δύο παλαιότερες κατοικίες, χτισμένες εντός ζώνης 50 μέτρων από τον άξονα της οδού. Και μπορούν να ανεγερθούν νέες κατοικίες μόνον σε οικόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση έως και δύο χιλιομέτρων από τα υφιστάμενα κτίρια της περιοχής, που έχουν ανεγερθεί νόμιμα.

Σχετικά ο κός Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει με δηλώσεις του ότι: «Η μεγαλύτερη επιβάρυνση γίνεται από το πρώτο σπίτι, όχι από τα επόμενα. Το ίδιο ισχύει με τη διαταραχή του τοπίου και την περιβαλλοντική επίπτωση. Το πρώτο σπίτι κάνει τη «διάσπαση» του τοπίου, τα επόμενα κάνουν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο».

 Ποιοι χτίζουν και ποιοί χάνουν το δικαίωμα δόμησης

-Η γενική πρόβλεψη της νομοθετικής ρύθμισης για γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο-κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας οδό είναι ότι: «Μπορούν να δομούνται εκείνα που δημιουργήθηκαν πριν τις 31 Μαΐου 1985 ή από την 31η Μαΐου 1985 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2003 και έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 25 μέτρων σε οδό η οποία διακρίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων και είτε συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό είτε στη διάνοιξή της ή στη συντήρησή της έχει εμπλακεί το Δημόσιο».

-Για τα τυφλά οικόπεδα δίνεται δικαίωμα δόμησης «σε νομίμως συστημένη δουλεία διόδου, υφιστάμενη προ του 1985, ανεξαρτήτως πλάτους, η οποία να συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών»

Επικαιροποιούνται οι μεταβατικές ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, οι οποίες αφορούν τόσο σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων όσο και τα εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, για τα οποία καταργήθηκε το δικαίωμα δόμησης  με τον νόμο 4759/2020 (ΦΕΚ 245 Α 9-12-2020). Σημειώνεται ότι για τα λεγόμενα μικρά οικόπεδα ισχύει προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου 2024 για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση οικοδομικής άδειας για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γηπέδου, που έκαναν χρήση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ και έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

-Καθιερώνονται ειδικές προϋποθέσεις για τη δόμηση βιομηχανίας στην εκτός σχεδίου περιοχή.

-Ορίζονται εξαιρέσεις για τη δόμηση αγροτικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, αντλητικών εγκαταστάσεων.

-Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται και όσοι έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες για τη δόμηση, κατά παρέκκλιση, σε ειδικές κατηγορίες οικοπέδων (του 1962, 1964, 1978 κ.λπ.) με αρτιότητα κάτω των 4 στρεμμάτων, βάσει του νόμου 4759/2020 (άρθρο 40).

-Μένει εκτός των νέων ρυθμίσεων για δόμηση η Μύκονος. Προβλέπεται σχετικά ότι: «έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) Δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.9.2024 αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές της νήσου Μυκόνου», με ορισμένες εξαιρέσεις χρήσεων.

-Για τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται θα καταβάλλεται τέλος περιβαλλοντικού ισοδύναμου, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα με Προεδρικό Διάταγμα. Τα χρήματα θα αξιοποιούνται για έργα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου όπου βρίσκεται το κάθε οικόπεδο.  Παράλληλα καταργείται το τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου και το πέντε τοις χιλίοις (5‰)

Ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Η  μεταβατική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος  για την εκτός σχεδίου δόμηση, που φέρνει το ecopress  ολόκληρη στο φως (με την έως τώρα αρίθμηση των άρθρων) έχει ως εξής:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

Άρθρο 80

Mεταβατικές προϋποθέσεις οικοδομησιμότητας σε γήπεδα κείμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών

