Φέτος, η «γεύση» του ελαιόλαδου θα είναι γλυκόπικρη για τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς. Παρότι αναμένεται να μειωθεί η τιμή του στα ράφια, η μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα θα πλήξει σημαντικά τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών στην Κρήτη, σήμερα (8.11.24) η τιμή του παραγωγού για το extra παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνεται στα 5,5 ευρώ το κιλό, αρκετά χαμηλότερη από τα 8 ευρώ που είχε φτάσει πέρσι, όταν η παραγωγή ήταν δραματικά μειωμένη σε πολλές μεσογειακές χώρες.
Αυτή η κατάσταση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τιμές γύρω στα 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, περίπου 20%-25% χαμηλότερα από πέρσι.
Η φετινή παραγωγή έχει ανακάμψει πλήρως, κυρίως στην Ισπανία —τη βασικότερη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης και του κόσμου—, αλλά και στην Ιταλία και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οδηγώντας σε πτώση των διεθνών τιμών του ελαιόλαδου.
Αυτό είναι ένα καλό νέο για τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, οι οποίοι πέρυσι, λόγω της αύξησης των τιμών κατά 60%-70%, περιόρισαν την κατανάλωση κατά 30%-35%.
Υπενθυμίζεται πως πέρσι, η τιμή του ελαιόλαδου έφτανε τα 13 – 14 ευρώ/κιλό στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει, όμως, ένα κακό νέο φέτος και αυτό αφορά τους Έλληνες παραγωγούς: Η παραγωγή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την αναμενόμενη. Στην Κρήτη (η οποία παράγει το 40% του ελληνικού ελαιόλαδου), οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως θα είναι έως και 50% κάτω από την αναμενόμενη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών (λόγω υψηλής παραγωγής -αλλά και φθηνής στην περίπτωση της βόρειας Αφρικής- στις άλλες μεσογειακές χώρες) και χαμηλής παραγωγής θα σημαίνει πτώση του τζίρου των Ελλήνων παραγωγών.
Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς η χαμηλότερη -εκ της αναμενομένης – παραγωγή φέτος θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερη παραγωγή το 2025.
΄Οσον αφορά, την παραγωγή βρώσιμης ελιάς, πχ καλαμών, πηγές του newsit.gr από παραγωγούς στην Αιτωλοακαρνανία αναφέρουν πως η παραγωγή φτάνει φέτος στο 70% της αναμενομένης και αυτό γιατί πολλά από λιοστάσια είναι ποτιστικά και έτσι έχουν αποφύγει εν μέρει τις συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως το μέγεθος της ελιάς είναι κατά 30% – 40% μικρότερο σε σχέση με το κανονικό, με συνέπεια να μειώνονται κατά το αντίστοιχο ποσοστό τα έσοδα και έτσι τα κέρδη ανά ελιά.
Όσον αφορά την τιμή των βρώσιμων ελιών, η νέα σεζόν ξεκινά με αυξημένες κατά 15% τιμές για τον παραγωγό σε σχέση με πέρσι, καθώς ανέρχονται στα 1,5 ευρώ/κιλό έναντι 1,3 ευρώ/κιλό.