Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μελετούν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» τουρισμού

Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό θέλουν να δημιουργήσουν μεταξύ τους η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Αυτό επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού Γιάριβ Λεβίν, όπως μεταδίδει η The Jerusalem Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ μελετά την ελληνική πρωτοβουλία, η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε, αρχικά, από το Kann.

«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», σημειώνει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

Τα εμπόδια που υπάρχουν για την «ασφαλή ζώνη» τουρισμού

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς μίλησε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια την Τρίτη. Στο λογαριασμό του στο Twitter του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγραψε ότι συνομίλησαν για «τη βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού στις χώρες μας και τη συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο εγχείρημα υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, το ένα εκ των οποίων αφορά την υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό. Το Ισραήλ απαιτεί προς το παρόν δύο εβδομάδες απομόνωσης μετά από ταξίδια στο εξωτερικό. Ενα ακόμη ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι και οι δύο κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».

Επίσης, σύμφωνα με την Washington Post, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για διακρατικές συμφωνίες με κοντινές χώρες που έχουν πάει καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισραήλ).

Επαφές για επανεκκίνηση πτήσεων έχει ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής και με τον ομόλογό του στην Ιταλία, ωστόσο η γείτονα χώρα αποτελεί ειδική περίπτωση λόγω των πολλών κρουσμάτων.

Πιο εύκολη υπόθεση φαίνεται η επανεκκίνηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων η οποία αναμένεται να γίνει μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή κάποια στιγμή γύρω στα μέσα Ιουνίου.

Πηγή: https://www.tourismtoday.gr/