1.Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της περ. γ της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011 και υπό την επιφύλαξη τυχόν μεγαλύτερου ορίου αρτιότητας ή όρων και περιορισμών δόμησης που προβλέπονται από υπερκείμενο πολεοδομικό ή χωρικό σχεδιασμό, δύνανται να δομούνται πέραν των γηπέδων με πρόσωπο σε αναγνωρισμένο ή χαρακτηρισμένο δρόμο, γήπεδα εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ., γήπεδα εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ., κείμενα εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών εφόσον:

α)  δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 και έχουν πρόσωπο τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μέτρων σε οδό που:

αα) εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον τριών και ημίσεος (3,5) μέτρων και

ββ) συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και

γγ) είτε αυτή να έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας και

δδ) σε περίπτωση κατοικίας να υφίστανται τουλάχιστον δύο (2) κτίρια με χρήση κατοικίας εντός ζώνης 50 μ. από τον άξονα της οδού και σε απόσταση έως δύο (2) χλμ εκάστου εξ αυτών από το γήπεδο και τα κτίρια αυτά ανεγέρθηκαν είτε προ της 28ης.7.2011 και εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες του 2011, είτε μετά την 28η.7.2011 και διαθέτουν οικοδομική άδεια.

β)  δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 και έχουν πρόσωπο:

αα) τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μέτρων σε οδό που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον τριών και ημίσεος (3,5) μέτρων, η οποία έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας και σε περίπτωση κατοικίας υφίστανται τουλάχιστον δύο (2) κτίρια με χρήση κατοικίας εντός ζώνης 50 μ. από τον άξονα της οδού και σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων εκάστου εξ αυτών από το γήπεδο και τα κτίρια αυτά ανεγέρθηκαν είτε προ της 28ης.7.2011 και εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες του 2011, είτε μετά την 28η.7.2011 και διαθέτουν οικοδομική άδεια.

ή

ββ) αποκλειστικά για τις περιπτώσεις κατοικίας  και έχουν πρόσωπο τουλάχιστον τριών και ημίσεος (3,5) μέτρων σε οδό που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, η οποία έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας και υφίσταται τουλάχιστον ένα (1) κτίριο με χρήση κατοικίας εντός ζώνης 50 μ. από τον άξονα της οδούκαι σε απόσταση έως διακόσια πενήντα (250) μέτρα από το γήπεδο και το κτίριο αυτό ανεγέρθηκεείτε προ της 28ης.7.2011 και εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες του 2011, είτε μετά την 28η.7.2011 και διαθέτει οικοδομική άδεια.

ή

γγ) σε νομίμως συστημένη δουλεία διόδου, υφιστάμενη προ του 1985, ανεξαρτήτως πλάτους, η οποία να συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών ή με οδό που πληροί τις προϋποθέσεις των υποπερ. αα, ββ και γγ της περ. α, εφόσον υφίσταται ένα (1) τουλάχιστον κτίριο που εξυπηρετείται από τη δουλεία και διαθέτει οικοδομική άδεια.

2.Η συνδρομή των προϋποθέσεων των περ. α και β της παρ. 1 αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο και το σύνολο των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων εισάγονται υποχρεωτικά κατά την αίτηση για προέγκριση ή βεβαίωση όρων δόμησης στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» από τον διαχειριστή της αίτησης και γίνεται υποχρεωτικά αναφορά αυτών, στη δήλωση του μηχανικού επί του οικείου τοπογραφικού διαγράμματος.

3,Δεν απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 1 για τη δόμηση:

α) γηπέδων που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 για τα οποία έχουν εκδοθεί προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών ή οικοδομικές άδειες ή αναθεωρήσεις προ της θέσης σε ισχύ του παρόντος με εξαίρεση των περιπτώσεων που υφίστανται αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις περί ακύρωσης των εν λόγω οικοδομικών αδειών. Οι ανωτέρω οικοδομικές άδειες και προεγκρίσεις δύνανται να αναθεωρούνται και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος χωρίς απαίτηση τήρησης των ως άνω προϋποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπονται ανεξαρτήτως χρόνου δημιουργίας γηπέδου αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών αποκλειστικά εντός του ιδίου όγκου και περιγράμματος και χωρίς αύξηση δόμησης.

