Ελαιόλαδο: Ξαφνική πτώση στην τιμή

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου εξακολουθεί να απασχολεί τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, καθώς η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων στη Λακωνία προχώρησε πρόσφατα στην πώληση δύο βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, στην τιμή των 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Η τιμή θεωρείται ικανοποιητική – Σχόλια του συνεταιρισμού

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αλιφέρη, Γραμματέα του Συνεταιρισμού, η συμφωνία έκλεισε την Παρασκευή 11 Ιουλίου και η τιμή των 4,50 ευρώ χαρακτηρίζεται θετική για την περιοχή της Λακωνίας, ενώ θεωρείται η υψηλότερη που έχει δοθεί πανελλαδικά την τρέχουσα περίοδο. Όπως σημείωσε, «μια τιμή στα 5 ευρώ το κιλό είναι καλή για τον παραγωγό αλλά και διαμορφώνει μια ικανοποιητική τιμή και στο ράφι για τον καταναλωτή».

Η Ιταλία προορισμός των ποσοτήτων – Μειωμένη η επερχόμενη παραγωγή

Οι ποσότητες που πωλήθηκαν προορίζονται για την Ιταλία και αναμένεται να αναχωρήσουν την Πέμπτη 17 Ιουλίου. Ωστόσο, τα αποθέματα στην περιοχή μειώνονται σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνει και τη συνολική εικόνα του κλάδου. Η ερχόμενη παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη φετινή χρονιά, με τις συνολικές ποσότητες να μην ξεπερνούν τους 1.000 τόνους – έναντι 1.300 τόνων που παρήχθησαν φέτος στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού.

Δημοπρασία έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τον Συνεταιρισμό Αιγιών

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοπρασίας για την πώληση 40 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα 0,24. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιουλίου και ώρα 19:00.

Ο συνεταιρισμός ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν δείγμα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενώ οι αναλύσεις του προϊόντος είναι διαθέσιμες με τη σχετική ανακοίνωση. Οι προσφορές μπορούν να σταλούν μέσω email ή να υποβληθούν με φυσική παρουσία κατά την προκαθορισμένη χρονική διάρκεια. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τελευταία ευκαιρία για πώληση περσινών αποθεμάτων

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να διατεθούν στην αγορά τα τελευταία περσινά αποθέματα, καθώς η εμπορική δραστηριότητα προς την Ιταλία πρόκειται να διακοπεί τον Αύγουστο και να ξεκινήσει εκ νέου από τον Σεπτέμβριο. Αυτή η περίοδος αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τους συνεταιρισμούς να προωθήσουν τις περσινές ποσότητες.