Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στο να αναστείλει για ένα έτος τη ρύθμιση που προέβλεπε τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον δείκτη μισθών από το 2025. Η απόφαση αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, θα διατηρήσει το σημερινό σύστημα υπολογισμού των εισφορών, το οποίο συνδέει τις αυξήσεις με τον ρυθμό του πληθωρισμού.
Διατήρηση του Τρέχοντος Συστήματος Υπολογισμού
Η διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου σημαίνει ότι οι εισφορές θα αυξηθούν με βάση το ποσοστό του πληθωρισμού. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι αυξήσεις που θα προκύψουν υπολογίζονται περίπου στο 2,5%. Αντίθετα, αν εφαρμοζόταν η νέα ρύθμιση με βάση τον δείκτη μισθών, οι αυξήσεις θα ξεπερνούσαν το 5%, γεγονός που θα επιβάρυνε σημαντικά τους ασφαλισμένους.
Ποιοι Επηρεάζονται και Πόσο
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, που περιλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών, που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία εισφορών, η μηνιαία επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 258 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στις αυξήσεις.
Η Εισφορά Υπέρ Ανεργίας: Παραμένει Παρά τις Φήμες
Επιπλέον, στη συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων προστίθεται και η μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας. Παρόλο που υπήρξαν φήμες για πιθανή κατάργηση αυτής της εισφοράς, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Εργασίας.
Συμπεράσματα και Προοπτικές
Η απόφαση για πάγωμα της ρύθμισης του δείκτη μισθών αποσκοπεί στη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων των ασφαλισμένων σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων. Ωστόσο, η παραμονή της εισφοράς υπέρ ανεργίας και οι αυξήσεις λόγω πληθωρισμού εξακολουθούν να δημιουργούν οικονομικά βάρη για πολλούς επαγγελματίες. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για σταθερές και δίκαιες πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να επιβαρύνουν υπέρμετρα τους ασφαλισμένους.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