β) γηπέδων που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 που απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από την δημοσίευση του παρόντος και στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και υφίσταται σχετικική υπεύθυνη δήλωση μηχανικού του ν. 651/78 επί του σχεδίου που συνοδεύει την συμβολαιογραφική πράξη.

γ) των περιπτώσεων που έχει υποβληθεί εμπροθέσμως αίτημα κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020.

4.Δεν απαιτείται η τήρηση της προϋπόθεσης του πλάτους οδού της υποπερ. αα περ. α παρ. 1 για τη δόμηση:

α) γηπέδων που δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 για τα οποία έχουν εκδοθεί προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών ή οικοδομικές άδειες ή αναθεωρήσεις προ της θέσης σε ισχύ του παρόντος. Οι ανωτέρω οικοδομικές άδειες και προεγκρίσεις δύνανται να αναθεωρούνται και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος χωρίς απαίτηση τήρησης της ως άνω προϋπόθεσης.

β) γηπέδων που δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 και απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από την δημοσίευση του παρόντος και στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και υφίσταται σχετικική υπεύθυνη δήλωση μηχανικού του ν. 651/78 επί του σχεδίου που συνοδεύει την συμβολαιογραφική πράξη.

5.Για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3 του π.δ. της 24/31 Μαίου 1985 (ΦΕΚ Δ’ 270) εξακολουθεί να εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 1 του ιδίου π.δ.

Άρθρο 81

Περιβαλλοντικό ισοδύναμο

1.Πριν από την έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) στις περιπτώσεις αδειών που εκδίδονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 80 καταβάλλεται περιβαλλοντικό ισοδύναμο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα κατόπιν πρότασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με  το ίδιο προεδρικό διάταγμα  καθορίζονται η διαδικασία καταβολής του ως άνω ισοδυνάμου, ο τρόπος εκταμίευσης για την χρηματοδότηση των δράσεων των Δήμων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια της παρούσας παραγράφου και σύμφωνα με την ιεράρχηση των έργων υποδομής που προβλέπονται από το Τοπικό ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή.

Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως παρακαταθήκη προς όφελος του Πρασίνου Ταμείου, η οποία θα ενεργοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που βρίσκεται το γήπεδο.

2.Από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 1 καταργείται το τέλος πέντε τοις εκατό (5%) επί του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου και το πέντε τοις χιλίοις (5‰) στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4759/2020 (Α’ 245).

Άρθρο 82

Έκδοση πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών στα δομημένα με νόμιμη οικοδομική άδεια

Στο άρθρο 40 του ν.4759/2020 όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

“10. Στα δομημένα με νόμιμη οικοδομική άδεια, κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του π.δ της 24/5/1985 (Δ’ 270) τα οποία εμπίπτουν στις περιοχές της παρ.1 του άρθρου 32 του παρόντος, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων αρτιότητας και μόνον, η έκδοση πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, για τα κτίρια, τις κατασκευές και τον περιβάλλοντα χώρο, εφόσον με τις εργασίες αυτές τηρείται το περίγραμμα του κτιρίου και δεν προσαυξάνονται τα εγκεκριμένα μεγέθη κάλυψης και δόμησης της οικοδομικής άδειας.”

Άρθρο 83

Έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου

Τροποποιείται η παρ. 1, η περ. γ της παρ. 2,προστίθεται περ. στ στην ίδια παράγραφο και τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 270 του ν. 5037/2023 και το άρθρο 270 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) Δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.9.2024 αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές της νήσου Μυκόνου. 2. Από την αναστολή της παρ. 1 εξαιρούνται οι περιπτώσεις:

α) έκδοσης εργασιών μικρής κλίμακας,

β) ενημέρωσης οικοδομικών αδειών,

γ) αναθεώρησης οικοδομικών,

δ) των περιοχών των εγκεκριμένων οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων (ΕΣΧΑΣΕ), ε) έγκρισης εκτέλεσης εργασιών της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 (Α` 167).στ) έκδοσης εγκρίσεως εργασιών ή οικ. αδειών  του άρθρου 107 παρ. 5 Ν. 4495/17.»

3. Κατά το διάστημα της αναστολής της παρ. 1 οι οικοδομικές άδειες ή αναθεωρήσεις αρμοδιότητας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου που επιτρέπονται κατ` εξαίρεση σύμφωνα με την παρ. 2 εκδίδονται από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 4. Καταργείται η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/83200/ 2031/10.8.2022 (Δ` 500) απόφαση κατά το μέρος που αφορά στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου.»

Άρθρο 84

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις

 1.Η παρ. 5 του άρθρου 4 του από 24-05-1985 π.δ. (Δ’ 270) τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων για την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθορίζονται ως εξής:

α) Ελάχιστες αποστάσεις των κτιρίων ή εγκαταστάσεων από τα όρια του γηπέδου 10 μέτρα.

αα) Κατά παρέκκλιση της παραπάνω διατάξεως, εάν μετά την τήρηση της αποστάσεως των 10,0 μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση, οι αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του γηπέδου ορίζονται ως κατωτέρω:

-Για γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων ή οικισμών, τα οποία είχαν μέχρι 27.4.1977 ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. η απόσταση του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε 5.0 μ.

-Για γήπεδα, όπως αυτά ορίζονται από το εδάφ. β της παρ.2 του άρθρ.1, οι αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σύμφωνα με το εδαφ. ββ της παρ.5 του άρθρ.1 του παρόντος.

-Για γήπεδα άρτια κατά κανόνα, τα οποία προϋφίστανται της 31.5.85, οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε 5,0 μ.

Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στις παραπάνω περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μέτρα.

β) Μέγιστο ποσοστό καλύψεως του γηπέδου τριάντα τοις εκατό (30%) της επιφάνειας του .

Σε περίπτωση ανέγερσης αποθηκών κατακορύφου τύπου (SILOS) συναρμολογουμένων (βιδωτών), βιομηχανικών ή εμπορικών αποθηκών επίσης συναρμολογούμενων , δεξαμενών υγρών καυσίμων , μέγιστο ποσοστό κάλυψης 40% της επιφανείας του.

γ) Μέγιστο ύψος έντεκα (11) μέτρα μετρούμενο από το γύρω φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την παράγραφο 10 του άρθρου 1 του παρόντος ΠΔ/τος έδαφος. Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το μέγιστο ύψος ορίζεται σε δεκατρία (13) μέτρα.

δ) Ο συντελεστής δόμησης (σδ) του γηπέδου ορίζεται σε 0,9 και ο συνελεστής (σο)  της κατ΄όγκον εκμετάλλευσης συμφώνως προς τον ισχύοντα κανονισμό. »

2.Η παρ. 6 του άρθρου 4 του από 24-05-1985 π.δ. (Δ’ 270) τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

«6.α) Κατά παρέκκλιση του εδαφ.γ της προηγούμενης παρ.5 επιτρέπεται η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την ανέγερση νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων , όταν η υπέρβαση αυτή είναι αναγκαία για την τοποθέτηση ή για την διέξοδο υψηλών μηχανημάτων.

γ) Κατ΄ εξαίρεση χωρίς τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφ. Β είναι δυνατή η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την ανέγερση αποθηκών κατακόρυφου τύπου (SILOS) συναρμολογουμένων (βιδωτών), δεξαμενών υγρών καυσίμων, καθώς και καμινάδων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Το ύψος αυτό δεν δύναται να υπερβαίνει τα σαράντα (40) μέτρα.

Επίσης χωρίς τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφ. β είναι δυνατή η καθ΄ ύψος υπέρβαση νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων εφ΄όσον στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων επιβάλλεται συγκεκριμένο ύψος ως όρος για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος .»

3.Η παρ. 7 του άρθρου 4 του από 24-05-1985 π.δ. (Δ’ 270) τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Επίσης επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ.5 του άρθρου αυτού η επέκταση υφισταμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων , εφόσον αποδεδειγμένα βρίσκονται σε λειτουργία , η οποία βεβαιώνεται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η διατύπωση γνώμης κατά την ως άνω παρ.6 , περ. β΄ και κατά το άρ. 9 Ν.3325/2005.

Η παρέκκλιση αφορά εις το ποσοστό καλύψεως του γηπέδου το οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 60% της επιφάνειας του γηπέδου, το ύψος , τον συντελεστή δομήσεως ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1,20 τον συντελεστή κατ΄ όγκον εκμεταλλεύσεως ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το “7” και στις αποστάσεις των κτιρίων (ή εγκαταστάσεων) από πλάγια και οπίσθια όρια του γηπέδου που δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος από πέντε (5) μ. Οι ανωτέρω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για την Περιφέρεια Αττικής .

Για τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας οι ανωτέρω παρεκκλίσεις εγκρίνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από γνώμη του αρμόδιου ΣΥΠΟΘΑ.»

Άρθρο 85

Επικαιροποίηση μεταβατικών διατάξεων

1.Τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 και διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Εκδίδονται με βάση τους όρους δόμησης και τις παρεκκλίσεις αυτών δυνάμει του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ΄538) και του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄270), που ισχύουν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οικοδομικές άδειες στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) εάν έχει χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας ή έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα,

 β) εάν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ή παράταση ή τροποποίηση αυτής με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις,

 γ) εάν έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. έγκριση παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης,

 δ) εάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ή στο αρμόδιο όργανο (Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α. κ.λπ.) αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας,

 ε) εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

 στ) εάν έχει υποβληθεί φάκελος παρέκκλισης στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη,

 ζ) εάν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία έργου ή δραστηριότητας ή έχει χορηγηθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.),

 η) εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν.

θ) εάν στο γήπεδο υπάρχουν εγκαταστάσεις εγκεκριμένες με διατάξεις προγενέστερες του παρόντος νόμου.»

2.Τροποποιείται η παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 και διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Οι αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 40, και οι νέες άδειες επεκτάσεων σε ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις που δεν αλλάζουν χρήση συνεχίζουν να εκδίδονται με βάση τους όρους δόμησης που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»

β. Σε περίπτωση έκδοσης νέων αδειών σε γήπεδα που δημιουργούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου με νόμιμη κατάτμηση ή με συνένωση οικοπέδων των οποίων τμήμα ή τμήματα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν κατασκευαστεί βάσει του αρ. 4 του Π/Δ/ 24-5-1985, οι άδειες εκδίδονται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση συνένωσης τα νέα τμήματα των γηπέδων δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του αρχικού γηπέδου ως είχε προ της 9-12-2020 »

γ. Οι διατάξεις των παρ. 5 α και 5β παύουν να ισχύουν όταν τα γήπεδα ενταχθούν σε ΓΠΣ  ή ΒΙΠΑ,ΒΙΠΕ,ΒΙΟΠΑ,ΒΕΠΕ» .

Άρθρο 86

Πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν χωροθετηθεί με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου

Για αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν χωροθετηθεί με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου (ΓΠΣ , ΣΧΟΟΑΠ,ΖΟΕ ή άλλα διατάγματα χρήσεων γης) ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου , όπως τα διατάγματα της παρ.2 του άρθρου 10 του από 17.71923/16.8.1923 (Α΄228) ν.δ. ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983(Α΄33) ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν. 3986/20122 (Α΄152) ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. του άρθρου 24 του ν.3894/2010 (Α΄ 204) και του ν.4608/2019 (Α΄66) ή αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού δια των οποίων καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, και βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, η πρόσβαση σε αυτές μπορεί να γίνεται και από δασικές οδούς.

πηγή: ecopress.gr